Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


MApN a șters postarea care omagia un general care neagă Holocaustul din România. Institutul Elie Wiesel: ”Elogiul purtătorilor de valori radicale ne îndepărtează de NATO și UE”

general_anitsemit_radu_theodoru.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/General maior (rtr.) Radu Theodoru

O postare a MApN pe rețelele de socializare, în care era omagiat generalul Radu Theodoru, fost ofițer de aviație, a fost criticată dur de Institutul Elie Wiesel. Theodoru, membru fondator al partidului extremist România Mare în anii 90, a publicat cărți (”România ca o pradă”) și articole în care neagă Holocaustul din România și promovează atitudini antisemite, potrivit G4Media. Institutul Elie Wiesel a reacționat dur, arătând că ”elogiul purtătorilor de valori radicale ne îndepărtează de NATO și UE”. Ulterior, MapN a anunțat, într-un comentariu reacție pentru G4Media, că ”regretă” situația și că a șters postarea. Ministerul a calificat incidentul drept ”o eroare impardonabilă”.

"Astăzi, 17 Ianuarie 2022, cu ajutorul Bunului Dumnezeu, am atins venerabila vârstă de 98 de ani.
Vă doresc la toți să atingeți vârsta mea și chiar mai mult dacă se poate!"
„Eram elev sergent, comandant de grupă. Noi toţi din școală am făcut vreo 300-350 de prizonieri germani din toate armele. Am avut şansa ca un lunetist din SS să nu îşi pună mintea cu noi, deci am avut şansa să nu luptăm cu trupe specializate germane, ci cu formaţiuni de spate. 
După întoarcerea armelor  aviaţia noastră de război  începuse să aibă nişte pierderi deosebite. Se simțea diferența dintre tehnica noastră de luptă și cea a americanilor. Am asistat la  bombardamentele făcute asupra municipiilor Ploiești și București. Să fi văzut Bucureştiul după primul bombardament... a fost groaznic! La 23 august, noi, elevii, ofiţeri de aviaţie, am făcut campania pe jos, ca infanterişti. Am acţionat pe comunicaţiile Sebeş - Alba Iulia, Alba Iulia - Deva.  Am rezistat eroic și fără să fiu rănit.
Fiecare centimetru pătrat din uniforma asta este pătat cu sânge. De sângele camarazilor mei, de la Aurel Vlaicu până la noi, până la băieţii care cad acum cu elicoptere. Astea nu sunt poveşti. Astea sunt trăiri interioare răscolitoare. Atunci când ai pus mâna pe drapel şi ai jurat, nu mai poţi să dai înapoi sub nici un motiv. Iar războiul este o calamitate cumplită. Numai cine n-a văzut un soldat sfârtecat de o grenadă, cine n-a văzut un camarad rămas fără cap, cine nu şi-a strâns un camarad în paraşută - care înseamnă o masă de carne şi de oase rupte, pe care le aduni şi le pui într-o paraşută sau într-un sac, poate afirma altceva. Deci ăsta e războiul, nu e cu steagul înainte şi cu trompeta. E crâncen. Cu atât mai mult te întăreşti în tine cu cât şocul ăsta exterior este mai puternic şi te afectează până în străfunduri”, ne povestea, plin de emoție domnul Theodoru.
Să îi spunem "La mulți ani!" domnului general-maior(rtr) Radu Theodoru! 

#MApN #SacrificiulImpuneRespect", se arată în postarea de pe pagina de facebook a MApN.

Institutul Elie Wiesel: elogiul purtătorilor de valori radicale ne îndepărtează de NATO și UE

Institutul Elie Wiesel a amendat postarea Ministerul Apărării, arătând că ”acum 81 de ani, în timpul Pogromului de la București, legionarii au ucis peste 125 de evrei. Astăzi, Ministerul Apararii Nationale onorează și ne prezintă drept model de viață un general în retragere, antisemit și negaționist militant și membru fondator al unui partid extremist. Dragă MApN, elogiul purtătorilor de valori radicale ne îndepărtează de NATO și UE! Legea românească interzice promovarea negaționiștilor și antisemiților…”.

Iată cum a fost portretizat Radu Theodoru în Raportul final al Comisiei pentru Studierea Holocaustului în România (2004)- (sursa: G4Media)

”Nici unul dintre autorii români nu a adoptat, însă, argumentul negaţionist cu zelul şi vehemenţa cu care a făcut-o Radu Theodoru. Fost ofiţer de aviaţie, membru fondator al PRM şi, un timp, adjunct al lui Tudor, Theodoru avea sa fie exclus din PRM în urma unui conflict cu liderul partidului. Theodoru afirmă că Holocaustul a devenit „cea mai rentabilă afacere evreiască” ce a existat vreodată, „îmbogăţindu-i pe autorii zişi martori oculari care au fabricat în serie cu exagerări aberante şi viziuni patologice viaţa din lagărele naziste”. Fiind „preluată de literatura de memorialistică”, teza „s-a dovedit deosebit de rentabilă”. Se produc „filme zise documentare, de fapt subtile sau grosolane mistificări precum SHOAH [de Claude Lanzmann]”, au loc „congrese zise ştiinţifice”, – totul pentru a crea „un sistem complex de dezinformări, de spălare a creierului, de presiuni psihologice, reuşind să impună falsul ca pe o realitate emoţională”. Reacţia „demnităţii umane” la această stare de fapt, continua Theodoru, „se numeşte «REVIZIONISMUL ISTORIC» şi curajoşii săi partizani au devenit „ţinta nazismului sionist care foloseşte împotriva istoricilor revizionişti teroarea fizică, linşajul din presă, teroarea judiciară, atentatele, izolarea socială, loviturile economice”.

MApN: o eroare impardonabilă

Ministerul Apărării arată într-un comentariu reacție pentru G4Media că ”regretă” situația și că a șters postarea. Ministerul a calificat incidentul drept ”o eroare impardonabilă”. ”Milioanele de nevinovați care au căzut victime ale Holocaustului reprezintă o tragedie care nu va putea fi niciodată uitată. Ministerul Apărării Naționale participă în mod activ la implementarea măsurilor de prevenire şi combatere a antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură în România. Postarea a fost înlăturată de pe pagina ministerului și vă asigurăm că vom acționa cu fermitate, atât în comunicarea publică, precum și în activitatea curentă, pentru prevenirea şi sancţionarea cu fermitate a oricăror forme de negare şi distorsionare aHolocaustului, a antisemitismului şi a tuturor formelor de intoleranţă”, arată Direcția informare și relații publice a Ministerului Apărării Naționale.