Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Percheziții și rețineri în dosarul penal privind ”pregătirea dezordinilor în masă” în timpul protestelor lui Șor

photo_2022-11-25_10-32-26.jpg

Sursa imaginii: 
politia.md

Procurori și ofițeri moldoveni au desfășurat, vineri, percheziții în mai multe locații în dosarul penal privind pregătirea provocărilor în timpul protestelor din capitală, organizate de partidul pro-rus al fugarului Ilan Șor, condamnat în dosarul fraudei bancare. Timp de două luni, în fiecare duminică, în centrul Chișinăului au fost desfășurate manifestații, oamenii fiind plătiți și aduși organizat la Chișinău. Președinta Maia Sandu a declarat în repetate rânduri că ”gruparea pentru hoție și război promite Moscovei să răstoarne ordinea constituțională în Moldova. Doar că acest lucru nu le va reuși”.

Reprezentanții Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, împreună cu ofițerii Inspectoratului Național de Investigații anunță că au finalizat cinci percheziții, organizate la Chișinău, precum și în raioanele Cimișlia și Anenii Noi, în dosarul privind pregătirea dezordinilor în masă. Perchezițiile au avut loc la mai multe persoane, de la care au fost ridicate probe relevante dosarului penal: înscrisuri de ciornă care conțin contacte telefonice ale persoanelor care participă la proteste, precum și telefoane mobile cu informație pertinentă. Probele urmează a fi examinate și coroborate cu cele existente în cadrul dosarului penal.

Poliția a făcut publice mai multe înregistrări video cu cei care se pregăteau să organizeze provocări la Chișinău. 

Potrivit Procuraturii Generale, persoanele au fost escortate pentru audieri și pentru atribuirea statutului procesual de către procurorii PCCOCS. Un bărbat dintre persoanele identificate a fost judecat pentru furturi în proporții deosebit de mari. El a fost, vineri, reținut pentru 72 de ore, după ce a fost implicat și în acțiuni huliganice în cadrul unei acțiuni recente de protest. 

În urma investigațiilor, au fost identificate persoane din raionul Anenii Noi care aveau obiecte folosite în acțiuni de pregătire a provocărilor. Printre persoanele vizate, a fost identificat unul dintre liderii unui grup de sportivi de performanță, din raionul Cimișlia. Ei aveau sarcina să opună rezistență violentă oamenilor legii care asigurau desfășurarea pașnică a protestului. Au fost identificate și femei din Chișinău care aveau rolul de recrutare a persoanelor care urmau să participe la protestele violente, dar și să opună rezistență oamenilor legii. 

Trebuie spus că, dosarul penal vizează pregătirile provocărilor începând cu 18 septembrie 2022 până în prezent.

 ”Cercetările au loc prin prisma faptului că, contrar Legii cu privire la întruniri, ar fi fost întreprinse acțiuni de pregătire a dezordinilor în masă, care vizau inclusiv transportarea din diferite regiuni ale țării în Chișinău a mai multor persoane, în special tineri printre care anterior condamnați, instigați să comită noi infracțiuni. În ceea ce privește alte roluri în cadrul grupului criminal organizat, acestea țineau de racolarea persoanelor care să participe la destabilzări”, susțin procurorii moldoveni. 

Oamenii legii continuă investigațiile, inclusiv în vederea stabilirii altor aspecte penale și acumulării altor probe privind activitatea grupului criminal organizat cercetat.

”Încercările de destabilizare care au loc în R.Moldova, sunt făcute de gruparea pentru hoție și război. Membrii acesteia își doresc atât de tare să ajungă la putere, încât promit Moscovei să răstoarne ordinea constituțională și să instaleze un Guvern prin care Rusia să poată folosi R.Moldova în război. Nu veți reuși. Nu vom permite destabilizarea situației în țară”. Declarația aparține șefei statului, Maia Sandu și vine în contextul protestelor organizate la Chișinău, în ultimele două luni de Partidul Șor, liderul căruia, Ilan Șor, condamnat la 7 ani și jumătate de închisoare în dosarul fraudei bancare, se ascunde în Israel.  

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre perchezițiile în dosarul privind pregătirea dezordinilor în masă în timpul protestelor de la Chișinău