Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Varianta indiană, detectată în cel puţin 17 state. India are iar record de cazuri noi

india_bun.png

Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

Variantă indiană a coronavirusului, suspectată că ar fi scufundat India într-o criză sanitară majoră, a fost detectată în "cel puţin 17 ţări", dintre care 5 în Europa. Națiunea cu 1.3 miliarde de locuitori se confruntă cu o explozie de cazuri, înregistrând zi după zi noi recorduri mondiale. În ultimele 24 de ore sunt peste 360.000 de noi infectări.

Potrivit Organizaţei Mondiale a Sănătăţii (OMS), varianta B.1.617, mai frecvent cunoscută sub numele de varianta indiană pentru că prima dată a apărut în India, a fost detectată în peste 1.200 de secvenţe de genom, în "cel puţin 17 ţări", notează AFP preluată de Agerpres.

"Majoritatea secvenţelor descărcate în baza de date GISAID provin din India, Regatul Unit, SUA şi Singapore", a spus OMS în actualizarea săptămânală a pandemiei.

În ultimele zile, varianta a fost semnalată, de asemenea, în mai multe ţări europene (Belgia, Elveţia, Grecia, Italia).

Modelarea preliminară a OMS bazată pe secvenţele descărcate în GISAID indică faptul că "B.1.617 are o rată de creştere mai mare decât alte variante care circulă în India, sugerând o contagiozitate mai mare".

OMS a clasificat recent această variantă ca "variantă de interes", şi nu ca "variantă preocupantă". Or, acest ultim nume ar indica faptul că varianta este mai periculoasă (o contagiozitate mai mare, mai letală şi capabilă să scape imunizărilor vaccinale).

Şi această variantă ridică încă întrebări. "Alte comportamente pot fi, de asemenea, la originea recrudescenţei cazurilor în India", a spus OMS, cum ar fi nerespectarea restricţiilor sanitare şi adunările în masă.

Organizaţia a subliniat în continuare că alte variante aflate în circulaţie în prezent sunt, de asemenea, extrem de contagioase, dar combinaţia acestor doi factori "poate juca un rol în resurgenţa cazurilor" în India. "Cercetări suplimentare" mai ales cu privire la contagiozitatea, severitatea şi riscul reinfectării cu varianta indiană "sunt necesare urgent" pentru a înţelege rolul pe care îl joacă în criza sanitară din India.

 În India, numărul deceselor provocate de coronavirus trece de 200.000

Cel de-al doilea val de infecții a dus la cel puțin 300.000 de persoane testate pozitiv în fiecare zi în ultima săptămână, copleșind spitalele și crematoriile și determinând un răspuns urgent din partea comunității internaționale.

Ultimele 24 de ore au adus 360.960 de cazuri noi, cel mai mare număr dintr-o singură zi, ducând numărul de infecții din India la aproape 18 milioane. A fost, de asemenea, ziua cu cele mai multe decese, 3.293, care au dus totalul la 201.187 pe fondul lipsei oxigenului, a materialelor medicale și a personalului în spitale relatează CNN preluat de Mediafax.

Experții consideră că numărul este mult mai mare, într-o națiune cu 1,3 miliarde de locuitori.

Lumea intră într-o fază critică a pandemiei și trebuie să aibă vaccinuri disponibile pentru toți adulții cât mai curând posibil, a declarat Udaya Regmi, șeful Asiei de Sud a Federației Internaționale a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC).

"Acesta este atât un imperativ etic, cât și de sănătate publică", a adăugat el. „Pe măsură ce variantele se răspândesc, această pandemie este departe de a se încheia”.