Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


EMA: Posibilă legătură între vaccinul Johnson&Johnson şi tromboze

vaccin_johnson_johnson_ap_-_mary_altaffer_via_rfi_fr.jpg

Serul anti-covid produs de compania Johnson & Johnson
Sursa imaginii: 
rfi.fr - AP / Mary Altaffer

Vaccinarea cu serul anti-covid produs de Johnson&Johnson are ca ”efect secundar foarte rar” formarea unor unor cheaguri de sânge, dar beneficiile sunt mai importante decât riscurile, transmite Agenţia Europeană a Medicamentului.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a confirmat marţi o ''legătură posibilă'' între vaccinul anti-COVID-19 produs de compania Johnson & Johnson şi cazurile rare de formare a unor cheaguri sangvine (tromboze) la persoane adulte vaccinate cu acest ser în SUA, dar a apreciat că beneficiile depăşesc riscurile şi susţine vaccinarea cu acest ser în Uniunea Europeană, relatează Reuters preluată de Agerpres.

Comitetul de siguranţă al EMA a cerut în schimb ca în prospectul vaccinului să fie înscrisă printre posibilele efecte secundare foarte rare formarea de cheaguri sangvine cu trombocite scăzute.

EMA a mai menţionat că toate cazurile de acest fel - 8 cazuri au fost semnalate în SUA - au survenit la adulţi cu vârste sub 60 de ani, majoritatea femei, în primele trei săptămâni după vaccinare.

Agenţia europeană precizează de asemenea că cele mai multe tromboze s-au format în creier şi abdomen, la fel ca în cazul vaccinului AstraZeneca, iar concluzia sa este că beneficiile vaccinării cu serul Johnson & Johnson depăşesc riscurile.

Compania Johnson & Johnson a promis Uniunii Europene livrarea a 55 de milioane de doze de vaccin până la sfârşitul lunii iunie. Primele doze de vaccin au fost expediate statelor UE lunea trecută, dar compania americană a anunţat a doua zi amânarea transporturilor următoare, anunţ survenit la scurt timp după oprirea temporară a administrării vaccinului în SUA pentru a fi investigate cazurile de tromboză.

În Statele Unite, utilizarea vaccinului J&J ar urma să fie autorizată din nou - posibil cu unele ”restricţii” -, o decizie care ar urma să fie anunţată până la sfârşitul săptămânii, anunţa duminică consilierul medical al Casei Albe Anthony Fauci, scrie News.ro.

Cred că (vaccinarea) poate că va fi reluată cu restricţii. Nu sunt sigur despre ce va fi vorba, dacă (aceste restricţii) vor fi legate de vârstă sau sex sau dacă va fi vorba despre un simplu avertiement”, declara Fauci.

Vaccinul Johnson&Johnson, al patrulea vaccin validat de către autorităţile sanitare europene - după vaccinurile Pfizer-BioNTech, Moderna şi Astra-Zeneca-Oxford - se administrează într-o singură doză şi poate fi păstrat în frigider timp de o lună.

El ar urma să permită statelor membre UE să-şi accelereze campania de vaccinare împotriva covid-19, rămasă în urmă.