Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bazinul Olimpic Pitești | "Primăria a preferat să dea bani de la bugetul local, în loc să acceseze fonduri europene pentru lucrările suplimentare"

bazinul_olimpic_pitesti.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Cristian Gentea

"Primăria Pitești a preferat să dea bani de la bugetul local, în loc să acceseze fonduri europene, pentru a acoperi lucrările suplimentare la bazinul olimpic. Lucrările au o întârziere de un an, termenul inițial de finalizare fiind noiembrie 2021. Pe parcurs au fost descoperite mai multe greșeli de proiectare, iar Primăria a decis că nu poate face doar eficientizare energetică, deoarece clădirea era degradată. Reprezentanții instituției promit că bazinul va fi gata cel târziu în primăvara anului viitor", potrivit jurnalistului Sorin Simion, de la siteul argeșulonline.ro, cel care a documentat acest subiect. Va fi un bazin olimpic la standarde internaționale? " Nu pot să nu țin cont de opinia arhitectului care a proiectat acest bazin în anii 80, construcție considerată o capodoperă a arhitecturii acelor vremuri, care spune că lucrările nu sunt de cea mai bună calitate și că e posibil să nu dureze", mai spune Sorin Simion. 

Sorin Simion: Bazinul a fost dat în folosință prin anii 1984 – 1985. Arhitectul a tot ceea ce este astăzi bazinul olimpic din Pitești se numește Mihail Teodorescu. Pentru bazinul olimpic de înot de la Pitești domnul Teodorescu a primit și două distincții. A fost cea mai bună lucrare de arhitectură din România anului 1985. Dincolo de asta, la vreo doi, trei ani distanță, lucrarea a fost premiată și la un concurs internațional de arhitectură. Festivitatea de decernare a premiilor a avut loc la Koln, în fost Republică Federală Germania. Lucrarea în sine a fost o capodoperă a arhitecturii acelor vremuri. Cu timpul lucrurile s-au degradat. Reparațiile au fost făcute pe sponci până în anul 2019, când, beneficiind de o finanțare europeană  nerambursabilă, valoarea proiectului a fost de peste 16 milioane de lei și s-a trecut la o modernizare din temelii, la eficientizarea energetică, refacerea finisajelor interioare, exterioare, a pardoselilor.


Bazinul Olimpic Pitesti
Sursa imaginii: 
Facebook/Cristian Gentea

Reporter: Atunci a fost închis bazinul?  

Sorin Simion: În 2019, la sfârșitul lunii mai, a fost semnat proiectul de modernizare al bazinului olimpic. Mi se pare că el a fost închis un an mai târziu. După care s-a trecut la executarea lucrărilor. De aici încolo au apărut problemele. Constructorul, în momentul în care a intrat pe teren, în bazin, ca să efectueze ceea ce scria în fișa proiectului respectiv, constata că dacă ar fi efectuat multe lucrări așa cum scria ad litteram în proiect, ar fi fost doar o cârpeală de suprafață. Existau lucrări neprinse în acel proiect, dar care ar fi fost imperios necesar să fie efectuate pentru ca lucrurile să aibă o finalitate onorabilă. E vorba despre caloriferele din fontă din anii 1980 a căror înlocuire era necesară, dar nu era prevăzută în proiect. E vorba despre un sistem întreg de țevi care transportă apa din anii 1980, ruginite, cârpite și răscârpite. Nici înlocuirea lor nu figura în proiect, dar ar fi trebuit să figureze. Mai era vorba despre niște elemente de acoperi care concură la o bună izolare termică. Astfel încât municipalitatea s-a trezit că lucrările respective costă cu mult mai mult decât era estimat în proiectul și în finanțarea asigurată de Uniunea Europeană plus contribuțiile de la bugetele naționale. De aici au apărut o sumedenie de probleme. Firma constructoare este o firmă cu peste 20 de ani de experiență. Dirigintele de șantier al firmei constructoare spunea că „Dacă am respecta ad litteram proiectul, ar ieși o treabă de mântuială. Sunt imperios necesare și alte lucrări neprinse în acest proiect.”.

Rep: Cine a făcut acest proiect?

Sorin Simion: El a fost făcut de o firmă din Iași,  Avensa Consulting.

Rep: Firma aceasta a fost la fața locului, a văzut bazinul și a făcut proiectul?

Sorin Simion: Aici e problema. Primarul municipiului Ploiești Cristian Gentea spune că firma respectivă a făcut proiectul din biroul de la Iași. Îl citez pe domnul primar. „Proiectantul a luat niște date sumare de aici și a făcut proiectarea de la Iași.”. Deocamdată diferența care a fost acoperită din bugetul local e de 8.4 milioane de lei. Dar, probabil că suma va mai crește pe măsură ce lucrările avansează. De la bugetul Uniunii Europene s-ar mai fi putut obține în plus undeva la vreo 2 milioane de lei. Există un mecanism al corecțiilor financiare. Solicitantul care beneficiază de finanțare poate solicita suplimentarea acesteia cu procentul maxim de 15% în cazuri justificate. Acesta ar fi un caz justificat. Iar municipalitatea din Pitești dacă ar fi apelat la aceste corecții financiare ar fi avut posibilitatea să primească suplimentar vreo 2 milioane de lei. Am adresat în sensul acesta o solicitare pe Legea 544 la Agenția de dezvoltare regională sud Muntenia și am întrebat dacă primăria Ploiești a apelat la acest instrument numit corecție financiară. De acolo ni s-a răspuns că nu. Pe de o parte primarul din Pitești se plânge de faptul că lucrările costă mult mai mult decât era prevăzut. Dar pe de altă parte nu recurge la posibilitatea de a mai primi niște bani europeni în plus.

