Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dosar penal pentru omor la Spitalul Județean Sibiu. Un fost angajat ATI: pacienţii covid sunt ucişi

spital.jpg

Image source: 
Pixabay (ilustrație)

Procurorii din Sibiu au demarat o anchetă, după ce un fost angajat al Spitalului Judeţean a acuzat că pacienţii din Secţia ATI Covid sunt sedaţi încă de la început şi sunt legaţi de paturi. La starea gravă în care se află, afirmă cadrul medical, sedarea înseamnă deces. Potrivit statisticilor, mortalitatea în Secţia ATI Covid de la Sibiu depăşeşte 75% în ultimele şase luni. Conducerea spitalului neagă acuzaţiile.

Procurorii s-au autosesizat după ce un fost angajat al Spitalului Clinic Județean de Urgență, din secția de Terapie Intensivă, a povestit, sub protecția anonimatului, că în ATI au fost omorâți oameni în stare gravă, cu COVID-19, și că el însuși a ucis.

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, Ion Veștemean, a declarat, luni, pentru Mediafax, că a fost înregistrat un dosar penal pentru omor în cazul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu.

Deocamdată ne-am sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de omor. Se fac cercetări in rem”, a spus Veștemean.
Întrebat dacă de la începutul pandemiei şi până în prezent, a fost înregistrată vreo plângere sau scrisoare anonimă în care să se afirme că sunt omorâţi pacienţii cu COVID-19 la ATI în Spitalul Judeţean Sibiu, procurorul Ion Veştemean a spus: "Nu, nu am avut nimic", scrie Agerpres. Procurorul de caz urmează să decidă cum se va face ancheta în acest caz.

O persoană care susţine că ar fi fost angajat al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu, la Secţia ATI, unde sunt bolnavii cu COVID-19, a povestit, pentru publicația locală Turnu Sfatului, că pacienți în stare gravă cu COVID-19 au fost ignorați de cadrele medicale, sedați, astfel că au murit sufocați.

Da, oamenii se omoară. Și eu am omorât oameni, pentru că am lucrat acolo. Chiar dacă din toate puterile mele am încercat să fac totul să nu încarc acele seringi cu sedare”, spune martorul.

De asemenea, potrivit sursei respective, aceşti pacienţi ar fi fost legaţi de pat, de mâini şi de picioare, în poziţia cu faţa în sus, în momentul în care nu mai puteau respira şi începeau să se agite. 

El susţine că în mod constant seringile automate se încarcă cu Midazolam, Propofol şi Fentanyl anestezice şi sedative extrem de puternice.  ”Pe un om cu insuficienţă respiratorie dacă îl sedezi, moare”, a afirmat cadrul medical.

Ce am văzut eu nu poate fi închipuit de o viaţă de om. Am văzut oameni care efectiv mor de vii. (...) Nu am văzut pe nimeni intubat care să fie apoi detubat la ATI Sibiu”, a mai afirmat fostul angajat.

De asemenea, fostul angajat a acuzat că se ajunge mult prea uşor ca pacienţii să fie intubaţi, iar procedura este făcută doar de către medici rezidenţi, fără experienţă, care aplică un tratament universal pentru toţi pacienţii, indiferent de particularităţile lor.

Potrivit statisticilor, în ultimele 6 luni au fost 392 de pacienţi internaţi în ATI şi au decedat 297, respectiv 75,76%.

Conducerea Spitalului Judeţean Sibiu neagă acuzaţiile. scrie News.ro.

Sunt surprins că, într-o astfel de perioadă, în care noi toţi ar trebui să avem încredere în tot ceea ce înseamnă instituţie din sistemul sanitar, analizăm astfel de apariţii în presă, în sensul de declaraţii şi acuzaţii expuse în anonimat. Vreau să vă spun că am fost personal costumat şi îmbrăcat cu protecţia necesară în zona roşie a ATI-ului din Spitalul Judeţean şi dotarea şi modul în care oamenii se comportă în această secţie a spitalului mi s-a părut una peste limitele la care te-ai aştepta în sistemul sanitar din România. Bănuiesc că este în acord cu procedurile medicale să existe şi o stare de sedare în momentul în care ai acele tuburi introduse în plămâni pentru a asigura necesitatea de oxigenare respectivă dar cei care au măşti de oxigen, ei nu sunt sedaţi”, a spus Florin Neag, managerul Spitalului Judeţean din Sibiu, la Antena 3.