Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cresc infectările cu tulpina covid britanică, răspândită deja în jumătate din țară

coronavirus_varianta.jpg

Creste numarul cazurilor de infectare cu coronavirus.
Creste numarul cazurilor de infectare cu coronavirus.
Sursa imaginii: 
https://www.gov.uk/

Infectările cu coronavirus și decesele la pacienții covid s-au dublat de luni și până mați. Aceste creșteri vin în contextul în care Institutul Național de Sănătate Publică avertizează, în primul raport privind răspândirea tulpinii britanice a coronavirusului în România, că aceasta circulă deja în jumătate din județele țării și că „există o probabilitate mare de a cuprinde întreg teritoriul în viitorul apropiat”. Covid cu tulpina B.1.1.7 are o severitatea mai mare la vârstnici, precizează INSP.

Peste 3.300 de noi infectări au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, mai mult decât dublu azi față de ieri, la un număr triplu de teste. Și decesele s-au dublat comparativ cu o zi în urmă, alți 119 români infectați cu SARS-COV-2 și-au pierdut viața.

Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, până în prezent, au fost identificate 164 de cazuri de infectare cu tulpina din Marea Britanie din 499 de secvențieri realizate. Asta înseamnă  că rata de confirmare este de peste 32%.
Cele mai multe cazuri sunt în București (92), urmat de județele Timiș (11), Cluj și Covasna câte 9 cazuri, Ilfov (6), Suceava (8), Botoșani (5), Vâlcea și Galați câte 4 cazuri, Caraș-Severin, Argeș și Gorj câte 2 cazuri, și câte 1 caz în județele Giurgiu, Constanța, Mureș, Hunedoara, Vrancea, Vaslui, Prahova, Brăila, Bihor și Dolj.

Conform ultimelor date din Marea Britanie, infectarea cu tulpina B.1.1.7 duce la o boală mai severă în rândul persoanelor în vârstă, iar această tulpină circulă deja în jumătate din județele țării. Potrivit INSP, „există o probabilitate mare de a cuprinde întreg teritoriul în viitorul apropiat”. Specialiștii INSP atrag atenţia că ”ridicarea prematură a măsurilor va duce la o creştere rapidă a ratelor de incidenţă, a numărului de cazuri severe şi a mortalităţii”.

Directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, Adriana Pistol, spune că este firesc să ne gândim că numărul de cazuri de COVD-19 va crește, dată fiind transmisibilitatea mai mare a tulpinii britanice:

Mi se pare că așa se întâmplă în toată lumea (creșterea numărului de cazuri – n.r.), inclusiv cu o rată de transmisibilitate mai mare a tulpinii britanice, care a început să fie din ce în ce mai prezentă în țara noastră. Singurul lucru pe care pot să îl spun este că este firesc să ne așteptăm la o creștere a numărului de cazuri. Această creștere, în mod normal ar trebui să fie o creștere controlată dacă continuăm să respectăm măsurile care sunt existente în acest moment. Dacă măsurile existente în acest moment sunt respectate, iar vaccinarea se accelerează, atunci se va întâmpla cum spun eu: creșterea numărului de cazuri va putea fi controlată”. Ea a precizat că nu poate numi această creștere ca fiind „un val” și nici nu poate ști cât de mare va fi creșterea.

Doctorul Adriana Pistol a mai afirmat că tulpina britanică este deja intrat în circulaţie în ţara noastră şi că interesul devine mai mare pentru tulpinile sud-africană şi braziliană:

„Dacă mă întrebați pe mine, din punct de vedere epidemiologic, eu nu mai am niciun dubiu și aș putea să spun că nici foarte mare interes să mai văd tulpini britanice, pentru că m-am lămurit că ele există cam peste tot. Nu am nevoie de mai multe dovezi, este clar că este intrată în circulație. În schimb, interesul devine din ce în ce mai mare pentru tulpinile celelelalte, sud-africană, braziliană. Or, aici este ceva mai ușor să obținem niște informații, nu chiar toată luemea se duce în Africa de Sud sau în Brazilia. (...) Obiectivul, dincolo de depistarea tulpinii britanice, care aș putea să spun că este deja realizat, de acum încolo trebuie să ne orientăm și către celelalte tulpini”.

Institutul Naţional de Sănătăte Publică avertizează asupra riscului de a pătrunde în România şi alte noi tulpini și recomandă secvenţierea şi raportarea acestora cât mai rapidă către autorităţi, pentru declanşarea investigaţiei epidemiologice.
Directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile a precizat că ar trebui să existe un set minim de întrebări pentru trimiterea probei respective la un laborator care are şi capacitate de secvenţiere.