Rep: L-ați întrebat de ce nu accesează fondurile europene, care este motivul?

Sorin Simion: Nu l-am mai întrebat lucrul ăsta. Obiceiul domnului primar Cristian Gentea este să nu ne răspundă la nicio solicitare pe care i-am făcut-o pe Legea 544.

Rep: În ce stadiu sunt lucrările?

Sorin Simion: Potrivit estimărilor primăriei ele sunt undeva la 70% un anumit gen de lucrări, 80% un alt gen de lucrări, 50% un alt gen de lucrări. Per ansamblu, toate sunt undeva la 70%. Estimarea municipalității este că ar putea fi dat în folosință chiar de la sfârșitul acestui an. Dar un termen mai realist ar fi în primăvara anului viitor.


Sursa imaginii: 
Facebook/Cristian Gentea

Rep: Cu toate lucrările suplimentare necesare?

Sorin Simion: Da, cu toate lucrările suplimentare făcute. Ca element de noutate, după ce am publicat articolele respective am reușit să luăm legătura cu arhitectul care a proiectat bazinul de înot în anii 1980. Am aflat cu stupoare de la domnul arhitect Mihail Teodorescu că municipalitatea nu l-a contactat în niciun fel. Mai mult, ambele asociații profesionale ale arhitecților, ambele filiale locale din județul Argeș, au trimis o adresă municipalității prin care au cerut să fie consultate în acest proiect și au cerut ca documentația să îi fie pusă la dispoziție autorului proiectului inițial, anume arhitectului Mihail Teodorescu. La adresa respectivă nu s-a primit niciun răspuns de la primăria Pitești din câte mi-au spus domnii arhitecți. Arhitectul Teodorescu folosește niște termeni foarte duri când se referă la lucrările care se efectuează acolo.

Rep: Ce spune?

Sorin Simion: Vă citez din documentul trimis de dumnealui la primărie, „dacă în cazul unui obiectiv confirmat calitativ prin premiile obținute se poate interveni atât de iresponsabil și categoric.”. Cred că nu are rost să mai continui. Dumnealui mai numește intervențiile astea brutale și mai folosește următoare expresie „Până în prezent apar noi etape de reabilitare a obiectivului cu scopul unei așa-zise eficientizări termice în aparență, în realitate o remodelare prin schimbarea  de tâmplărie dintr-aia cu tâmplărie din cealaltă, aplicarea de termosisteme, placări peste finisaje.”. Practic spune că se vopsește un gard putred.

Rep: Presupun că pentru a se încadra într-un buget existent..

Sorin Simion: Probabil. Aș specula dacă aș zice da sau ba. Prefer să mă rezum, să rămân în aria faptelor.


Bazinul Olimpic Pitești
Sursa imaginii: 
Facebook/Cristian Gentea

Rep: Ați spus că  bazinul a fost închis în 2020. Este închis de doi ani, de când au început lucrările de reabilitare, de modernizare. Unde s-au antrenat copiii care vor să facă performanță în înot?

Sorin Simion: În vecinătatea acestui bazin olimpic există un ștrand în aer liber. Acolo au fost montate niște copertine, un acoperiș dintr-o prelată, iar sportivii s-au putut antrena acolo într-un bazin acoperit cu o prelată. Până la urmă, e o improvizație. Iar dacă discutăm despre cei de performanță, de calibrul lui Robert Glință, ei se antrenează prin altă parte.

Rep: Pentru cei care ne ascultă acum și care nu știu. Robert Glință și-a început cariera la bazinul olimpic Pitești.

Sorin Simion: El e piteștean de loc și aici, la Pitești, a deprins tainele înotului și a făcut primii pași spre performanță.

Rep: Am în față o declarație a primarului Piteștiului. „Lucrările de la bazinul olimpic merg în ritm susținut. Am primit asigurări că lucrările vor fi finalizate la finalul anului. Așadar, din 2023 vom avea un bazin olimpic la standarde internaționale.”. Va fi un bazin olimpic la standarde internaționale?

Sorin Simion: Probabil că din multe puncte de vedere primarul Cristian Gentea are dreptate. Va fi un bazin la standarde internaționale. Nu pot însă să nu țin cont și de opinia proiectantului din anii 1980 al acestui bazin, care spune că lucrările acolo nu sunt de cea mai bună calitate, deci, e posibil să nu dureze. Între părerea unui primar de profesie fizician și a unui arhitect care a conceput și a executat proiectul respectiv aș înclina să dau mai multă crezare arhitectului. 

Articol în cadrul campaniei „Bani Europeni”, un proiect Freedom House România, în parteneriat cu RFI România și finanțat de Comisia Europeană.

 
Sorin Simion, jurnalist argesulonline.ro, intervievat de Mirela Dădăcuș