Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vaccinul Pfizer (două doze) dă un răspuns imun puternic la noile variante Covid, sunt de părere cercetătorii britanici

Studiile au scos în evidenţă faptul că pacienții au un răspuns puternic al celulelor T după administrarea primei doze, iar rapelul stimulează răspunsul anticorpilor, informează The Guardian.

William James, profesor de virusologie la Universitatea din Oxford, și colegii săi au prelevat probe de sânge de la persoanele care s-au recuperat după infectarea cu Covid-19 și de la lucrătorii din domeniul sănătății care au primit fie una, fie două doze de vaccin Pfizer/BioNTech. De asemenea, cercetătorii au obținut şi variantele izolate ale virusului numite ştiinţific B117 și B1.351, identificate pentru prima dată în Kent și Africa de Sud, dar și ale unei variante mai vechi similare cu cele care circulau în urmă cu un an.

Studiul, care nu a fost încă revizuit de alți oameni de știință, scoate în evidenţă faptul că anticorpii pacienţilor testaţi au fost puţin eficienți împotriva virusului original, după prima doză de vaccin, mai puțin eficienți împotriva variantei Kent și nu au putut neutraliza varianta sud-africană. Cu toate acestea, au avut răspunsuri puternice ale celulelor T împotriva tuturor variantelor cunoscute după prima vaccinare.  „Este posibil ca vaccinul să nu protejeze neapărat împotriva infecției, la prima administrare a dozei, dar este foarte probabil să avem un răspuns bun al sistemului imunitar, abia la a doua doză”, a spus James. Totodată, el a adăugat: „Credem că acesta este motivul pentru care a doua doză produce un răspuns atât de bun la anticorpi, deoarece celulele T sunt deja acolo, gata să reacționeze”.

Descoperirea rezidă în faptul că oamenii, care s-au recuperat după Covid-19 dar și cei care au primit cel puțin o primă doză de vaccin, posedă celule T capabile să răspundă la noile variante. Acesta este un lucru destul de încurajator, deoarece sugerează că celulele T recunosc diferite regiuni ale proteinei spike la anticorpi.

Conform cercetărilor, răspunsul anticorpilor a apărut după a doua doză de vaccin Pfizer. „În mai mult de 90% din cazuri, anticorpii pe care oamenii ii generează după a doua doză sunt la un nivel care neutralizeaza virusul şi la care ne aşteptăm să fie protejaţi de infecţie. Suntem destul de încrezători că oamenii vor fi protejați împotriva infecției cu tulpina sud-africană și cu tulpina Kent, precum și cu tulpina [originală] a virusului. Apreciem că acest virus nu şi-a încheiat evoluţia, dar cred că, atâta timp cât vaccinurile vor fi lansate și oamenii vor primi cele două doze, vom fi într-o poziție mult mai bună până în vară, decât suntem în acest moment”, a spus James.

Deborah Dunn-Walters, profesor de imunologie la Universitatea din Surrey, a declarat: „Pare o veste bună și sugerează că este foarte important ca oamenii să se întoarcă şi pentru a doua doză de vaccin”. La rândul său, Prof. Paul Morgan, directorul Institutului de Cercetare a Imunității Sistemelor de la Universitatea Cardiff, a precizat: „Noile rezultate se adaugă la încrederea tot mai mare că vaccinurile actuale vor avea un impact mare asupra cursului pandemiei, fie prin protejarea completă de boală a populaţiei, fie prin ameliorarea in mod semnificativ.”

Specialiştii conchid şi spun că, deși nu au analizat răspunsurile de la persoanele injectate cu alte tipuri de vaccinuri antiCovid-19, acestea pot genera răspunsuri imune similare.