
Social
La 80 de ani, Harrison Ford revine într-un nou film din seria Indiana Jones
harisson_ford.jpg

Încă de la primele imagini, Harrison Ford, astăzi la respectabila vârstă de 80 de ani, apare pe ecran arătând cu patruzeci de ani mai tânăr, o dovadă a progreselor în tehnicile de lifting facial digital care devin din ce în ce mai populare la Hollywood.
Timp de douăzeci de minute, Harrison Ford se află într-un tren nazist care este supus unui atac în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, un omagiu adus filmelor de aventură de altădată.
Povestea revine apoi la profesorul Jones în 1969, istovit, în pragul divorțului și al pensionării. Ce să îl revigoreze dacă nu o nouă aventură?
Harrison Ford se confruntă cu Mads Mikkelsen ("Doctor Strange", "Drunk"), unul dintre cei mai talentați răufăcători din istoria cinematografiei, care îl interpretează pe machiavelicul Jürgen Voller, un om de știință nazist care, după război, și-a vândut cunoștințele în domeniul rachetelor Statelor Unite.
Indiana Jones trebuie să-l împiedice să pună mâna pe un cadran antic, creat de Arhimede, care i-ar permite să călătorească în timp și să schimbe deznodământul războiului.
Helena Shaw, fina arheologului, este interpretată de Phoebe Waller-Bridge ("Fleabag"), căreia îi revine sarcina de a aduce o notă de feminitate filmului, sarcină pe care actrița britanică a îndeplinit-o deja în ultimul film James Bond.
Încă în formă
Harrison Ford, o legendă a cinematografiei, "este încă în mare formă", a declarat regizorul, intervievat de AFP la Cannes.
Suficient de în formă pentru o vânătoare subacvatică de comori în largul coastelor siciliene, o urmărire cu tuk-tuk-ul pe străzile din Tanger și o goană nebună călare, care are loc în metroul din Manhattan.
"Sunt atât de multe persoane care lucrează la aceste filme încât ultimele zece minute reprezintă doar genericul", încearcă să explice regizorul James Mangold. "În realitate, filmul durează mai degrabă 2 ore și 20 de minute".
Suficient pentru a-i mulțumi pe fani, speră compania Walt Disney, care a pus mâna pe seria de filme Indiana Jones, dar și pe "Războiul Stelelor", după ce în 2012 a cumpărat compania de producție Lucasfilm. Compania pariază totul pe succesul acestui film, despre lansarea căruia se vorbește încă din timpul pandemiei.
Anul trecut, Festivalul de la Cannes a purtat noroc unui alt film de acțiune, "Top Gun: Maverick", care a cunoscut un succes răsunător în cinematografele din întreaga lume și a adus câștiguri de aproape 1,5 miliarde de dolari.
O figură emblematică
De la lansarea filmului "Căutătorii arcei pierdute" în 1981, Indiana Jones a devenit o figură emblematică a culturii populare, ocupând un loc important pe podiumul "celor mai cunoscuți eroi și răufăcători ai cinematografiei".
De-a lungul celor patru decenii de la lansare, el a devenit erou în filme de televiziune, romane, benzi desenate, jocuri video, jucării și i-au fost destinate chiar și parcuri tematice.
Iată șase lucruri pe care trebuie să le știți despre arheologul cu biciul, interpretat de Harrison Ford pentru a cincea oară în "Indiana Jones și cadranul destinului", care va apărea de miercuri în cinematografe.
Marcat de eroii din filmele din Seria B văzute în copilărie, George Lucas a imaginat acest personaj, chiar înainte de a produce "Războiul Stelelor", pe acest aventurier în căutare de relicve cu puteri supranaturale.
Proiectul a prins contur pe o plajă din Hawaii, unde se afla în vacanță cu Steven Spielberg, care visa să realizeze un film cu James Bond. "Am o idee și mai bună: " Căutătorii arcei pierdute", i-a șoptit Lucas.
Și s-a dovedit a fi un succes! Primul film a fost urmat de "Templul morții" (1984), "Ultima cruciadă" (1989) și de" Regatul craniului de cristal" (2008), urmat de "Cadranul destinului", ultimul film cu Harrison Ford în rolul principal și, probabil, sfârșitul seriei. Primele patru filme au înregistrat încasări de aproape 2 miliarde de dolari în box office-ul mondial.
Traducere de Cornelia Mohora după articolele publicate de France24 aici și aici.