Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tulpina COVID britanică, deja dominantă în marile orașe ale României - studiu Medlife

tulpina_virus_mutatie_cdc_pexels.png

Sursa imaginii: 
pexels.com

Cel mai probabil, această tulpină a devenit deja varianta dominantă în marile oraşe ale ţării, urmând să devină tulpina cu cea mai mare frecvenţă în următoarele 3-5 săptămâni la nivel naţional, spun specialiștii Medlife. În opinia lor, România ar fi printre primele ţări din Uniunea Europeană în care predomină varianta britanică a coronaviursului.

Reprezentanţii MedLife anunţă, joi, că alte 45 de cazuri de infectare cu tulpina coronavirusului descoperită în Marea Britanie au fost identificate în lotul de 90 de probe prelevate în perioada 3-11 februarie, în cadrul studiului de secvenţiere derulat de companie. Cele mai multe cazuri sunt din Bucureşti - 26, Timişoara - şase şi Cluj - trei.

Sistemul Medical MedLife continuă studiul de secvenţiere a genomului virusului SARS-CoV-2 şi anunţă noi rezultate privind cazurile de infectare cu tulpina britanică depistate pe teritoriul României, se arată într-un comunicat de presă transmis, joi, de companie și preluat de News.ro.

"În această etapă a cercetării, specialiştii au analizat un nou lot de 90 de probe, prelevate în mod aleatoriu în perioada 3 – 11 februarie a.c. de la pacienţi testaţi pozitiv prin RT-PCR, dintre care 45 conţin tulpina B1.1.7 a coronavirusului, descoperită în Marea Britanie. Acestea provin de la pacienţi din diferite oraşe ale ţării: Bucureşti – 26 de cazuri, Brăila – 1 caz, Galaţi – 2 cazuri, Timişoara – 6 cazuri, Cluj - 3 cazuri, Focşani – 1 caz, Ploieşti – 1 caz, Piteşti -1 caz, Turda – 1 caz, Tg. Jiu – 2 cazuri, Vaslui – 1 caz", afirmă reprezentanţii MedLife.

Astfel, numărul cazurilor de infectare cu varianta britanică a coronavirusului identificate de divizia de cercetare a Grupului MedLife ajunge la 79, în mai puţin de două luni.

"Dacă în urmă cu două săptămâni anunţam că prevalenţa cazurilor identificate cu tulpina britanică este de 26,6% pe lotul analizat la acel moment, acum procentul aproape s-a dublat, 50% din probele analizate în lotul curent conţinând tulpina B1.1.7, cunoscută ca având originea în Marea Britanie. Considerând că eşantionul analizat este reprezentantiv, datele confirmă dinamica anticipată în rundele anterioare de secvenţiere şi faptul că, cel mai probabil, această tulpină a devenit deja varianta dominantă în marile oraşe ale ţării, urmând, cel mai probabil, să devină tulpina cu cea mai mare frecvenţă în următoarele 3-5 săptămâni la nivel naţional. Astfel, România ar fi printre primele ţări din Uniunea Europeană în care predomină varianta britanică a coronaviursului. Pe de altă parte, este de precizat faptul că, deşi rata de transmitere a noii tulpini este una ridicată, păstrarea unui platou în ceea ce priveşte numărul de cazuri înregistrate zilnic şi diminuarea numărului de cazuri grave în secţiile de ATI sugerează că măsurile luate de autorităţi, respectiv carantinarea pe zone în funcţie de prevalenţa locală a infectărilor, au funcţionat şi probabil vor trebui menţinute în continuare”, a declarat Dumitru Jardan, biolog şi coordonator al studiului de secvenţiere derulat de MedLife.

