Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Conducerea spitalului focar Suceava, acuzată că nu respectat măsurile anti-covid și 28 de pacienți au murit

Procurorii au schimbat încadrarea juridică în cazul fostei conduceri a Spitalului Judeţean Suceava, în ceea ce priveşte infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor. Nerespectarea măsurilor împotriva pandemiei a dus la decesul a 28 de persoane dar și la răspândirea coronavirusului în municipiul Suceava şi în judeţ, spun anchetatorii.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au schimbat încadrarea juridică în cazul celor 4 persoane care au condus spitalulul focar din Suceava, după ce au constatat că prin nerespectarea măsurilor de combatare a epidemiei s-a ajuns la decesul a 28 de pacienți și îmbolnăvirea altor trei. Cei 4 suspecți sunt cercetați într-un dosar care are ca obiect săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, neluarea măsurilor de sănătate şi securitate în muncă şi zădărnicirea combaterii bolilor.

În urma schimbării de încadrare juridică, în sarcina fiecăruia din cei patru suspecţi s-a reţinut săvârşirea a câte unei infracţiuni de zădărnicire a combaterii bolilor, constând în aceea că în intervalul de timp cuprins între ianuarie 2020 şi 23.03 – 02.04.2020, membrii comitetului director al Spitalului Judeţean Suceava care aveau atribuţii în domeniul asigurării asistenţei medicale, respectiv managerul, directorul medical, directorul de îngrijiri medicale şi coordonatorul Compartimentului de prevenire a infecţiilor asociate asistenţei medicale, nu au respectat măsurile dispuse la nivel central pentru prevenirea şi limitarea răspândirii infecţiei provocate de SARS-CoV-2 (raportat la atribuţiile fiecăruia)”, arată procurorii, într-un comunicat transmis vineri.

Prin nerespectarea acestor măsuri s-a ajuns la răspândirea infecţiei COVID-19 în interiorul Spitalului Judeţean Suceava, care a devenit focar de infecţie COVID-19 şi principal vector de răspândire a acestei infecţii în afara spitalului, în municipiul Suceava şi în judeţ, spun procurorii.

Potrivit anchetatorilor, „consecinţa directă a răspândirii infecţiei COVID-19, ca urmare a nerespectării măsurilor, a fost vătămarea corporală a 3 pacienți determinați, precum și decesul altor 28 de pacienți”.