Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cursele de cămile din Qatar, patrimoniu național

camile.jpg

Cămile pregătite pentru cursă, Qatar
Sursa imaginii: 
© Farid Achache / rfi.fr

În timp ce Qatarul găzduiește Cupa Mondială de Fotbal, pe pista Al-Shahaniya, la 40 de kilometri est de capitala Doha, au loc cursele de cămile, un sport național, practicat de altfel în toate țările din Golf, transmite corespondentul RFI.

 „Cămilele dromader  fac parte din cultura noastră”, spune cu mândrie un tânăr qatarez, îmbrăcat în thobe, o cămașă lungă și dreaptă din poplin, perfect călcată, care surprinzător, rămâne imaculată în toate împrejurările. Cămilele au fost folosite secole la rând pentru a deplasarea în marile întinderi deșertice ale Peninsulei Arabe.

Jockei cu telecomandă

Iată-ne la 40 de kilometri est de capitala Doha, pe pista Al-Shahaniya. Vântul bate și nisipul ne intră în ochi. Lângă noi, un ecran gigant transmite evenimentul. Niște turiști argentinieni se bucură de spectacol, sportul numărul 1 aici.

Până la începutul secolului al XXI-lea, copiii din subcontinentul indian călăreau cămile. Din cauza accidentelor mortale, țările din Golf au cedat presiunii internaționale și au interzis practica în 2004. La fel ca cei din cursele de cai din Europa, jocheii de cămile trebuiau să fie mici și ușori. Acum se folosesc jochei mecanici controlați de la distanță.

În cadrul „Camel Racing Track”, cămilele pornesc cursa. În mașinile lor, pe drumul paralel, dresorii acționează de la distanță biciul mecanic al roboților, care împing animalul și îl încurajează strigând într-un walkie-talkie.

Pentru fiecare cursă, în jur de patruzeci de mașini 4x4 merg odată cu cămilele. Este ca și cum ai fi în caravana Turului Franței.

Trebuie să facem cunoscut acest sport în Europa, știu că și voi aveți cursele de cai”, declară un jurnalist din Qatar.

În Qatar, pariurile sunt interzise, ​​iar concurenții luptă pentru premii de mare valoare, acordate de obicei de familia conducătoare care sponsorizează sportul tradițional. În acea zi, din cele 22 de curse din program, fiecare câștigător a primit echivalentul a 250.000 de euro.

Credincioși tradițiilor beduine, locuitorii Qatarului, ca și din alte țări din Golf, sunt pasionați de creșterea acestor cămile cu o singură cocoașă, care au chiar și piscine pentru a le ajuta cu articulațiile.

Curse profesionale din 1972

În fermele învecinate se depun eforturi pentru ca animalele să trăiască în cele mai bune condiții. În Qatar, cămilele au chiar „palatul” lor. Trebuie menționat că prețul unei „cămile arabe” poate ajunge la sume astronomice, uneori aproape un milion de euro.

Cursele profesionale de cămile au început în 1972 în Qatar, iar sezonul durează de obicei din septembrie până în martie. Cămilele încep de obicei să concureze în jurul vârstei de doi ani, pe o distanță de patru kilometri, iar pentru animalele mai în vârstă, până la opt kilometri.

Cea mai faimoasă rasă de aici se numește „Sabia lui Sheikh Tamim”, după emirul cu același nume. Printre premii se numără o armă de aur, dar și mașini de lux care depășesc uneori 100.000 de euro...

 

Traducere de Eremia Iulia Maria, după articolul publicat de rfi.fr