Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


A fost asasinat Van Gogh?

van_gogh_1.jpg

”Trei rădăcini”, tabloul considerat a fi ultimul pictat de van Gogh (1890)
Sursa imaginii: 
© The Van Gogh Museum, Amsterdam, via Wikimedia Commons via France24

Vincent Van Gogh se stinge din viață la vârsta de 37 de ani într-un han din apropierea Parisului. Cauza morții este evidentă pentru toată lumea: sinucidere prin împușcare. Nicio anchetă sau autopsie nu au fost luate în calcul, într-atât de cunoscută era personalitaea depresivă a pictorului. Totuși, unii biografi consideră că ar putea fi vorba despre un asasinat. Ce îi face să susțină această teorie, aflăm la „Călătorii în trecut”.

Un anume Van Gogh, în vârstă de 37 de ani, supus olandez, artist pictor la Auvers-sur-Oise, și-a tras un foc de revolver pe câmp și fiind doar rănit, s-a întors în camera sa, unde a murit după două zile.” Atât de sec era anunțată moartea unuia dintre cei mai mari pictori ai lumii într-un obscur ziar local francez.

Foto: wikipedia.org



Vincent van Gogh ajunge în 1886 la Paris, unde este găzduit de fratele său Theo, care era negustor de tablouri. După un scurt periplu prin Provence, care include și o internare într-un azil de boli mintale, van Gogh se întoarce în capitala Franței. La inițiativa fratelui său, Vincent este găzduit de un mecena în micul târg Auvers-sur Oise, aflat la 30 de kilometri de Paris. Artistul se simte foarte bine aici. În două luni reușește incredibila performanță de a picta 75 de pânze. Adica, mai mult de una pe zi!

Pe 27 iulie 1890, van Gogh începe o zi ca oricare alta. Își părăsește camera de la han, înarmat cu ustensilele necesare pentru a picta un lan de grâu din apropiere. Cinci ore mai târziu se întoarce grav rănit în abdomen de un glonț de pistol. Potrivit fetei hangiului, întrebat de jandarmi dacă s-a împușcat, pictorul le-ar fi răspuns „Așa cred. Nu acuzați pe nimeni.”

Pe 29 iulie, la ora una și jumătate dimineața, Vincent van Gogh moare după 30 de ore de agonie. Are parte de o înmormântare simplă, evident, fără slujbă religioasă, în cimitirul din localitate.

Teza sinuciderii este pusă în discuție în anii `30, când un istoric de artă american a aflat de la unii martori aflați încă în viață că artistul ar fi fost ucis de doi adolescenți. Ancheta istoricului duce la frații Gaston și René Secrétan. În vârstă de 19, respectiv 16 ani, acești parizieni își petreceau vacanțele în Auvers-sur-Oise, unde fac cunoștință cu pictorul.

Datorită originalității sale, van Gogh exercita o atracție magnetică pentru tinerii și adolescenții burghezi, iar el aprecia compania lor pentru că îi ofereau un pahar de băutură și discutau despre artă. În ciuda prieteniei lor, cei doi adolescenți îl tachinau uneori pe pictor. Dar este greu de crezut că tinerii l-ar fi împușcat intenționat pe van Gogh.  

Citiți și: In casa lui Van Gogh cu paharele din România (AUDIO şi FOTO)

Rămâne de luat în calcul varianta unui accident. René împrumutase un pistol pentru a trage în păsări, însă arma nu funcționa prea bine. Este astfel posibil ca în timpul unui joc, pistolul să se fi descărcat accidental în abdomenul lui van Gogh. Totuși, cei doi frați au afirmat că ei plecaseră de 15 zile în Normandia atunci când s-a petrecut nefericitul eveniment. Mai mult, René a susținut că artistul chiar îi furase pistolul.

De cealaltă parte, este greu de înțeles de ce van Gogh ar fi ales să se sinucidă chiar în momentul în care fratele său reușește să îi vândă primul tablou, iar pânzele sale încep să fie remarcate și apreciate. Potrivit expertizei, glonțul a pătruns în abdomen oblic și nu într-un unghi drept, ca în cazul unei sinucideri.

Alt fapt de neînțeles este de ce s-a mai întors la han, dacă plănuise să se sinucidă pe câmp. Pentru ca misterul să fie și mai adânc, nu au fost găsite nici intrumentele de pictură și nici arma crimei. În plus, raportul întocmit de cei doi jandarmi, care l-au interogat înaintea morții, s-a pierdut pentru totdeauna.

Nici boala de care suferea van Gogh nu a fost clar diagnosticată. Dacă unii cred că era maniaco-depresiv, alții îl consideră epileptic. Există și posibilitatea ca artistul să fi dezvoltat o meningo-encefalită sifilitică sau o maladie a urechii, care i-ar fi dat intoleranță la zgomot, țiuituri, zumzete și senzații de vertij.  

Dacă a fost sinucidere, crimă sau o altă încercare a lui van Gogh de a se mutila ca urmare a unui manifestări a bolii, probabil că nu vom ști niciodată. Cauza morții sale este secretul pe care Vincent van Gogh a dorit să îl ia cu el în mormânt.

Sunt Rareș Hăbeanu și până la următoarea noastră întâlnire, nu uitați: istoria ne ajută să înțelegem prezentul și să facem alegeri corecte în viitor.

 
Rubrica Călătorii în trecut din 27 septembrie 2023