Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Chișinău: Mecanism de monitorizare a acțiunilor persoanelor incluse pe lista sancțiunilor SUA, aprobat de CSE

cse.jpg

Sursa imaginii: 
Guvernul R.Moldova

Activitatea persoanelor fizice și juridice, incluse pe lista sancțiunilor SUA ”pentru campaniile persistente de influențare malignă și acte de corupție”, va fi strict monitorizată și în Republica Moldova. Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat, în acest sens, un șir de decizii care vin să transpună efectul sancțiunilor impuse de Biroul pentru controlul activelor străine din cadrul Departamentului Trezoreriei Statelor Unite ale Americii.

”Entitățile raportoare vor aplica măsuri de precauție sporită privind tranzacțiile ce nu corespund activității zilnice a persoanelor supuse sancțiunilor, precum și a persoanelor în privința cărora există suspiciuni că sunt asociate acestora. Lista celor din urmă va fi elaborată și actualizată de către Serviciul de Informații și Securitate, care va colabora în acest sens cu Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, Banca Națională a Moldovei și alte autorități publice cu competențe incidente în domeniul dat. De asemenea, entitățile raportoare se vor abține de la executarea activităților și tranzacțiilor, inclusiv a celor ce țin de achitarea dividendelor, înstrăinarea de bunuri imobile, mobile și valori mobiliare, realizate de către persoanele vizate, pentru un termen de până la 5 zile lucrătoare”, se arată în decizia Comisiei pentru Situații Excepționale. 

În același timp, Agenția Servicii Publice, Depozitarul Central Unic, Comisia Națională a Pieței Financiare și alte persoane juridice învestite cu drept de înregistrare/dispunere a bunurilor şi drepturilor, inclusiv asupra cotelor-părţi în capitalul social al persoanelor juridice, se vor abține de la executarea oricăror activități ce ar facilita transferul și/sau convertirea acestora pentru persoanele vizate. Despre acțiunile inițiate, entitățile vor informa imediat sau nu mai târziu de 24 de ore Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor.

La rândul său, Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor va emite decizii de sistare atât a executării activităților și tranzacțiilor cu bunuri, inclusiv mijloace financiare, cote-părţi în capitalul social al persoanelor juridice, cât şi a înregistrării drepturilor asupra acestora, pe un termen de până la 30 de zile lucrătoare. Serviciul va informa Guvernul despre toate măsurile întreprinse.

Precizăm că, pe 26 octombrie, Statele Unite ale Americii au impus sancțiuni împotriva oligarhilor Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, precum și a unor persoane implicate în ceea ce Washingtonul afirmă că sunt operațiuni ”maligne” de influență rusească în Republica Moldova. Trezoreria americană afirmă că printre cele 19 persoane și entități sancționate se numără oligarhi ruși ”recunoscuți pentru capturarea și coruperea instituțiilor economice și politice ale Moldovei”, precum și indivizi ”care acționează ca instrumente ale campaniei globale de influență dusă de Rusia”.

Amintim că, în iunie 2019, Vlad Plahotniuc a părăsit R.Moldova, după ce Blocul ACUM a prelua conducerea noului Guvern, iar PDM s-a retras oficial de la guvernare. Ulterior, în octombrie 2019, Procuratura Anticorupție a anunțat că ex-liderul Partidului Democrat este dat în căutare internațională și interstatală. Oamenii legii au cerut și mandat de arestare pe numele fostului lider democrat. În mai 2020, procurorul general de atunci, Alexandru Stoianoglo, anunța că fostul lider democrat ar fi principalul beneficiar al fraudei bancare.

Și președintele partidului Șor, Ilan Șor, condamnat la 7 ani de inchisoare pentru fraudele de la Banca de Economii, a fugit din țară, în iunie 2019, după schimbarea puterii de la Chișinău. Până astăzi, cei doi nu au fost extrădați.