
Social
Cea mai veche Biblie ebraică din lume, cumpărată la licitație de fostul ambasador american în România, Alfred Moses, pentru a fi donată unui muzeu
biblie.jpg

Licitația a durat patru minute și a avut loc "între doi cumpărători hotărâți" la sediul Sotheby's din Manhattan. Prețul de vânzare este unul record pentru o carte scrisă de mână, a precizat casa de licitații.
Cel mai mare preț oferit pentru un document istoric, tipărit sau scris de mână, a fost oferit în noiembrie 2021 pentru un exemplar original al Constituției americane din 1787 (43 de milioane de dolari).
Biblia a fost cumpărată de fostul ambasador american în România, Alfred Moses, și de familia sa, "în beneficiul prietenilor americani de la ANU- Muzeul Poporului Evreu", pentru a fi donată instituției și a deveni "parte a colecției sale de renume mondial", a precizat Sotheby's într-un comunicat.
Cartea religioasă vândută miercuri, despre care se crede că datează din secolul al X-lea d.Hr. sau chiar de la sfârșitul secolului al IX-lea, a fost expusă înainte de vânzare la muzeul care se află în campusul Universității din Tel Aviv.
Numit Codexul Sassoon, după numele celui mai faimos proprietar al său, David Solomon Sassoon (decedat în 1942), volumul reunește 24 de texte din Biblia ebraică preluate din celebrele Manuscrise de la Marea Moartă, care datează din secolul al III-lea î.Hr.
Biblia conține, de asemenea, pasaje în greacă și aramaică, iar starea de conservare este una excepțională, întrucât lipsesc doar 12 foi.
"Biblia joacă un rol central pentru orice persoană care are o legătură, chiar și efemeră, cu cultura occidentală; este prima Biblie care a supraviețuit istoriei", a declarat pentru AFP Orit Shaham Gover, curator al Muzeului Poporului Evreu
Potrivit casei Sotheby's, Biblia a fost scrisă în jurul anului 900 în Israel sau în Siria.
Un act de vânzare dovedește că a fost vândută în anul 1000 și păstrată în sinagoga din Makisin, în nord-estul Siriei (în prezent Markada), până în jurul anului 1400.
Rătăcit și regăsit
"Manuscrisul a dispărut timp de aproximativ 500 de ani și a reapărut în 1929, când a fost cumpărat de David Solomon Sassoon, unul dintre cei mai importanți colecționari de manuscrise ebraice din lume", a declarat Sharon Mintz, specialist în texte evreiești la Sotheby's.
Codexul Sassoon, care a "rătăcit prin tot felul de locuri de-a lungul istoriei", a mai fost prezentat publicului o singură dată, în 1982, la Biblioteca Britanică din Londra, a precizat Orit Shaham Gover.
Potrivit metodei de datare cu carbon-14, Codexul Sassoon este mult mai vechi și într-o stare de conservare mult mai bună decât Codexul Alep, care a fost scris în Galileea în secolul al X-lea și adus în Israel în anii 1950, după ce a fost găsit în acest oraș sirian.
De asemenea, se crede că manuscrisul este mai vechi decât Codexul Leningrad, cea mai veche copie după Biblia ebraică care a supraviețuit în întregime și care datează de la începutul secolului al XI-lea.
Un sezon de primăvară consistent
Vânzarea a avut loc în cadrul sezonului licitațiilor de primăvară, când cele mai importante companii din domeniu pot vinde sute de opere pentru miliarde de dolari în doar câteva zile.
Sotheby's, deținută de magnatul franco-israelian din domeniul media și al telecomunicațiilor, Patrick Drahi, a vândut marți seară la New York tablouri în valoare de 427 de milioane de dolari, printre care un tablou de Gustav Klimt, "Insel am Attersee", cumpărat de "un colecționar privat japonez" pentru 53,2 milioane de dolari, și un tablou de René Magritte, "Imperiul luminii", pentru 42,3 milioane de dolari.
Christie's, controlată de Artémis Holding a miliardarului francez François Pinault, a vândut un tablou al pictorului post-impresionist francez Henri (Douanier) Rousseau ("Les Flamants", 1910), ale cărui opere sunt foarte rar prezente la licitații, pentru 43,5 milioane de dolari.
Traducere de Cornelia Mohora după articolul publicat de France24