Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Autoritățile sanitare suspectează alte 11 cazuri de infectare cu Omicron în România

Autoritățile anunță că, în prezent, în România sunt 6 cazuri probabile și 5 cazuri suspecte de infectare cu tulpina Omicron. Sunt deja două cazuri confirmate, iar al treilea aproape sigur va primi confirmarea.

Directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), Adriana Pistol, a anunţat că, pe lângă cazurile confirmate de Omicron în ţara noastră, mai există şase cazuri probabile şi încă cinci suspecte care se află în procesare.
Avem săptămâna 29 noiembrie - 5 decembrie, 163 de tulpini secvenţiae, din care 8 au fost cu legătură cu zonele de risc şi acestea au dus la confirmarea în acea săptămână la două cazuri cu certitudine şi încă un caz probabil, dar pe care îl putem numi confirmat printr-o legătură epidemiologică”, a afirmat Adriana Pistol, vineri, într-o conferinţă de presă. 

În prezent sunt 6 cazuri probabile și 5 cazuri suspecte, a mai spus Adriana Pistol. A fost infirmată infectarea în cazul unor persoane venite din Egipt, Maroc și Olanda și se așteaptă rezultatele de la o persoană care a venit din Anglia unde s-a întâlnit cu persoane de pe continentul african.

Mai sunt în acest moment pe lângă cele două cazuri confirmate, avem şase cazuri probabile şi cinci cazuri suspecte, care se află în în procesare, în testare. Noutatea vine de la faptul că cei trei contacţi ai primului caz venit din Africa de Sud s-a dovedit şi la dânşii că există o foarte mare probabilitate să fie tulpina Omicron şi şansele ca secvenţierea să ne spună altceva sunt foarte mici. Mai mult, avem şi un cetăţean din Nigeria la care s-a  făcut testarea pe PCR de variantă şi este foarte sugestiv pentru tulpina Omicron. (...) Iar în ceea ce priveşte suspiciunile până în prezent am avut şi nişte cazuri infirmate, două cazuri sosite din Egipt, unul din Maroc, un caz din Olanda, dar care a venit în contact cu colegi de serviciu din Africa de Sud, de aceea, s-a făcut o procesare a acestei probe. În prezent aşteptăm rezultatele de la o altă suspiciune din Bucureşti care are un istoric de călătorie în Anglia, loc în care s-a întâlnit cu foarte multe persoane din continentul african”, a transmis directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

În România s-au confirmat deja trei cazuri de infectare cu varianta OMICRON a coronavirus.