
Social
Cât de nebun era de fapt George al III-lea, regele din Bridgerton (Netflix)
george_netflix.jpg

Părea a fi o dimineață obișnuită de august a anului 1788, până când regina Charlotte i-a șocat pe pajii castelului Windsor cu apariția sa, îmbrăcată numai în cămașa de noapte. Suverana s-a întreptat în fugă spre ei și le-a cerut să cheme urgent un medic. Regele George al III-lea tocmai trecea prin prima sa criză de nebunie.
La acest moment, monarhul britanic avea 50 de ani, deci nu era un tinerel așa cum ni-l prezintă producătorii seriei Bridgerton. Boala regelui se manifesta prin dureri violente de stomac, crampe la picioare și erupție cutanată pe brațe. La scurt timp au început să se manifeste și semnele unor tulburări psihice, în special agitația și limbuția.
Speriată de noul comportament al soțului ei, regina Charlotte nu știa cum să se îndepărteze de George pe măsură ce starea psihică a acestuia se degrada. Un fapt real, care apare și în seria Bridgerton, este că perechea regală a avut o căsnicie bazată pe afecțiune și respect reciproc până la declanșarea bolii monarhului.
Totuși, regele George al III-lea era conștient că încet, dar sigur își pierde mințile. „Mă rog la Dumnezeu să mor, căci voi înnebuni”, se confesa el Ducelui de York, fiul său preferat.
În seara zilei de 5 noiembrie 1788, a avut loc cea mai violentă reacție a regelui de până atunci. În timpul cinei, George s-a ridicat brusc de la masă, l-a înșfăcat pe prințul de Wales de guler, l-a tras de pe scaun și l-a izbit de perete. Criza nu trecuse nici a doua zi. George avea privirea tulbure, venele de pe față erau umflate și vorbea cu spume la gură până la epuizare.
Pe măsură ce starea sa se agrava, regele devenea tot mai violent și incontrolabil. Pălăvrăgeala sa, care într-o zi a durat 19 ore, era presarată acum cu obscenități, lucru de neimaginat înainte pentru piosul rege. Apoi au apărut halucinațiile. Regele dădea ordine unor oameni morți sau care nu existaseră niciodată. La un moment dat, convins că Londra e inundată, a cerut să i se aducă iahtul. Și telescopul este un element real prezentat în serial, doar că prin el regele credea că vede Hanovra, ținutul strămoșilor săi și nu planeta Venus.
Mulți medici au încercat diferite tratamente, majoritatea barbare, pentru a-l vindeca, însă fără rezultat. În cele din urmă, un anume doctor Francis Willis și-a asumat pe 5 decembrie 1788 sarcina de a-l vindeca pe monarh.
Deși regele și-a exprimat deschis antipatia față de el, Willis era hotărât să îmblânzească pacientul, chiar dacă pentru asta a recurs la metode mai apropiate de tortură decât de medicină. În cele din urmă, tratamentul a dat roade, starea de sănătate a lui George s-a ameliorat și în aprilie 1789 s-a considerat că regele s-a vindecat.
În anii următori, monarhul a mai avut doar două scurte tulburări pshice – în 1801 și în 1804. Apoi, în 1810, la 72 de ani a înnebunit definitiv. Și-a petrecut următorul deceniu închis în castelui Windsor, aproape orb, cu o barbă lungă și albă și complet lipsit de rațiune. În cele din urmă, a încetat din viață în 1820, la 81 de ani.
Sunt Rareș Hăbeanu și până la următoarea noastră întâlnire, nu uitați: istoria ne ajută să înțelegem prezentul și să facem alegeri corecte în viitor.