Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alec Baldwin acuzat oficial de omor prin imprudență

alec_baldwin.jpeg

Actorul american Alec Baldwin
Sursa imaginii: 
Captură de ecran France24

Actorul american Alec Baldwin, autorul unei împuşcături mortale pe un platou de filmare al filmului "Rust" în 2021, a fost acuzat de omor prin imprudenţă şi riscă până la cinci ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat de neglijenţă în formă agravată, a anunţat marţi un procuror, transmite agenția AFP citată de Agerpres.

Hannah Gutierrez-Reed, responsabilă cu manevrarea armelor în timpul filmărilor, se confruntă cu o acuzaţie similară, a declarat procurorul districtual al comitatului Santa Fe din New Mexico, Mary Carmack-Altwies, conform sursei citate.

La data de 21 octombrie 2021, filmarea care avea loc într-o fermă din New Mexico a luat o turnură tragică după ce Alec Baldwin a acţionat o armă despre care se presupunea că ar conţine doar gloanţe oarbe, însă un proiectil real a ucis-o pe directoarea de imagine Halyna Hutchins, în vârstă de 42 de ani, şi l-a rănit pe regizorul peliculei, Joel Souza.

Tragedia a şocat Hollywoodul şi a avut un puternic impact, conducând la apeluri pentru interzicerea armelor de foc pe platourile de filmare, unde prezenţa muniţiei reale este, teoretic, deja interzisă.

În cazul în care vor fi găsiţi vinovaţi de omor prin imprudenţă, Alec Baldwin şi Hannah Gutierrez-Reed riscă 18 luni de închisoare. Dar pedeapsa ar putea fi majorată până la maximum cinci ani de închisoare în cazul în care se dovedeşte neglijenţa în formă agravată.

În timpul pregătirii pentru mânuirea armelor de foc, actorul a părut "distras şi vorbea la telefon cu familia", potrivit unui document dat publicităţii marţi de procuror. Actorul a fost instruit cu privire la mânuirea armei doar 30 de minute, deşi sesiunea de pregătire trebuia să dureze "cel puţin o oră sau mai mult", potrivit declaraţiilor făcute de  Hannah Gutierrez-Reed în faţa anchetatorilor.

Avocatul actorului, Luke Nikas, a denunţat o "îngrozitoare eroare judiciară".

"Domnul Baldwin nu avea niciun motiv să creadă că în armă se afla muniţie reală sau oriunde altundeva la locul filmării", a insistat el.

Alec Baldwin, în vârstă de 64 de ani, cunoscut îndeosebi pentru rolul din serialul "30 Rock", a susţinut mereu că i s-au dat asigurări că arma era inofensivă.

Asistentul de regie David Halls, care i-a înmânat pistolul şi i-a spus că acesta nu este periculos, urmează să fie acuzat de neglijenţă în mânuirea unei arme mortale. El nu a contestat această acuzaţie.

Alec Baldwin neagă, de asemenea, că ar fi apăsat pe trăgaci, lucru de care mulţi experţi se îndoiesc.