Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


A început procesul suedezei care și-a înrolat copilul în armata Statului Islamic

justitie_1.png

Sursa imaginii: 
pixabay.com

În 2013 și-a luat cei cinci copii și a plecat în Siria pentru a se alătura Statului Islamic. Acum este judecată în Suedia pentru crime de război, atentat la drepturile omului și pentru mariaj forțat. Constantin Drăgan, corespondentul RFI în Suedia ne spune întreaga istorie.

14, 12, 10 și 5 ani. Atât aveau copiii în momentul în care o suedeză convertită la islam a hotărât să îi ia și să plece împreună în Siria, care încă de atunci era o țară într-un război în care victimele se numărau deja cu miile. Soțul ei predica în acea perioadă prin diverse moschei din țara nordică.

După 7 ani, în care a pierdut doi copii și și-a măritat fata la 12 ani,  mama s-a întors în Suedia în 2020 și a fost arestată pe 23 septembrie anul trecut. Gemenii, cu care a venit înapoi, au fost preluați de autoritățile suedeze și plasați în alte familii. Procesul care a început ieri se așteaptă să dureze cinci zile. Este pentru prima dată când o astfel de acțiune judiciară are loc în Suedia. În prima zi de audieri, femeia a pledat nevinovat.

Principala crimă de care e acuzată femeia este înrolarea unuia dintre băieți în armata islamică în momentul în care nici nu împlinise 15 ani. Acesta a participat la lupte și a fost folosit pentru propagandă. A locuit acasă în timpul în care era antrenat și familiarizat cu diverse arme.

De curând, televiziunea națională suedeză a obținut fotografii în care copilul poza împreună cu alți luptători ai Statului islamic înfigând într-un gard capetele tăiate ale inamicilor. În alte imagini, el apare împreună cu frații săi curățând puști și fotografiindu-se cu diverse alte arme și muniție de război.

Din păcate, copilul soldat a murit la doi ani de la sosirea în Siria. Același lucru s-a petrecut mai târziu și cu unul din frații săi. Și tatăl le-a murit în 2013, iar femeia se pare că s-ar fi recăsătorit și că ar mai făcut câțiva copii, despre care nu se știe mare lucru la această oră.

Procurorii o acuză pe femeie și că le-a provocat traume profunde copiilor, însă ea susține că de fapt ei au avut în Siria o viață absolut normală. Conform ei, la moartea tatălui, fiul de 14 ani ar fi venit la ea și i-ar fi spus că în Siria bărbații sunt cei care conduc familiile, așa că de atunci înainte el urma să aibă grijă de ea și de frații săi. El s-a și căsătorit ulterior și a avut un copil.

 

”Imagine romantică”

Tot femeia spune că a fost dorința băiatului să meargă la luptă, precum tatăl său, pentru a apăra orașul Raqqa de trupele kurde care se apropiau. Utima dată, declară ea, l-a văzut într-o dimineață când, înainte de a pleca la luptă, el i-a adus ciocolată. A mai vorbit cu el seara la telefon când a anunțat-o că își pierduse un picior. Câteva ore mai târziu, a aflat că murise. În acel moment, copilul avea 16 ani.

La rândul ei, procuratura amintește că este absolut interzis ca minorii sub 15 ani să fie folosiți direct nu doar în conflicte armate, ci și în acțiuni de spionaj, pe post de momeală, de curieri sau ca gardieni în aceste contexte. Pe de altă parte, la argumentul femeii că nu știa exact unde merge, păcălită fiind de imaginea romantică prezentată de soțul ei, procurorii răspund că, după atâția ani de conviețuire cu acesta în Suedia, ar fi trebuit să își dea seama care era adevărul din spatele acțiunilor lui.

Fiind vorba de crime comise într-o țară aflată departe de Suedia și, în plus, în conflict, strângerea probelor nu este un lucru ușor. Se pare însă că autoritățile s-au mobilizat și au reușit să găsească niște chat-uri pe care familia acuzatei le-a avut.

Acolo participanții vorbesc despre crimele comise, despre cum răpeau femeile adversarilor, despre cum tăiau capete și vindeau sclavi. Discuțiile scrise au fost completate cu înregistrări de convorbiri telefonice oferite de coaliția condusă de Statele Unite. În plus, la procurori au ajuns chiar și documente ale Statului Islamic, descris că fiind extrem de birocratic.

 

Un subiect mai vechi

De fapt, subiectul suedezelor care au plecat să susțină Statul Islamic și au dorit să se întoarcă acasă după înfrângerea lui, nu este deloc unul nou în țara scandinavă. În ultimul an au avut loc discuții intense între politicienii din diverse partide, organizațiile civice și opinia publică pe acest subiect.

Părerile au fost mereu foarte împărțite. Unii spun mereu că, odată ce au plecat și au susținut statul terorist ele se fac complice la acțiunile sale, iar alții le-au considerat mai degrabă victime ale soților lor și au cerut să fie reprimite. Într-un final, guvernul a decis că fiecare caz va fi analizat separat și că la sosirea în Suedia, toate aceste femei vor fi supuse unor interogatorii aprofundate pentru a se descoperi dacă există o bază pentru a fi acuzate de ceva.

Femeile care ajung în Siria din proprie inițiativa sunt de altfel și tema unui serial de televiziune extrem de dur apărut în Suedia acum un an și numit chiar Califat în care se spune povestea unor tinere care sunt tratate că niște sclave în țara aflată în conflict, după ce la plecare li se promisese bogăție, prosperitate și liniște.