Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pașaportul covid, dezvoltat în România de STS, verificat și validat în teste de către statele membre UE

pexels-covid-travel-pasaport.jpg

Sursa imaginii: 
pexels.com

Certificatele digitale verzi care vor facilita libera circulație în Uniunea Europeană (UE), pe timpul pandemiei de COVID-19, implementate în România cu suportul Serviciului de Telecomunicații Speciale, vor conține un cod QR și se vor putea vizualiza, respectiv descărca dintr-un portal web securizat. STS anunţă că a transmis, pe 6 mai, către grupul de suport tehnic de la nivel european certificate digitale verzi de test pentru verificarea implementării de către fiecare ţară a procesului de generare şi verificare a acestora, precizând că acestea au fost verificate şi validate cu succes de către ţările membre.

Potrivit Serviciului de Telecomunicații Speciale, certificatele vor conține un cod QR și se vor putea vizualiza, respectiv descărca dintr-un portal web securizat. Fiecare persoană care s-a vaccinat împotriva COVID-19, care s-a recuperat după această afecțiune sau care deține un rezultat negativ la testarea COVID-19 în ultimele 72 de ore va putea să descarce gratuit certificatul verde digital. De asemenea, acestea vor putea fi utilizate și în format tipărit.
Soluția tehnică dezvoltată de STS va include şi o aplicație pentru smartphone pentru verificarea certificatelor emise în țară sau emise de alte state. Codul QR din certificat va conține informații de identificare (nume, prenume și data nașterii), precum și informații medicale esențiale, semnate digital, pentru a se garanta autenticitatea datelor.
Documentele vor respecta toate regulile de protecție a datelor personale și vor putea fi utilizate la trecerea frontierei, însoțite de actul individual de identitate”, precizează Serviciul de Telecomunicații Speciale.
Certificatul sanitar european, menit să faciliteze călătoriile în interiorul blocului comunitar în condiţiile pandemiei şi care încă face obiectul negocierilor politice în cadrul UE, a intrat luni într-o fază de teste care ar trebui să-i permită să fie operaţional din punct de vedere tehnic în luna iunie, înaintea începerii sezonului estival, a anunţat luni Comisia Europeană, scrie AFP preluată de Agerpres.