
Social
Airbus și Air France judecate la Paris sub acuzația de omor prin imprudență
accident_avion.jpg

Acest proces, cu o imensă miză atât pentru producătorul european de avioane, pentru compania națională franceză, pentru transportul aerian mondial, cât și pentru familiile vicitimelor, este prevăzut să dureze până pe 8 decembrie, la Tribunalul Penal din Paris.
Zborul AF447 dintre Rio de Janeiro și Paris s-a prăbușit la miezul nopții, la câteva ore după decolare, ceea ce a dus la decesul a 216 pasageri și 12 membri ai echipajului. Este cea mai mare tragedie din istoria Air France.
Primele resturi ale aeronavei A330, precum și cadavrele au fost găsite rapid, dar epava și înregistratoarele de zbor nu au fost găsite decât doi ani mai târziu, la o adâncime de 3.900 de metri, după cinci etape de căutări subacvatice.
Investigațiile au arătat că avionul a început să piardă brusc viteză în timp ce ajunsese într-o regiune meteorologică instabilă din zona de convergență intertropicală, iar piloții, dezorientați de givrajul sondelor de viteză Pitot, nu au putut împiedica prăbușirea, care s-a produs în mai puțin de cinci minute.
După o succesiune de expertize tehnice de specialitate, judecătorii de instrucție au respins î primă instanță cauza în 2019.
Procuratura, rudele victimelor și sindicatele piloților au făcut apel și, în 2021, camera de cercetare judecătorească a decis judecarea cauzelor celor două companii.
La finalul unei „lupte judiciare” și a unei anchete „haotice”, „ne așteptăm ca acest proces să fie procesul Airbus și Air France” și nu „cel al piloților”, a declarat pentru AFP Danièle Lamy, președinta Asociației Rudelor Victimelor Entraide et Solidarité AF447.
„Așteptăm un proces imparțial, exemplar, pentru ca acest lucru să nu se mai repete și ca, prin acest proces, cei doi inculpați să pună în centrul preocupărilor lor siguranța aeriană și nu doar rentabilitatea”, a adăugat ea.
Air France „păstrează memoria victimelor acestui teribil accident și își exprimă cea mai profundă compasiune față de apropiații victimelor”, potrivit unui comunicat de presă al companiei.
„Air France, a cărei cauză a fost respinsă la finalul anchetei, va continua să demonstreze că nu a comis nicio faptă penală ce ar fi putut provoca accidentul și va pleda pentru achitare”, au mai spus reprezentanții companiei.
Reprezentanții Airbus, care au refuzat să facă declarații înainte de proces, contestă, de asemenea, orice acuzație penală.
Defecțiunea sondei
În aeronava A330, înregistrată cu numărul F-GZCP, se aflau persoane de 33 de naționalități diferite, inclusiv 72 de francezi (61 de pasageri și 11 membri ai echipajului). Potrivit a două asociații ale familiilor victimelor, 58 de brazilieni și 26 de germani și-au pierdut viața.
Un total de 476 de rude ale victimelor s-au alăturat ca părți civile. Ei pot depune mărturii în următoarele cinci zile.
Dar dezbaterile vor, fi mai presus de toate, foarte tehnice: instanța va trebui să stabilească dacă într-adevăr Airbus și Air France, care au fost deja amendate cu 225.000 de euro, au comis erori ce ar fi putut provoca accidentul.
În hotărârea de trimitere, Curtea de Apel a considerat că au existat suficiente acuzații împotriva producătorului pentru că ar fi „subestimat gravitatea defecțiunilor” sondelor Pitot „folosite pentru echiparea aeronavelor A330, prin faptul că nu a luat toate măsurile necesare pentru a informa de urgență echipajele companiilor operatoare și pentru a contribui la pregătirea eficientă a acestora”.
Rațiunile care au determinat retrimiterea cauzei companiei au fost motivate prin faptul că nu a „implementat pregătirea adecvată (și) informarea echipajelor, care era esențială” cu privire la givrarea sondelor utilizate pentru măsurarea vitezei avionului, „care i-a împiedicat pe piloți să reacționeze în mod corespunzător. ".
„Vrem să-i facem să-și asume responsabilitatea”, a declarat Sébastien Busy, avocatul asociației Entraide et Solidarité. "Se vinde un avion despre care se spune că este grozav, când totul merge bine. Problema este că trebuie făcute eforturi pentru a asigura siguranța maximă atunci când totul merge prost".
Defecțiunile sondei s-au înmulțit în lunile premergătoare accidentului. După dezastru, modelul afectat a fost înlocuit la nivel mondial.
Tragedia a dus și la alte modificări tehnice în domeniul aeronautic și la îmbunătățirea pregătirii în situația unor defecțiuni ale aeronavelor și în modul de gestionare a stresului echipajului.
Traducere de Adriana Petrescu după articolul publicat de France 24.