Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


CTP: Bătaia, metoda Miliției, adoptată și de unii polițiști

politia-romana-siguranta-si-incredere.png

Sursa imaginii: 
cursdeguvernare.ro

Ministrul de Interne le promite românilor că, după o analiză la rece a cazurilor Onești și Secția 16, Poliția Româna se va moderniza. Lucian Bode caracterizează cele două situații drept "derapaje". Gazetarul Cristian Tudor Popescu îl contrazice și spune că organele de forță au moștenit un mod de operare de dinainte de '89: disprețul față de cetățean.

Este inadmisibil ca o persoană care îmbracă uniforma de poliţist să aibă un astfel de comportament. Este reacția ministrului de interne referitor la cei 8 polițiști de la Secția 16 din Capitală care au fost reținuți de procurori pentru tortură şi lipsire de libertate în mod ilegal. Lucian Bode le promite românilor că Poliția se va moderniza după ce va analiza, la rece, ce s-a întâmplat la Oneşti, la Secţia 16, situaţii pe care le cataloghează drept "derapaje".

Gazetarul Cristian Tudor Popescu spune că ministrul de interne nu are de-a face cu "derapaje" ci cu o monstruoasă coaliție a organelor de forță din România împotriva simplului cetățean. Disprețul față de acesta a fost moștenit, de multe instituții, din perioada comunistă, Cristian Tudor Popescu amintind de clasarea dosarului 10 august:

Cristian Tudor Popescu: Poliția în România a moștenit disprețul față de cetățean, față de civil, de la miliția de dinainte de 1989 și în general, organele de forță, care aveau ca menire înainte de 1989 să terorizeze cetățenii, să îi spioneze și să îi înspăimânte atunci când comiteau ceva care nu era pe placul regimului.
Din ce a fost atunci a rămas disprețul, niște nenorociți de civili. Disprețul s-a văzut la Onești unde domnii polițiști stăteau și comentau, râdeau în fața blocului, în vreme ce trei inși se găseau într-o situație aproape de moarte. Dispreț  se vede la acești polițiști care l-au abandonat pe unul dintre cei doi tineri într-un cartier rău famat și pe celălalt l-au bătut, așa cum era obiceiul casei înainte de 1989.

Metoda Miliției dinainte de '89, actuală și în 2020

CTP: Pentru că nu aveam buletin am fost ridicat de Miliție înainte de 1989, dus la secție pe lângă Cișmigiu. Acolo am văzut cum se proceda. Ne aliniau pe toți fără să se știe dacă a făcut ceva sau dacă e vinovat de ceva. Stăteam aliniați la perete și la un moment dat unul dintre polițiști spunea „Ce te uiți, bă, așa urât la mine? Ești șmecher? Ai blugi.”. Dacă respectivul ins încerca să zică ceva era luat, dus undeva acolo într-o încăpere și ieșea din încăperea respectivă cu lacrimile pe obraz cât boaba de strugure, fără urme. Era lovit în special în stomac. Era o metodă cu săculețul de nisip. Asta am văzut acum. Este o tradiție care a fost respectată cu onor de acești polițiști, care nu sunt altceva decât niște milițieni dinainte de 1989.

Reporter: Celor 9 li se aduc acuzații foarte grave, lipsire de libertate, tortură, complicitate la tortură. Cum credeți că s-a ajuns ca astfel de persoane să fie reținute la șase luni de la presupusele fapte?

CTP: Pentru că a ajuns la cunoștința noastră, a nenorociților de civili, de cetățeni, această faptă abominabilă a unui grup de polițiști, nu printr-o cutremurare morală în cadrul poliției, nu pentru că și-au dat seama polițiștii buni de ce au putut să facă niște colegi de-ai lor și au adus la cunoștința publicului. Asta se întâmplă atunci când există interese legate de o funcție, interese politice în interiorul poliției și atunci convine, se urmărește să fie cineva discreditat, să piardă o funcție. Sunt aceste lupte interne în poliție care duc la dezvăluirea unor astfel de atrocități.
Mulți dintre cei care ajung să lucreze în poliție se găsesc pe pragul foarte instabil dintre a fi interlop, infractor, și a deveni polițist. Unii devin interlopi, alții devin polițiști absolvind celebra Academie de poliție, unde știm bine că cei ce o conduc se ocupă cu furtul organizat, cu plagiatul tezelor de doctorat și cu amenințarea cu moartea a jurnaliștilor. Este o graniță foarte fină, fluidă, între polițiști și infractori, interlopi.

