
Social
Elon Musk judecat la San Francisco pentru niște tweet-uri... ”glumețe”
musk_tesla.jpg

La mai bine de patru ani după ce a postat pe Twitter că va scoate Tesla de pe bursă, Elon Musk este acum tras la răspundere în instanță de investitorii afectați direct de declarațiile sale, după ce a trecut deja printr-un val de acuze din partea autorităților.
„Elon Musk, (atunci) CEO al Tesla, a mințit, iar declarațiile sale i-au făcut pe oameni să piardă milioane de dolari”, a explicat miercuri, 18 ianuarie, Nicholas Porritt, avocatul acestor investitori care s-au coalizat pentru a declanșa acțiunea în justiție.
Pe 10 august 2018, aceștia au depus o plângere împotriva magnatului deoarece „a manipulat în mod artificial prețul acțiunilor Tesla pentru a distruge complet investitorii” care mizau pe scăderea prețului.
Procesul de fraudă a început marți la San Francisco, cu un juriu de nouă persoane și este de așteptat să dureze trei săptămâni. Elon Musk urmează să ofere declarații, posibil chiar vineri.
Afaceristul crease stupoare pe 7 august 2018, anunțând că vrea să-și retragă grupul de la Bursă, ți oferind plătind 420 de dolari pe acțiune, „garantat”. Câteva zile mai târziu, el a indicat că poartă discuții cu Fondul suveran saudit.
Potrivit apărării sale, Elon Musk avea într-adevăr intenția de a scoate Tesla de pe bursă și nu avea nicio îndoială cu privire la finanțare, datorită asigurărilor acestui Fond. Alexander Spiro, avocatul miliardarului, a recunoscut că clientul său a scris tweetul „în grabă”, după ce un articol din Financial Times a dezvăluit că fondul saudit a investit în Tesla.
"O glumă"
Alegerea cuvintelor a fost „nechibzuită”, dar „nu reprezintă o fraudă”, a explicat avocatul. „În tot acest proces, domnul Musk nu a vândut nicio acțiune. Niciun director Tesla sau membru al consiliului de administrație nu a vândut acțiuni. În cazuri reale de fraudă, oamenii (.. .) vor să profite de asta”, a insistat el.
Acțiunile producătorului de mașini electrice au ajuns până la 386,48 de dolari în urma tweet-urilor. Până pe 16 august, acestea au scăzut la 335,45 USD. La acea dată, New York Times publicase un interviu cu Elon Musk „care a confirmat cele mai rele zvonuri”, a argumentat Nicholas Porritt, mai ales că „nimeni din consiliul de administrație nu a recitit tweet-urile scrise în drum spre aeroport și că prețul de 420 de dolari a fost o glumă”.
În Statele Unite, numerele 4 și 20 luate împreună sunt asociate cu consumul de canabis. Când miliardarul s-a oferit să cumpere Twitter în primăvara anului trecut, a ales un preț de 54,20 USD per acțiune. „Pot să vă spun că nu a fost o glumă pentru investitori”, a declarat Nicholas Porritt.
Glen Littleton, principalul reclamant, le-a povestit juraților cum anunțul de ultimă oră al lui Elon Musk aproape că îi „distrusese” toate investițiile. Potrivit avocatului său, acest caz este important și pentru că se referă la respectarea legilor care guvernează piețele financiare - piețe de care depind în special fondurile de pensii și companiile de asigurări.
„Inteligent, dar țăcănit”
Tesla a abandonat rapid ideea de a se retrage de pe bursă. Dar organismul de control bursier american, SEC, considerând că Elon nu a făcut dovada finanțării, îl obligase să cedeze președinția consiliului de administrație, să plătească o amendă de 20 de milioane de dolari și a cerut ca tweet-urile sale legate direct de activitatea Tesla să fie pre-aprobate de un avocat competent.
„Elon Musk percepe acest proces drept o modalitate ca această decizie a SEC să fie reconsiderată”, comentează Josh White, fost economist al agenției federale. „El crede că nu a făcut nimic rău și are dreptul să spună orice vrea pe Twitter”.
Intervenția autorităților nu i-a moderat apetitul pentru instigări pe rețeaua sa de socializare preferată, pe care a cumpărat-o în octombrie, după luni de răsturnări de situație și sub amenințarea unui proces.
De atunci, deciziile sale controversate în fruntea platformei au stârnit indignare aproape zilnic, până în punctul în care avocații săi i-au cerut săptămâna trecută judecătorului din California să mute procesul în Texas, de teamă că juriul ar fi părtinitor la San Francisco. Moțiunea a fost respinsă, dar comentariile potențialilor jurați, citite marți în instanță, au dezvăluit cât de intrigante pot fi declarațiile multimiliardarului. Unii l-au descris drept un „pionier de succes”, alții ca „arogant, imprevizibil și uneori irațional” sau „inteligent, dar țăcănit”.
Traducere de Eremia Iulia Maria, după articolul publicat de France 24