Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"Vrei să ajungi ca Elodia?" Emilia Șercan publică mesajul prin care a fost amenințată cu moartea de către foștii șefi ai Academiei de Poliție

sercan_0.jpg

Sursa imaginii: 
FB/Emilia Sercan

Jurnalista Emilia Șercan a făcut public, joi, mesajul prin care a fost amenințată cu moartea, în aprilie 2019, după ce a scris despre plagiatul rectorului de atunci al Academiei de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza". Ea a publicat acest mesaj după ce instanța supremă a pronunțat joi decizia definitivă în acest dosar, fostul rector Adrian Iacob şi fostul prorector Petrică Mihail Marcoci fiind condamnați la câte 3 ani închisoare cu suspendare.

La mai bine de trei ani de la primirea mesajului de amenințare cu moartea, Emilia Șercan face public, pe Facebook, conținutul acestuia:

"Am spus că în ziua în care se va pronunța sentința definitivă în dosarul amenințării mele cu moartea din 2019, amenințare primită după ce am scris despre plagiatul rectorului de atunci de la Academia de Poliție, dar și despre impostura generalizată din acea instituție, voi face public conținutul mesajului primit pe 15 aprilie 2019. 

A venit acea zi, așa că puteți citi mesajul în captura de ecran de mai jos. Cei care m-au amenințat au primit o pedeapsa definitivă de trei ani de închisoare cu suspendare, o nimica toată, taman încurajator pentru oricine să organizeze kompromaturi sau să amenințe cu moartea și alți ziariști. 
Iată sentința dată azi de Înalta Curte de Casație și Justiție, pe scurt:

Chestorul de poliție Adrian Iacob și comisarul-șef Mihail Petrică Marcoci, ambii angajați ai Poliției Române în acest moment, au fost condamnați definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare în dosarul amenințării mele cu moartea din 2019. 

Suplimentar, celor doi li se interzice, cu titlu de pedeapsă complementară, următoarele drepturi pentru o perioadă de trei ani: 
a) dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice;
b) dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat;
g) dreptul de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii;
k) dreptul de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public. 

Mai simplu spus, cei doi nu vor mai putea fi ofițeri de poliție și nici cadre didactice universitare. 
Cei doi trebuie să urmeze unul sau mai multe programe de reintegrare social derulate de către serviciul de probațiune sau organizate în colaborare cu instituții din comunitate.
Cei doi vor presta și 120 de zile de muncă la una dintre următoarele instituții: Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București sau Fundația pentru Promovarea Sancțiunilor Comunitare.
Nu în ultimul rând cei doi vor trebui să îmi plătească 80.000 lei cu titlu de daune morale
."


Sursa imaginii: 
Facebook/Emilia Șercan

Se pregătește amnistierea plagiatorilor? Emilia Șercan explică de ce avem atât de mulți ”doctori”