Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pakistan: O femeie a fost desemnată judecător la Curtea Supremă, o premieră absolută

pakistan_curtea_suprema.png

Un polițist trece prin fața sediului Curții Supreme a Pakistanului, Islamabad, 2019
Sursa imaginii: 
AFP - Farooq Naeem via France24

Ayesha Malik, în vârstă de 55 de ani, a fost desemnată recent judecător la Curtea Supremă din Pakistan, un eveniment care echivalează cu o mică revoluție în această țară în care femeile sunt marginalizate sistematic în numele anumitor ”tradiții”. Este pentru prima dată în istoria țării când o femeie ajunge într-o funcție atât de înaltă, scrie France24.

"Am așteptat asta de mult timp !" declară pentru France 24 Ambreen Qureshi, avocată specializată în domeniul drepturilor omului în Lahore, Pakistan. Ayesha Malik a devenit astfel prima și singura femeie membră a celei mai înalte instanțe din Pakistan.

Mulți susținători ai egalității dintre femei și bărbați s-au bucurat la aflarea veștii, care echivalează cu o mică revoluție. “Este o zi emblematică pentru emanciparea femeilor din Pakistan", a declarat doamna Zartaj Gul-Wazir, Ministru al Mediului. "E o mare schimbare", spune și doamna Maleeeka Bokhari, secretar parlamentar pentru drept și justiție.

"Pakistanul era singura țară din regiune care nu a avut niciodată o femeie în această poziție înaltă", a declarat doamna Nida Usman Chaudhar, avocată și fondatoare a asociației Women in Law initiative, care luptă pentru îmbunătățirea reprezentării femeilor în lumea justiției. "Prin acest eveniment, ne îndreptăm în cele din urmă în direcția cea bună.”

 

Împotriva testului de virginitate

La 55 de ani, Ayesha Malik are deja o carieră îndelungată în spate. După ce a absolvit College of Law în Lahore, Pakistan, și-a continuat studiile la Facultatea de Drept de la Harvard, din Statele Unite. La întoarcerea în țara natală, a început să lucreze pentru firme de avocatură specializate în domeniul bancar, al afacerilor și al dreptului civil.

Mamă a trei copii, a devenit în cele din urmă judecător al Înaltei Curți din Lahore, în anul 2012. De atunci, s-a remarcat de multe ori în lupta pentru drepturile femeilor.

A dat, spre exemplu, periodic hotărâri pentru a garanta dreptul de vot al femeilor. O mare parte din Pakistan, țară musulmană conservatoare, încă trăiește sub un cod patriarhal de "onoare" care marginalizează sistematic. Dacă, teoretic, femeile au dreptul la vot, în practică, ele sunt adesea împiedicate să facă asta, în numele tradiției.

În 2021 Ayesha Malik s-a remarcat în fața publicului larg prin emiterea unei hotărâri care interzice testele de virginitate pentru victimele violului. Acest test, cunoscut ca testul "celor două degete", permite aflarea trecutului sexual al victimei. Pe scurt, două degete sunt introduse în vagin și astfel se află dacă victima este activă sexual. Presupunerea este că femeile singure sunt mai susceptibile de a fi violate în acest caz", spune Qureshi. "Multe victime trec prin acest test ca printr-un alt viol… Iar de cele mai multe ori victimele nu îndrăznesc să riposteze".

Ayesha Malik a fost prima persoană care a dat o astfel de hotărâre, denunțând deschis această practică. Ea a afirmat apoi că este "o practică umilitoare, folosită pentru a arunca suspiciuni asupra victimei, în loc să se concentreze asupra acuzatului și asupra violului în sine."

"Dar ea nu se ocupă numai de problema drepturilor femeilor", continuă Nida Usman Chaudhar, care a avut ocazia să o întâlnească de mai multe ori. "A evaluat multe cazuri privind problemele bancare, comerciale și de mediu.”

