Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


O comparație între variantele coronavirusului: britanică, braziliană, sud-africană și indiană

virus-6075007_1920.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Variantele engleză, sud-africană, braziliană şi acum indiană... Despre unele tulpini știm că sunt cu mult mai contagioase, despre altele că vulnerabilizează vaccinurile anti-covid. Vicepreședintele Societății Naționale de Epidemiologie, medicul Emilian Popovici, explică la RFI dacă este sau nu mai periculoasă tulpina indiană, acum identificată și în România.

O variantă indiană a coronavirusului, alta decât cea care ar fi dus la criza sanitară din India, a fost identificată într-un focar din județul Brașov. Cinci persoane sosite din India au fost depistate pozitiv. Este vorba de muncitori care lucrează în construcții, în colonia Bod. Laboratorul din Sfântu Gheorghe, care a depistat tulpina indiană, a solicitat, la rândul său, alte teste pentru o nouă confirmare, pentru a se stabili 100% existența acestei variante a SARS-CoV-2.

Vicepreședintele Societății Naționale de Epidemiologie, medicul Emilian Popovici, explică la RFI de ce sunt îngrijorătoare noile variante și în ce măsură scad acestea eficacitatea vaccinurilor anti-covid.
Un lucru e cert, spune specialistul, chiar și în cazul unei eficacități diminuate, majoritatea celor vaccinați care se infectează vor dezvolta forme ușoare sau asimptomatice.

Emilian Popovici: Variantele sud-africană, braziliană și varianta britanică, Kent, au adus niște probleme suplimentare: una prin posibilitatea de a reduce eficacitatea vaccinurilor, alta prin transmisibilitate. Ultima variantă despre care se discută, respectiv așa-numita variantă indiană are 2 mutații dintre care una este comună cu varianta sud-africană și cu varianta braziliană însă nu este considerată ca fiind o variantă "de îngrijorare" ci o variantă "de interes", conform Organizației Mondiale a Sănătății. Practic, ea a fost descoperită în luna octombrie a anului trecut și faptul că au trecut atât de multe luni, aproximativ 7 luni, până când a generat aceste probleme în New Delhi, în India, și în alte zone de acolo, arată că transmisibilitatea ei este mai mică decât cea a variantei Kent, deci nu este atât de mare. Practic, ceea ce s-a întâmplat în New Delhi nu se datorează transmisibilității acestei variante, cât se datorează condițiilor specifice de acolo, respectiv supra-aglomerare, foarte numeroase și mari adunări publice și nerespectarea măsurilor. Ca dovadă că dacă în New Delhi se întâmplă ceea ce se întâmplă, în Mumbai, tot în India, unde s-au respectat măsurile, nu sunt probleme deosebite și lucrurile sunt ținute sub control.