Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Marea Britanie i-a sancționat pe Plahotniuc și Șor. Maia Sandu:”Lațul se strânge pentru fugarii corupți din Moldova”

plaha_sor.jpg

Plahotniuc și Șor, sancționați de Guvernul Marii Britanii pentru acte de corupție
Sursa imaginii: 
Ambasada Marii Britanii în R.Moldova

De Ziua Internațională Anticorupție, Marea Britanie a aplicat sancțiuni împotriva fostului lider democrat de la Chișinău, Vladimir Plahotniuc, și al liderului Partidului Șor, Ilan Șor pentru acte grave de corupție. Decizia vine după ce și SUA au impus sancțiuni împotriva oligarhilor Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor. Președinta Maia Sandu a salutat anunțul făcut vineri de Ministrul de Externe britanic privind includerea, pe o listă internațională de persoane acuzate de abuzuri grave, a doi fugari din țara noastră. Iar ministrul Justiției anunță că R.Moldova ar putea avea o lege Magnițki. De partea sa, fugarul Ilan Șor declară într-o intervenție video că ”decizia Guvernului britanic îi provoacă zâmbet și nu-i afectează viața”. Iar fostul lider democrat, Vlad Plahotniuc nu a venit deocamdată cu o reacție.

Potrivit unui comunicat al Ambasadei Marii Britanii la Chișinău, ”cetățenii moldoveni Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, fugari de justiția moldovenească, au fost sancționați de Guvernul Marii Britanii în temeiul Regulamentului privind sancțiunile anticorupție din Marea Britanie. Orice active deținute de Plahotniuc sau Șor în Marea Britanie sau în oricare dintre teritoriile Regatului Unit precum Insulele Virgine Britanice sau Insulele Cayman, vor fi înghețate. Cetățenilor Marii Britanii li se va interzice toate tranzacțiile economice cu oricare dintre persoanele sancționate cărora li interzice intrarea în Marea Britanie”.

”Astăzi, de Ziua Mondială Anticorupție, aceste desemnări de sancțiuni oferă o dovadă suplimentară a angajamentului nostru de a combate corupția la nivel înalt în toate părțile lumii. Este, de asemenea, o dovadă a angajamentului nostru continuu de a face din Regatul Unit un teritoriu ostil pentru finanțarea ilegală. Continuăm să ne bucurăm de o cooperare excelentă cu partenerii noștri moldoveni în derularea tuturor cererilor restante de asistență juridică reciprocă, între cele două țări ale noastre. Împreună, ne angajăm să luptăm împotriva corupției”, se mai arată în comunicatul emis de Ambasada Marii Britanii la Chișinău. 

Între timp, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, anunță că a pregătit un proiect de lege care transpune sancțiunile internaționale în Republica Moldova. Astfel, Ministerul Justiției a elaborat așa numitul proiect al Legii Magnițki Moldova. ”Este un proiect de lege complex, inspirat atât de legislația Statelor Unite ale Americii și a Marea Britanie, cât și din statele care anterior au reușit să transpună legislația Magnitsky – Canada și Lituania”.

”Proiectul conține prevederi care vor clarifica foarte detaliat care persoane fizice și juridice anume vor putea fi subiectul unor sancțiuni internaționale transpuse pe teritoriul țării noastre. Vorbim, în primul rând, despre persoanele care au fost incluse în liste internaționale de sancțiuni de către alte state sau organizații internaționale. De asemenea, măsuri sancționatorii vor putea fi impuse și cu referire la persoane care nu au fost incluse nemijlocit în anumite liste de sancțiuni, dar care au diverse legături cu persoanele sancționate internațional”.

”Un alt bloc de prevederi vizează modalitatea de transpunere în legislația națională a sancțiunilor internaționale impuse de state străine sau organizații internaționale. Una dintre aceste măsuri este că toți cei care vor fi incluși într-o listă de sancțiuni de tipul listei Magnitsky, existente în Statele Unite ale Americii, li se vor îngheța toate bunurile. Asta înseamnă că ei nu vor putea să vândă aceste bunuri, să le doneze sau să le transfere către alte persoane”, susține ministrul Justiției.