"Previziunele colegilor mei din ultimele săptămâni s-au confirmat, se pare că tulpina britanică a devenit deja dominantă cel puţin la nivelul marilor oraşe. Este o informaţie extrem de valoroasă pentru strategia de gestionare a pandemiei la nivel naţional. Gândiţi-vă că Germania a anunţat ieri că infecţiile cu noua tulpină britanică au crescut şi la ei de la 6 la 22% în 2 săptămâni, iar noile rezultate i-au ajutat să ia noi decizii în ceea ce priveşte măsurile de siguranţă. Suntem foarte mândri că putem să susţinem acest efort atât din punct de vedere al resurselor umane, cât şi financiare pentru a putea urmări în dinamică evoluţia acestui virus la nivel local şi implicit a noilor tulpini pentru a veni în sprijinul autorităţilor române. Vestea bună este că, momentan, nu am identificat pe loturile de probe analizate mutaţiile caracteristice tulpinilor provenite din Africa de Sud sau Brazilia. Totuşi, vom continua procesul de secvenţiere, tocmai pentru a identifica timpuriu apariţia unor posibile noi tulpini şi a anunţa în timp util autorităţile, astfel încât acestea să poată acţiona imediat”, a declarat Mihai Marcu, preşedinte & CEO al grupului MedLife, citat în comunicat.

Potrivit experţilor internaţionali în sănătate publică, toate cele trei vaccinuri disponibile pe piaţa europeană (Pfizer/BioNTech, Moderna şi AstraZeneca) sunt eficiente împotriva variantelor de coronavirus aflate în circulaţie, inclusiv împotriva tulpinii britanice. Pe de altă parte, specialiştii nu exclud nevoia de adaptare a vaccinului, pe viitor, pentru a face faţă noilor mutaţii ale virusului.

"Multe persoane se tem că vaccinurile dezvoltate ar putea fi ineficiente pentru diverse mutaţii ale virusului, însă datele analizate până acum la nivel internaţional ne arată că niciuna dintre noile tulpini ale virusului nu a reuşit să elimine în totalitate nivelul de anticorpi produs de vaccin. Oamenii trebuie să aibă încredere în ştiinţă, în eforturile depuse de experţii din sănătate. În momentul de faţă, nu avem motive reale de îngrijorare în privinţa eficienţei vaccinurilor”, a spus Mihai Marcu.

Totodată, specialiştii atrag atenţia asupra importanţei respectării măsurilor de siguranţă, chiar şi în contextul vaccinării.

"Avem în derulare un alt studiu cu privire la imunizarea post-vaccin, primul de o asemenea anvergură în România. Colegii mei au reuşit să avanseze cu noi concluzii pe care, cel mai probabil, le vom face publice săptămâna viitoare. Am crescut eşantionul, iar datele preliminare arată că eficienţă în ceea ce priveşte dezvoltarea unui titru ridicat de anticorpi post-rapel se păstrează, însă au fost identificate multe cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2 după prima doză. Este foarte important ca românii să înţeleagă că măsurile de protecţie rămân valabile şi post-vaccinare, iar masca este în continuare obligatorie chiar şi după vaccinare. Doar prin vaccinare şi prin respectarea măsurilor de protecţie vom putea gestiona evoluţia pandemiei şi reîntoarcerea la o viaţă cât mai apropiată de normalul cu care eram obişnuiţi în urmă cu un an”, a adăugat Mihai Marcu.

Sistemul Medical MedLife a demarat primul studiu de cercetare în luna aprilie 2020, fiind primul şi cel mai amplu studiu din Europa Centrală şi de Est privind gradul de imunizare naturală a populaţiei pentru COVID-19. De la începutul pandemiei şi până în prezent, MedLife a derulat 7 studii, oferind autorităţilor informaţii importate cu privire la imunizarea naturală a populaţiei, la nivel naţional şi în focare specifice, evoluţia în dinamică a anticorpilor împotriva COVID-19, originea virusului SARS-CoV-2 care circulă pe teritoriul României, modalitatea de transmiterea sau prezenţa altor tulpini.

În prezent, compania are în derulare studiul de secvenţiere a virusului prin care urmăreşte evoluţia virusului şi apariţia noilor tulpini, precum şi un alt studiu cu privire la gradul de imunizare a populaţiei post-vaccinare.

Investiţiile grupului MedLife în demersurile de cercetare se ridică la jumătate de milion de euro. Programul de cercetare este derulat exclusiv din fonduri proprii ale companiei.