Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


3 cazuri de covid cu o mutație care ar putea afecta eficacitatea vaccinurilor, identificate în România

tulpina_virus_mutatie_cdc_pexels.png

Sursa imaginii: 
pexels.com

Institutul Naţional de Sănătate Publică anunță că în țara noastră au fost confirmate 1.128 de infectări cu variantele covid care determină îngrijorare, britanică, sud-africană și braziliană. 3 cazuri, câte unul pentru fiecare tulpină, prezintă o mutație despre care experții INSP avertizează că “pare să aibă un impact asupra răspunsului imun al organismului şi, posibil, asupra eficacităţii vaccinale, în sensul scăderii acesteia”.

Până la data de 2 mai, au fost raportate 1.690 de secvenţieri şi au fost confirmate 1.128 de cazuri cu variante ale virusului SARS-CoV-2 care determină îngrijorare, anunță, joi, Institutul Naţional de Sănătate Publică. Dintre acestea, 1.114 sunt cu varianta britanică (B.1.1.7), 5 cu varianta sud-africană (B.1.351) și 9 cu varianta braziliană (P.1).

Potrivit informării săptămânale, cele şapte laboratoare care au raportat aceste rezultate sunt Institutul 'Cantacuzino', Institutul "Matei Balş", MedLife, Universitatea "Ştefan cel Mare" din Suceava, Institutul de Virusologie "Ştefan S. Nicolau" şi CRGM al SCJU Craiova, "Pro Vitam" Sfântu Gheorghe, transmite Agerpres.

În 3 din cele 1.128 de cazuri de infectare cu variantele covid care determină îngrijorare este prezentă mutația E484K. Acestea au fost descoperite la pacienți din București și din județele Suceava și Ilfov.

  • 1 caz confirmat cu varianta britanică, având județ de infectare Suceava
  • 1 caz confirmat cu varianta sud-africană, având județ de infectare Ilfov
  • 1 caz confirmat cu varianta braziliană, infectat în mun.București

"Mutaţia E484K nu reprezintă ea însăşi o nouă variantă, ci este o mutaţie care a fost identificată iniţial la varianta sud-africană (B.1.351), apoi braziliană B.1.1.28 (diferită de VOC B.1.351) şi, mai recent, la cea britanică (B.1.1.7). Mutaţia se află în proteina spike şi pare să aibă un impact asupra răspunsului imun al organismului şi, posibil, asupra eficacităţii vaccinale, în sensul scăderii acesteia", precizează INSP.

Conform Institutului Național de Sănătate Publică, până la data de 2 mai, rata de confirmare cu variante care determină îngrijorare (VOC) a fost de 67%. Au fost înregistrate şi comunicate la INSP-CNSCBT 30 decese confirmate cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC), dintre care 27 cu varianta britanică (B.1.1.7) şi 3 cu varianta braziliană (P.1).