Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dodon, soția acestuia și un medic, trimiși în judecată pentru întocmirea și folosirea unui document medical fals

dodon_galina.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Igor Dodon

Procuratura Anticorupție a R.Moldova anunță că a transmis în judecată cauza penală în privința ex-președintelui Igor Dodon, a soției acestuia și a unui medic de familie, care, de comun acord, ”au confecționat, deținut și folosit un certificat medical fals, cu scopul de a-l prezenta în instanța de judecată și Procuratură, pentru a obține permisiunea de a pleca în România”. În acest document medical, au fost înscrise date denaturate, potrivit cărora, copilul minor al lui Dodon ar avea nevoie de consultații la medici specialiști și, după caz, de a urma un tratament medical.

”În cadrul investigațiilor efectuate de către procurori, a fost stabilit că ex-președintele Republicii Moldova, în privința căruia era aplicată măsura preventivă ”obligarea de a nu părăsi țara” într-o cauză penală examinată de Curtea Supremă de Justiție, a prezentat instanței documentul oficial fals și, în temeiul acestuia, a solicitat permisiunea pentru plecare în România, sub pretextul de a efectua un tratament post-COVID fiului său minor”, susțin procurorii anticorupție. 

Același document oficial fals, a fost folosit și de către soția lui Dodon ”în privința căreia este aplicată o măsură preventivă similară într-un dosar cercetat de către procurori”. Astfel, soția ex-președintelui, prin intermediul avocaților, a prezentat documentul medical fals Procuraturii Anticorupție, solicitând încuviințarea de a părăsi teritoriul Republicii Moldova și de a merge în România, invocând același scop, precizează Procuratura Anticorupție.   

Potrivit acuzației înaintate de procurori, fostul șef de stat, soția acestuia și medicul de familie sunt învinuiți de comiterea infracțiunii prevăzute de art. 361 alin. (2) lit. b) din Codul penal și anume: confecţionarea, deţinerea și folosirea de către două sau mai multe persoane a unui document oficial fals, care acordă drepturi. Aceste fapte se pedepsesc cu amendă în mărime de la 27 500 la 47 500 lei (cca 2400 euro) sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de până la 5 ani.

La începutul lunii februarie 2023, procurorii anticorupție au dispus recunoașterea și audierea în calitate de bănuiți a ex-președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, soției acestuia, Galina Dodon, dar și a medicului care a întocmit un document medical fals. Fostul șef de stat urma să ajungă, în România, la un tratament post-Covid cu fiul său, doar că s-a răzgândit. Curtea Supremă de Justiție i-a permis fostului președinte să părăsească țara, chiar dacă se află sub control judiciar. Procurorii au cerut însă arest la domiciliu pentru fostul președinte moldovean.