
Social
Când inteligența artificială generează fotografii ”istorice” ...
intox_ia.jpg

Două femei, una în spatele celeilalte.... Una privește undeva spre orizont, cealaltă pare să o sărute pe spate. Imaginea în ton sepia pare să fi fost luată dintr-un album foto de arhivă. Denumită "Pseudomnezie: Electriciana", a fost premiată la Sony World Photography Awards.
Foto: Instagram / boriseldagsen
Însă autorul ei, artistul german Boris Eldagsen, a refuzat premiul, după cum relatează BBC. Motivul: "fotografia" sa a fost generată de inteligența artificială.
Boris Eldagsen a explicat că a dorit să creeze o discuție despre viitorul fotografiei. "Imaginile create de inteligența artificială și fotografia nu ar trebui să concureze într-un astfel de concurs", a spus el într-un interviu acordat BBC.
Fotografii false cu naziști, iepurași de Paște și cai uriași
Fotografiile false de arhivă sau istorice nu fac excepție de la tendința imaginilor generate artificial de a se răspândi rapid, în scopuri de dezinformare.
Pe 6 aprilie, un cont de Twitter a distribuit un "clip rar din arhiva unei colecții de filme private necunoscute, care ar arăta obiecte și dispozitive antice descoperite și apoi furate în timpul expedițiilor naziste în Egipt și Antarctica". Tweetul a fost vizualizat de peste 380.000 de ori.
Aceste imagini au fost reunite într-un videoclip pornind de la o postare de pe contul de Instagram "Infinite Odyssey Magazine", care explică clar în biografia sa că este o "revistă science fiction, fantasy și horror, creată în întregime de inteligența artificială".
Un alt exemplu este o fotografie care seamănă cu o imagine de arhivă în care apare un cal gigantic alături de oameni. Fotografia a fost distribuită de peste 10.000 de ori pe Facebook de către o pagină numită "Animals are amazing".
Privind mai atent, în imagine sunt vizibile câteva anomalii: bărbatul din spatele calului are degete gigantice, iar fețele nu par a fi complet formate. Acestea sunt anomalii tipice în imaginile generate de inteligența artificială.
Imaginea s-a dovedit a fi o glumă de 1 aprilie, dar a fost distribuită masiv, fiind scoasă din contextul parodic inițial....
"O viziune greșită asupra trecutului"
Jo Hedwig Teeuwisse este o istorică olandeză specializată în verificarea imaginilor istorice false. Ea administrează contul de Twitter @FakeHistoryHunt și a vorbit anterior cu redacția noastră despre deturnarea manipulatoare a fotografiilor de arhive istorice în 2018.
Ea explică: "Nu am o problemă cu utilizarea inteligenței artificiale în sine, dar principala problemă cu aceste imagini este că dau o impresie greșită asupra trecutului. Indiferent cum le privești, aceste imagini sunt minciuni și nu au nimic de-a face cu istoria. "
Hedwig Teeuwisse a scris o postarepe blog despre o fotografie care arată o presupusă casă Art Nouveau din București, România.
Fotografia a fost distribuită masiv de conturi care pretindeau că arată o casă autentică.
O astfel de postare pe pagina de Facebook "Abandoned World" ("Lumea abandonată") a primit 119.000 de distribuiri începând cu 30 ianuarie.
Or, fotografia nu este reală, deoarece a fost generată cu ajutorul inteligenței artificiale de către artistul belgian Thierry Lechanteur. Multe dintre numeroasele conturi ce distribuie fotografia omit să precizeze acest lucru.
La rândul său, Jo Hedwig Teeuwisse - care recunoaște că ar fi "sperat ca fotografia să fie reală" - detaliază pe blogul său:
"Arhitectura este o țintă ușoară, deoarece mulți oameni sunt plictisiți de arhitectura modernă și de orașele noastre care au devenit jungle de beton.
Ei tânjesc după arhitectura veche și romantică, după vilele magice, după casele bogat decorate, preferă clădirile din trecut, chiar dacă uneori acel trecut nu a existat niciodată cu adevărat.[...] Nu înțeleg de ce oamenii simt nevoia de a pretinde că este real... puteți să o distribuiți pur și simplu precizând că este făcută cu inteligență artificială - clădirea nu se va face mai puțin frumoasă. "
Cum recunoaștem imaginile false?
Jo Hedwig Teeuwisse spune că și-a impus câteva reguli pentru a nu cădea în capcana imaginilor istorice false:
"În primul rând, am încredere în instinctul meu: analizez imagini istorice de zeci de ani, colecționez fotografii vechi, uneori simți că ceva nu este în regulă, chiar dacă nu poți spune încă despre ce este vorba.
Apoi încerc să găsesc cea mai mare versiune a imaginii, pentru a putea verifica detaliile. Apoi le supun unei căutări inverse (iată aici cum se procedează – n.r.) a imaginii pentru a încerca să aflu când și unde au fost publicate pentru prima dată, ceea ce adesea ne spune mai multe despre sursă"...
Textul articolului France24 integral aici.
Traducere de Axenia Dociu