Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”Mogâldeața” de la Iași, campioană europeană la șah la doi ani de la prima lecție

sah_fata.jpg

Maria Anistoroaei, campioană europeană la șah
Sursa imaginii: 
Facebook / Federatia Romana de Sah

La doi ani de la prima lecție, a ajuns campioană europeană la șah: Ieșeanca Maria Anistoroaei a adus României titlul de campioană europeană la sah categoria de vârstă de zece ani. România a obținut trei medalii la Campionatul European de Șah pentru Juniori 2023.

Maria Anistoroaei, care are dublă legitimare C.S.M. Iași 2020-Politehnica Iași, a câștigat titlul european la doar doi ani după ce a început să învețe să joace șah. Antrenorul campioanei care nu a împlinit zece ani, Vlad Ungureanu, spune că Maria Anistoroaei, sau ”Mogâldeața” cum o alintă, a avut o ascensiune fulminantă.Profesorul Vlad Ungureanu (foto Facebook / Vlad Ungureanu) antrenează copii la șah de mai bine de 25 de ani și spune că introducerea disciplinei ca opțională în școli contribuie la prevenirea abandonului școlar. Acum formează echipe care să lucreze online cu elevii din rural care nu au antrenor. Iar de Ziua Educatiei, pe 5 octombrie, trei mii de copii din 30 de localități vor juca șah. Maria Anistoroaei, va lua parte, la sfârşitul lunii septembrie, la Campionatele europene pentru juniori, la şah rapid şi blitz.

Se aștepta antrenorul de șah la victoria Mariei Anistoroaei?

- Este ceva istoric din punctul meu de vedere. Pentru mine ca antrenor de 25 sau 26 de ani este probabil cea mai mare realizare. Maria a fost extraordinară. Are un parcurs furibund. Acum doi ani nici nu știa să mute piesele și acum este cea mai bună din Europa. E o mare realizare a acestei fetițe care este o mână de om, o mogâldeață. Dar care este foarte puternică și a demonstrat asta în acest concurs.

A fost un concurs greu? Care au fost punctele de cotitură?

Momentele critice, cum spunem noi în șah. Nu a fost deloc un concurs simplu. Eu consider că din punctul de vedere al meu ca antrenor un moment critic a fost o partidă cu cineva din Slovacia. O fetiță foarte bună, foarte agresivă. Runda a patra a fost decisivă.Maria a jucat foarte, foarte bine dar mai ales partea de final A fost bară la bară, adică în echilibru total, dar foarte ascuțită poziția. Acolo consider eu că Maria a luat o opțiune serioasă pentru titlul european A avut adversare foarte puternice din Germania, Azerbaijan, Turcia. Copii care jucau foarte bine dar Maria le-a depășit.

Care a fost cea mai lungă partidă jucată de Maria?

Pentru noi nu e importantă lungimea. E importantă calitatea și aste le spun și copiilor. În mod normal o partidă trebuie să dureze 40 sau 50 de mutări maxim. Iar ca timp trebuie să ajung undeva la trei și peste patru ore. Acest campionat s-a jucat o partidă pe zi. Începeam la ora 15:00 și încheiam după ora 19:00. Runda a opta a fost dramatică pentru că au jucat la câteva secunde fiecare. Maria contra jucătoarei din Azerbaidjan.Aș mai adăuga aici un lucru deosebit de important este campioană la zece ani. Dar ea are puțin mai mult de nouă ani. Acest rezultat confirmă școala românească și în special aici școala ieșeană. Această școală și îmi palce să zic că șahul ieșean este un vector pentru șahul românesc.

Cum vedeți șahul în școli?

Sunt profesor de matematică. Sunt profesor. Am stat opt ani și în zona matematicii și am dat acel definitivat. Mai departe pasul a fost logic spre șah pentru că mi-a plăcut această dinamică. Sunt un educator și sunt în preajma copiilor de atâția și atâția ani. Îmi dau seama de beneficiile acestui nu neapărat sport ci instrument ale educației. Consider că este o enzimă pentru sistemul de învățământ al nostru. Să nu uităm că școala 22 din cartierul Tătărași are o veche tradiție. La un moment dat toate clasele, toți copiii făceau șah. Lucrul acesta, din punctul meu de vedere, este un mare avantaj. În 2014 am reușit ca acest acest curs să fie opțional. Se realizează în multe școli din România și proiectul pe care l-am și dezvoltat și îl duc mai departe cu echipa mea din spate tot aici vrea să ajungă. La copii și la o educație de calitate.

Cum ați descrie progresele copiilor după ce încep să facă șah?

Sunt foarte puțini copii care au acces la șah din păcate. Doamna Elisabeta Polihroniade spunea ca fiecare copil trebuie să aibă tablă de șah. Pentru asta și luptăm. În 2014 am făcut acele programe, am făcut acele manuale de șah. În doi ani de zile am oferit peste 45.000 de manuale gratuit copiilor. Prima oră de șah duce ]n zona atragerii spre școală. Se învață prin joc, se fac prietenii. Pentru că ei își doresc să joace o partidă și își doresc să joace partide cu colegii, cu persoanele care le sunt dragi. Foarte multe beneficii are șahul. Într-adevăr, rolul cadrului didactic este unul clar și important Vremurile se schimbă, copiii se schimbă. Sunt extrem de isteți. Acești copii vor din ce în ce mai mult. Pentru că pot și au capacitate . Un eveniment nou. Joi 5 octombrie, de Ziua internațională a Educației vom avea 3000 de copii care joacă șah în toată țara. În 30 de localități, câte o sută în fiecare. La anul ne-am propus cu șase mii. Vom încerca anul acesta să ne dezvoltăm în orașele mari. Dacă în Iași, în Ploiești, în Constanța e o istorie frumoasă noi ne dorim foarte mult să dezvoltăm proiectul și în Cluj și în Timișoara. Ne dorim foarte mult să le oferim și șansa celor care vor să joace mai mult să o să o aibă. Și atunci am creat niște grupe de performanță care se vor lucra pe online. Chiar și copiii care sunt într-o zonă unde nu au antrenor, nu au posibilități, nu au cluburi le oferim această șansă să se dezvolte din punct vedere al șahului. Ne dorim să facem și un circuit de turnee. În zona performanței.

În condițiile în care avem dispozitivele smart ce îi apropie pe copii de șah?

Rămâne la fel de atractiv. Este o provocare pentru copii. Gândiți-vă cum se desfășoară o oră de șah în care au regi și regine.E o poveste. Are o altă formă, un alt format. Eu o joacă. Știu că se desfășoară acest Program național de luptă împotriva abandonului școlar. Șahul asta face. Aduce copilul mai mult la școală. Vine copilul să învețe prin joc și din plăcere. Gândiți-vă că fiecare concurs pe care îl facem șah în școală durează patru ore cu tot cu premiere. De fiecare dată le spun copiilor: Să știți că v-am făcut-o. Ați pierdut patru ore de la calculator.