Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Polițiștii de penitenciare blochează activitatea din închisori. Încep cu Penitenciarul Vaslui, urmează Deva

inchisori.jpg

Sursa imaginii: 
rfi.ro

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) atrage atenția factorilor politici din coaliția de guvernare că polițiștii de penitenciare vor bloca activitatea închisorilor din cauza lipsei de reacție a acestora vizavi de problemele din pușcării.

În perioada 1 – 5 august, angajații Penitenciarului Vaslui își vor desfășura sarcinile profesionale cu mai multă atenție, însă în limitele legii, situație care va conduce la blocarea activității penitenciarului. Urmează Penitenciarul Deva.

 
„Birocrația și fuga de răspundere a factorilor de conducere au atins cote critice în poliția penitenciară iar aplicarea întocmai a reglementărilor interne ar bloca activitatea oricărei închisori. Drepturile deținuților nu ar mai putea fi asigurate iar activitățile cu persoanele condamnate s-ar bloca, deținuții nemaiputând ieși din camerele de deținere. Prezentarea la instanțele de judecată a persoanelor private de libertate ar fi îngreunată, situație care ar putea atrage amendarea penitenciarelor”, declară președintele FSANP, Cosmin Dorobanțu.

Potrivit FSANP, Avocatul Poporului s-a autosesizat și a solicitat Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor lista cu problemele din penitenciare, pe care organizația sindicală le-a transmis Ministerului Justiției și Administrației Naționale a Penitenciarelor.

„Sindicatele din penitenciare consideră că PSD și PNL au dat dovadă de lipsă de seriozitate în negocierile purtate cu sindicaliștii din poliție și din penitenciare. Timp de câteva luni s-au purtat negocieri la sediile partidelor PSD și PNL pentru aplicarea integrală a legii salarizării și pentru eliminarea discriminării generate de actuala lege a pensiilor militare însă, de fiecare dată, reprezentanții coaliției de guvernare nu și-au respectat promisiunile.

Politicienii au făcut ping-pong cu reprezentanții sindicatelor, tergiversând aplicarea legii salarizării votate chiar de actuala alianță toxică pentru democrația din România”, a transmis FSANP.

Sindicatele din poliție și din penitenciare vor declanșa, începând cu luna august, acțiuni comune de protest în fața Ministerului Finanțelor, Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Justiției, culminând cu ample acțiuni de protest în fața Guvernului și Parlamentului României, cu deplasarea protestatarilor între cele două instituții fundamentale, în orele de vârf ale traficului din București.