Diferența dintre unii polițiști și infractorii de cartier

Rep: Vreme de șase luni s-au făcut cercetări in rem, cu privire la faptă. Nu știm dacă cei nouă polițiști au mai lucrat din septembrie și până în martie, dacă au mai avut acces la armamentul din dotare sub amenințarea căruia și-au imobilizat cele două victime.

CTP: Și nu știm dacă acest verb, a „lucra” a mai însemnat între timp și alte persoane care au fost torturate în același fel de către acești polițiști. Nu știm, dar există o probabilitate considerabilă ca acela să nu fie un incident singular. Niște oameni care, îmbrăcați în uniformă, fac asta cu sânge rece, au mai făcut-o și altă dată și o mai fac. Nu au avut nicio tresărire, nicio apăsare. Nu s-au gândit niciodată la compromiterea uriașă a poliției ca instituție prin ceea ce fac ei. De aceea vă spuneam că polițiștii ăștia au mentalitate de infractori de cartier și poartă uniforma Poliției Române. Ce au făcut ei fac bandele cu rivalii în cartier. Prind pe câte unul și mai mulți inși îl bat până îl lasă lat.

Rep: Ministrul de interne spune că dacă se adeverește și doar un procent din acuzațiile aduse în spațiul public, acești indivizi nu fac cinste uniformei. Ministrul nu pomenește nimic despre victime. E mai preocupat domnul Bode de imaginea poliției? Ce să înțelegem de aici?

CTP: E vorba despre nepăsarea, indiferența și chiar disprețul față de civili pe care l-am întâlnit la diverse personaje, ștabi cu funcții prin organizațiile de forță. Ce considerație au, de pildă, judecătorii care au închis dosarul 10 august pentru cei care au fost bătuți cu cruzime, au fost gazați, hăituiți de către jandarmi în 10 august 2018 din ordin politic? Niște civili, ce au căutat acolo? Altfel nu puteai să iei o astfel de hotărâre.

Disprețul față de cetățean, regula din multe instituții din România

Rep: Domnul ministru Bode promite modernizarea Poliției Române, mai ales după cazurile Onești și Secția 16. Știți care este sloganul Poliției Române?

CTP: Siguranță și încredere.

Rep: Câtă bază să punem pe promisiunea ministrului Lucian Bode?

CTP: Domnul Bode este un politician care în momentul de față face vorbire, vibrează aerul, pentru că asta trebuie să facă. Vorbește de "derapaj". Nu a fost vorba de o altercație între un polițist și un civil în care, la un moment dat, civilul l-a scuipat și polițistul l-a lovit. Ăla poate fi un derapaj. O haită de inși în uniformă să se ducă pe câmp și să bată într-un fel sistematic, cu metodă, profesionist, ca să nu lase urme prea vizibile, este derapaj?
Domnul Bode este politician și ce să facă în acest moment? Face vorbire. Ieri întunericul, azi lumina, vom face reformă, vom drege. Nu mă interesează aceste clănțăneli. Să vedem ce se va întâmpla în continuare. Nu are de-a face cu niște derapaje. Nu are de-a face cu niște fapte singulare. Are de-a face cu o monstruoasă coaliție a organelor de forță din România împotriva simplului cetățean. Această monstruoasă coaliție datează de dinainte de 1989 și în momentul de față este vie și funcționează. Cu asta, dacă îl țin curelele, are a se bate domnul Bode.

Rep: Ce ne facem dacă vine într-o zi o echipă teroristă, antrenată, care are un plan bine pus la punct, care are arme, nu un cuțit? Și din echipa aia fac parte niște băieți care toată ziua trag la sală, altă treabă nu au, nu sunt de 68 de ani.

CTP: Noi suntem un popor creștin ortodox. 80% dintre noi suntem credincioși creștini ortodocși, dar și de alte confesiuni. Ce să facem? Ne rugăm.

Rep: Să ne ferească Dumnezeu.

CTP: Da bineînțeles, ne rugăm să ne ferească Dumnezeu. Asta e soluția cea mai puternică din punct de vedere operațional în astfel de situații în România acum.