Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Europa Plus: ”Tenisul e problema, nu Djokovic”

djokovic.jpg

Sursa imaginii: 
atptour.com

- Presa din Serbia îi ia apărarea lui Novak Djokovic, al cărui recent triumf la Roland Gaross a fost pus de mulți pe seama absenței din competiție a lui Rafa Nadal;

- În Macedonia de Nord a reapărut pesta porcină africană, iar Bosnia Herțegovina caută căi pentru a-și folosi potențialul în domeniul energiilor regenerabile

Revista presei Europa Plus:

Mulți au fost cei care au minimalizat sau chiar ignorat recentul triumf al lui Novak Djokovic de la Roland Garros, sub pretextul că acesta s-ar fi datorat absenței din competiție a lui Rafael Nadal, dar unii au curajul să privească adevărul în față și să recunoască supremația sârbului, scrie publicația kurir.rs.

În acest sens este citat articolul jurnalistului american Christopher Johnson, care a publicat recent în revista Grand Slam Magazine un comentariu intitulat ”Tenisul este problema, nu Djokovic”, în care valoarea incontestabilă a jucătorului sârb este scoasă în evidență, iar detractorii săi sunt aspru criticați.

Finala istorică de la Australian Open din 2012, când Novak l-a învins pe Nadal într-un meci care a durat 5 ore și 53 de minute, la numai două zile după ce îl învinsese pe Andy Murray într-un alt meci maraton de peste 5 zile, a fost doar începutul unui Deceniu al perseverenței, în care sârbul a câștigat nu mai puțin de 23 de titluri de Grand Slam, dovedind precizie, devotament și respect. Este un adevărat promotor al sportului și sănătății, într-o lume afectată grav de flageluri precum obezitatea, diabetul, anxietate, stress și probleme mentale...

Djokovic este probabil cel mai sănătos om de pe această planetă, modelul ideal din punct de vedere al inteligenței emoționale, forței mentale și puterii de concentrare timp de ore și ore întregi, adesea în fața unor tribune ostile...

În loc să recunoască asta, tot felul de personaje din industria tenisului și chiar din conducerea tenisului mondial  se străduiesc să demonstreze că Novak este o problemă, iar unii chiar cheltuie milioane de dolari ca să susțină campanii de defăimare a lui.... Nu el este problema, ci voi”, se arată în articolul citat de publicația sârbă.

 

Kosovo: Negocierile cu Serbia, blocate

Nu există nici acum o confirmare a întâlnirii anunțată inițial pentru această săptămână dintre premierul kosovar Albin Kurti și președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a anunțat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, citat de agenția de știri Koha din Kosovo.

Șeful diplomației europene Josep Borrell, i-a invitat pe cei doi lideri la Bruxelles pentru o rundă de negocieri ce ar trebui să aibă loc până la sfârșitul acestei săptămâni. Întâlnirea ar trebui să clarifice situația tensionată din nordul Kosovo, unde minoritatea sârbă din regiune a boicotat alegerile locale și apoi a organizat manifestații de protest, soldate cu ciocniri violente cu forțele de ordine, pentru a cere demiterea primarilor de origine albaneză aleși.

Premierul kosovar a acceptat invitația oficialului european, dar președintele sârb a anunțat că nu va merge la Bruxelles pentru a se întâlni cu Kurti ”până când toți sârbii care au fost arestați în timpul manifestațiilor nu vor fi eliberați, primarii aleși din regiune nu vor fi demiși iar forțele de ordine ale guvernului de la Pristina nu se vor retrage din zonă”, notează sursa citată.

 

Bosnia Herțegovina: Potențial enorm în materie de energii regenerabile

Bosnia Herțegovina, dar și celelalte țări din Balcani, au un potențial enorm în materie de energii regenerabile – acesta a fost principalul mesaj transmis miercuri, în prima zi a Forumului Energiei de la Sarajevo, organizat de fundația ”Solar Academy”, sub auspiciile ministerului pentru comerț exterior și relații economice, transmite Radio Sarajevo.

La forumul care durează până vineri, participă investitori, experți, producători de echipamente, profesori universitari, reprezentanți ai societății civile și ai mai multor societăți publice din Bosnia, țările balcanice și Uniunea Europeană.

Participanții au abordat subiecte precum metodele de reducere a emisiilor de carbon, proiectarea și construcția rețelelor energetice, în special a rețelelor de transport a energiei, în vederea valorificării prin export a energiei produse pe teritoriul Bosniei Herțegovina.

Goran Majstrović, de la Institutul pentru Energie din Zagreb, unul din cei mai importanți experți în dezvoltarea rețelelor energetice din Europa, a subliniat că în prezent principala problemă a sistemului energetic din regiune o reprezintă numărul mare de centrale electrice și de mari consumatori industriali care au fost scoși din funcțiune. De asemenea, chiar dacă există mari oportunități privind energia solară și eoliană, nici potențialul hidroenergetic imens al Bosniei Herțegovina și al întregii regiuni nu ar trebui neglijat de marii investitori, mai spune expertul.

 

Macedonia de Nord: Reapare pesta porcină africană

Agenția Națională Alimentară și Veterinară (AAV) din Macedonia de Nord a confirmat recent apariția unui nou caz de pestă porcină africană într-o localitate din regiunea Rankovtse, considerată zonă de risc pentru această maladie, transmite agenția de știri Meta.

Este vorba despre o gospodărie individuală în care erau crescuți pentru nevoi personale trei porci, dintre care doi au murit deja.

”Porcii erau crescuți în spațiu deschis, fără aplicarea vreunei măsuri de biosecuritate... Am stabilit o zonă de protecție cu raza de 3 km și o zonă de control cu raza de 10km în jurul zonei infectate. Vom aplica procedurile legale privind confiscarea animalelor care prezintă risc de infectare. Comisia Europeană și Organizația Mondială pentru protecția sănătății animalelor vor fi informate oficial cu privire la reapariția acestei boli în Macedonia de Nord”, a transmis AAV într-un comunicat.

Potrivit legii, crescătorii afectați vor fi despăgubiți pentru toate animalele confiscate. Agenția reamintește tuturor fermierilor că creșterea porcilor nu este permisă decât în spații închise, special amenajate.

 

Au contribuit la redactarea Revistei presei Europa Plus:

Mladen Milosavljević - Serbia

Liridona Gashi - Kosovo

Irfan Mandzuka – Bosnia Herțegovina

Martina Mitevska – Macedonia de Nord

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 23 iunie 2023