Totodată, va fi interzisă punerea la dispoziția persoanelor respective a oricăror bunuri, după cum se va putea interzice și furnizarea oricăror servicii financiare către aceste persoane, cum ar fi: deschiderea unui cont bancar, efectuarea transferurilor bănești, beneficierea de credite”. ”În cazul cetățenilor străini sau apatrizi, în privința cărora au fost adoptate sancțiuni internaționale, se va putea aplica măsura de nepermitere a intrării lor pe teritoriul Republicii Moldova. Acest fapt va servi drept temei și pentru anularea oricăror vize eliberate persoanelor date, precum și pentru refuzul de acordare a acestora pe viitor”.

”Un alt aspect important și de impact cuprins în proiectul de lege constă în posibilitatea retragerii licențelor și autorizațiilor companiilor care aparțin sau sunt afiliate persoanelor incluse în listă. Să luam drept exemplu mass-media și televiziunile. Conform proiectului, Consiliul Audiovizualului va putea retrage licențele companiilor care aparțin sau sunt afiliate persoanelor incluse în lista de sancțiuni. Totodată, potrivit proiectului, CA va fi obligat să retragă licența în cazul în care postul de televiziune promovează imaginea persoanei fizice sau juridice incluse în lista de sancțiuni internaționale”, afirmă Sergiu Litvinenco.

Potrivit proiectului, ”pentru coordonarea activității desfășurate de către fiecare autoritate publică pe domeniul ei de competență, se va consacra un Consiliu interinstituțional de supervizare, condus de prim-ministrul Republicii Moldova și din componența căruia vor mai face parte conducătorii principalelor autorități ce au competențe în domeniu (MJ, MIDR, MAI, MAEIE, BMA, BNM etc). Totodată, deciziile concrete care sunt prevăzute de lege vor fi luate de fiecare autoritate responsabilă în part”e.

Proiectul legii a fost transmis vineri secretarilor de stat, după care urmează să fie consultat public și aprobat de Cabinetul de Miniștri.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a salutat anunțul făcut vineri de Ministrul de Externe britanic privind includerea, pe o listă internațională de persoane acuzate de abuzuri grave, a doi fugari din țara noastră. ”Lațul se strânge pentru fugarii corupți din Moldova. Ministrul de Externe britanic a făcut publică o listă ce vizează 30 de indivizi din întreaga lume, care au comis abuzuri grave. Pe această listă sunt incluși Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, ca persoane implicate în acte grave de corupție și finanțare ilegală. Toate activele în proprietatea acestor indivizi, aflate pe teritoriul Regatului Unit și teritoriile care-i aparțin, vor fi blocate, iar lor le va fi interzis accesul în această țară”, menționează președinta Maia Sandu.

Șefa statului și-a exprimat recunoștința față de acele țări care sprijină eforturile Republicii Moldova în eradicarea corupției. ”Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord se alătură, astfel, țărilor care sprijină eforturile noastre anticorupție. Suntem recunoscători pentru această decizie, anunțată chiar de Ziua internațională împotriva corupției”, se arată în mesajul Maiei Sandu.

În context, șefa statului a mulțumit tuturor partenerilor noștri externi pentru cooperare și sprijin în lupta cu corupții care au prejudiciat statul și cetățenii.

De partea sa, fugarul Ilan Șor declară că ”sancțiunile Marii Britanii îl amuză și nu-l afectează în niciun fel”. Potrivit lui Șor, ”astfel de acțiuni demonstrează repetat că sfârșitul regimului Maiei Sandu este foarte aproape”. Totodată, el și-a exprimat regretul că ”aceste sancțiuni nu vor îmbunătăți viața cetățenilor”.

Fostul lider democrat, Vlad Plahotniuc, nu a venit deocamdată cu o reacție.

Amintim că, pe 26 octombrie, Statele Unite ale Americii au impus sancțiuni împotriva oligarhilor Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, precum și a unor persoane implicate în ceea ce Washingtonul afirmă că sunt operațiuni ”maligne” de influență rusească în Republica Moldova. Trezoreria americană afirmă că printre cele 19 persoane și entități sancționate se numără oligarhi ruși ”recunoscuți pentru capturarea și coruperea instituțiilor economice și politice ale Moldovei”, precum și indivizi ”care acționează ca instrumente ale campaniei globale de influență dusă de Rusia”. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre sancțiunile aplicate de Guvernul Marii Britanii fugarilor Plahotniuc și Șor