Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Noutăţi în dosarul audierilor de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ

exployivtvpiatra_neamt.jpg

Incendiu în secția ATI a Spitalului Județean Piatra Neamț
Image source: 
ExplozivTv - Piatra Neamţ

Firma care a refăcut instalaţia electrică a spitalului a lucrat fără un proiect avizat, iar pe Secţia ATI a „subcontractat” lucrarea către o altă firmă. Asta a reieşit din audierile care au avut loc astăzi, a declarat pentru RFI avocatul Adrian Cuculis.

Se pare că, din declaraţiile  celor prezenţi astăzi la audieri, inginerul de proiect pentru instalaţiile de oxigen şi aer comprimat „nu îşi aduce aminte” să fi avizat un asemenea proiect în 2011. Practic, lucrările făcute la Spitalul Judeţean de Urgenţă de la Piatra Neamţ au fost făcute fără autorizaţii.

În principal, audierea de astăzi nu ar fi trebuit să ridice mari probleme, însă au apărut elemente noi în dosar, după cum a declarat avocatul familiilor victimelor care şi-au pierdut viaţa în incendiul şi explozia de la spitalul din Piatra Neamţ, Adrian Cuculis. În acest sens, s-ar putea discuta despre primii responsabili de tragedia de la Piatra Neamţ. Mai mult de atât, în paralel s-au făcut adrese şi către societatea subcontractantă, care nu a fost reprezentată astăzi.

Se pare că procurorii au emis câteva documente către instituţiile care efectuează expertizele pentru cauzele incendiului şi exploziei. În plus, se fac expertize şi cu privire la amenajările efectuate în interiorul unităţii spitaliceşti.

De mare interes, după cum precizează avocatul părţilor vătămate, Adrian Cuculis, este şi raportul de expertiză medico-legală (necropsie) efectuat, conform căruia se pare că unul dintre pacienţii, care a ars în incendiul de la spitalul din Piatra Neamţ, nu ar fi avut Covid 19.  În această situaţie, ancheta va lua o altă turnură. Avocatul Cuculis crede că ar trebui făcută o altă plângere penală, deschisă sau extinsă urmărirea penală din oficiu cu privire la neglijenţa în serviciu. Conform celor declarate de Cuculis, nu avea ce să caute unul dintre pancineţi care nu a fost diagnosticat cu COVID 19 pe o secţie destinată acestora si, mai mult, la Terapie Intensivă.

Reamintim că, în incendiul de sâmbătă, 14 noiembrie 2020, la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ, au murit 10 bolnavi.

 
Declaraţie pentru RFI - Avocat Adrian Cuculis - avocatul familiilor victimelor incendiului de la Spitalul Judeţean de Urgenţă - Piatra Neamţ