Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un nou cutremur în lumea criptomonedelor: platforma Binance, dată în judecată în SUA

criptomonede_binance.jpg

Sursa imaginii: 
© Michael M. Santiago / GETTY IMAGES NORTH AMERICA/AFP via France24

Cea mai importantă platformă de tranzacționare de criptomonede din lume și proprietarul ei, Changpeng Zhao, au fost dați în judecată de CFTC, autoritatea americană de reglementare a instrumentelor financiare derivate pentru nerespectarea reglementărilor, transmite France24 care citează AFP.

Este un nou episod din ofensiva lansată de CFTC și de autoritatea de reglementare a pieței de capital (SEC), împotriva practicilor jucătorilor din lumea criptomonedelor.

Acestea încearcă astfel să compenseze lipsa unei legislații care să reglementeze această industrie, chiar dacă în prezent mai multe texte de lege sunt în dezbatere în Congres. Ofensiva lor s-a intensificat odată cu falimentul FTX, din luna noiembrie a anului trecut, a doua cea mai mare platformă pe plan mondial.

În dosarul depus la o instanță federală din Illinois, CFTC cere, printre altele, ca platformei Binance să-i fie interzisă înregistrarea și vinderea anumitor produse financiare în Statele Unite.

Pentru Binance, acest proces este "neașteptat" și "regretabil", mai ales că, potrivit unei declarații trimise către AFP, aceasta a colaborat cu CFTC timp de "mai mult de doi ani".

"Intenționăm să continuăm să colaborăm cu autoritățile de reglementare din SUA și din întreaga lume", a precizat grupul.

Autoritatea de reglementare acuză Binance și pe mai mulți dintre directorii săi că au vândut produse clienților americani fără a respecta reglementările financiare, în ciuda faptului că s-au angajat să nu accepte schimburile realizate de utilizatori din SUA.

Potrivit CFTC, "la indicațiile lui Zhao, Binance și-a sfătuit angajații și clienții să ocolească controalele de conformitate pentru a maximiza profiturile".

Mai exact, Binance a ales să nu le ceară utilizatorilor săi din SUA să-și confirme identitatea, așa cum prevăd reglementările financiare din SUA.

”Este doar începutul”

"Timp de ani de zile, Binance a lucrat în mod activ pentru a-și  crește fluxul de bani și pentru a evita respectarea reglementărilor", a comentat președintele CFTC, Rostin Behnam, citat în comunicat.

"Cazul Binance ar trebui să fie un avertisment pentru toți cei din comunitatea activelor digitale", căci autoritatea "nu va tolera nerespectarea intenționată a legislației americane ", a spus el.

Potrivit unor e-mailuri interne din 2019, depuse la dosarul de acuzare, directorii Binance estimează că cel puțin 20% din tranzacțiile platformei sunt realizate de utilizatori din SUA, și tot americanii sunt cei care asigură 20% din veniturile grupului.

Binance afirmă că a alocat resurse suplimentare pentru a se "asigura că (nu existau) utilizatori americani activi pe platformă" și a mărit numărul de angajați care se ocupă cu respectarea reglementărilor de la 100 la 750.

Lovitura dată de CFTC lui Binance a zguduit întreaga comunitate a criptomonedelor. Bitcoin a atins valoarea minimă din ultimele zece zile, 26.543 de dolari.

Binance Coin (BNB), criptomoneda platformei Binance și a patra cea mai importantă monedă digitală, conform evaluării globale, a înregistrat o scădere cu peste 6%.

"Toată lumea știa că va veni această zi", a comentat pe Twitter AJ Nelson, antreprenor și creator al platformei Rain. "Acesta este probabil doar începutul".

 

Articolul France24 integral aici

Traducere de Cornelia Mohora