 

”Am decis să fiu vocea femeilor”

În același timp, Ayesha Malik luptă de mai mulți ani pentru a îmbunătăți reprezentarea femeilor în justiție. “Când am ajuns la Înalta Curte din Lahore, am fost singura femeie judecător. În toată țara, nu eram decât cinci", a mărturisit ea într-un interviu acordat Oficiului Națiunilor Unite pentru lupta împotriva drogurilor și criminalității. “Am decis să fiu vocea femeilor. Mă aflu aici pentru a mă exprima împotriva discriminării, stereotipurilor și pentru a face posibilă conștientizarea problemelor de gen. Sunt acea voce care atrage atenția și caută modalități de a face sistemul nostru judiciar mai incluziv.”

În calitate de membru al Consiliului Academiei judiciare din Punjab, ea organizează în mod regulat un curs privind conștientizarea de către femei și bărbați a procedurilor judiciare și de formare a judecătorilor cu privire la violența sexistă.

Lumea justiției este într-adevăr dominată de bărbați. Conform datelor colectate de asociația Women in Law initiative și publicate în iunie 2021, Pakistanul are doar 15% femei judecătoare în instanțele sale și doar 5% în înaltele curți.

"Când am fondat asociația Women in Law initiative în 2016, femeile avocate sau judecătoare s-au simțit foarte izolate", spune Nida Usman Chaudhar. "Aveam impresia că trebuie tot timpul să luptăm pentru locul nostru. Eram atât de puține încât nici măcar nu aveam toalete separate, se amuză ea. Din fericire, lucrurile sunt din ce în ce mai bune, iar numirea lui Ayesha Malik în funcție arată că viitorul ne surâde. "

Avocata speră că noua judecătoare va avea o influență pozitivă asupra colegilor săi. Curtea Supremă trebuie adesea să ia decizii asupra unor cazuri care se încadrează în drepturile noastre fundamentale, cum ar fi drepturile omului sau dreptul de la vot", reamintește ea. “Având parte și de o perspectivă feminină, calitatea justiției se va îmbunătăți în mod evident. Ea va fi capabilă să mărturisească experiența ei ca femeie, să o împărtășească și să schimbe astfel mentalitatea", spune avocata.

La rândul său, Ambreen Qureshi ar dori ca parcursul colegei sale să inspire și alte femei să progreseze: „Avem nevoie de mai multe femei în instanțele noastre. Prezența lor este esențială pentru ca justiția să fie mai bine exercitată, în special în cazul violenței împotriva femeilor", insistă ea.

 

Greva judecătorilor și avocaților misogini

Dovadă că misoginismul încă persistă în lumea judiciară, calea spre Curtea Supremă i-a fost presărată de capcane. De fapt, ca să obții un loc acolo, trebuie mai întâi să fii ales de o comisie judiciară formată din nouă membri, inclusiv președintele Curții Supreme. În septembrie 2021, cu sprijinul președintelui, candidatura lui Ayesha Malik a fost depusă.

"Inițial a fost refuzată, comisia nu a putut ajunge la un acord", reamintește Ambreen Qusheri. De data aceasta, a câștigat majoritatea voturilor. Dar, în ciuda sprijinului președintelui Curții, un grup de avocați și judecători au mers atât de departe încât au amenințat că intră în grevă dacă Ayesha Malik este aleasă, argumentând în mod fals că ea nu a îndeplinit anumite reguli de vechime.

Cu toate acestea, înainte de a fi numită oficial în funcție, judecătoarea va trebui să fie validată de o a doua Comisie. O formalitate obișnuită.

În timp ce ambele femei sunt optimiste în ceea ce privește exercitarea din ce în ce mai egalitară a justiției, acestea solicită mai multă muncă de teren. Legile privind protecția femeilor rămân deosebit de dificil de implementat", spune Nida Usman Chaudhar, "Trebuie să continuăm să luptăm". În raportul global privind diferențele de gen din 2021, al Forumului Economic Mondial, Pakistanul s-a clasat pe locul 153 din 156 de țări.

 

Traducere de Elena Neguș după articolul publicat de France 24