Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Metavers, o idee de 3.000 de miliarde de dolari? (analiză France24)

metavers1.jpg

O reprezentare metavers la ultima ediție a Mobile World Congress de la Barcelona, februarie 2022
Sursa imaginii: 
© Albert Gea, Reuters via France24

Dezvoltarea Metaversului, acest univers virtual considerat de mulți Internetul viitorului, ar aduce un plus de 3.000 de miliarde de dolari la PIB-ul mondial în primii zece ani de la intrarea în funcțiune, potrivit unui studiu publicat la începutul acestei săptămâni. Dar multe aspecte rămân discutabile, scrie France24.

O lume virtuală care ar putea aduce miliarde de euro în economia reală. Mai exact, trei mii de miliarde în zece ani. Metaversul, conceptul devenit celebru în universul virtual promovat de Meta (fostul Facebook), ar avea capacitatea de a crește PIB-ul mondial cu 2,8% în zece ani, potrivit studiului publicat de Analysis Group, o firmă americană de consultanță economică și finanțat... chiar de Meta.

Acești economiști au calculat că, ,,dacă ar fi adoptat astăzi, metaversul ar contribui cu 1 trilion de dolari la creșterea PIB-ului în Asia până în 2031, ar adăuga 440 de miliarde de dolari la PIB-ul european sau peste 500 de miliarde de dolari la PIB-ul american în aceeași perioadă. Regiunea cea mai puțin afectată de metavers ar fi Africa subsahariană, unde impactul economic ar fi de numai 40 de miliarde de dolari.

Un paradis consumist fără consumatori

,,Acest studiu are cel puțin meritul de a exista, deoarece acest tip de date - oricât de discutabile - lipsesc adesea atunci când apare o nouă tehnologie. Acest lucru oferă cel puțin o bază de dezbatere", notează Pascal de Lima, economist șef al Harwell Management, o firmă de consultanță economică.

Valabil mai ales în cazul metaversului, un concept neclar care a făcut obiectul multor fantezii încă de când fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, l-a transformat în octombrie 2021 în piatra de temelie a viitorului imperiu său digital. Metaversul ar fi ,,succesorul internetului", potrivit autorilor raportului Analysis Group, - ceea ce spune totul și nimic.

În mod mai prozaic, metaversul include un aspect tehnologic - dezvoltarea unor instrumente precum căștile de realitate virtuală - care permit oamenilor să se proiecteze într-o lume online verosimilă, în care orice lucru real poate deveni virtual. Se presupune că utilizatorii vor putea comunica, lucra, călători, juca, construi sau cumpăra în metavers, sub forma unui avatar.

Acest lucru a trezit apetitul comercianților de toate felurile. Mulți dintre ei au pășit deja în acest metavers, chiar dacă Mark Zuckerberg însuși spune că vor mai trece ani până când acesta va prinde cu adevărat contur.

Celebra companie Zara, de exemplu, a lansat o colecție ,,figitală" (o contracție între fizic și digital) de haine care există atât în magazin, cât și pentru avataruri, în timp ce Decentralant, unul dintre principalele proiecte metavers (Facebook nu este singurul care încearcă să construiască acest univers), a organizat o ,,săptămână a modei metavers" care a reunit mărci precum Dolce & Gabbana și Tommy Hilfiger.

Există chiar și dezvoltatori imobiliari care vând terenuri din metavers.

Este însă o ”situație riscantă" pentru acești comercianți, potrivit economistului spaniol Manuel Hidalgo, intervievat de cotidianul spaniol El Pais. ,,Înainte, cineva crea o tehnologie, cum ar fi motorul cu combustie, și odată ce aceasta era viabilă, se creau produse, cum ar fi mașina. În cazul metaversului, situația este inversă: ideea este promovată, iar atunci când comercianții investesc în ea, aceasta este dezvoltată", rezumă el.

Metaversul devine astfel un paradis consumist fără consumatori. Și aici intervine studiul Analysis Group: acesta ar trebui să îi liniștească pe acești investitori, oferind o aparență academică ideii că metaversul va avea un impact economic colosal.

O paralelă îndrăzneață cu internetul mobil

Iar ,,autorii au realizat o copie foarte serioasă, care se vrea riguroasă", recunoaște Pascal de Lima. Demonstrația lor pare, într-adevăr, foarte atrăgătoare. Aceștia extrapolează impactul economic viitor al metaversului în funcție de cel al internetului mobil.

,,Felul în care smartphone-ul combină tehnologiile - un dispozitiv, accesul la internet sau fotografia - pentru a reinventa modul în care oamenii comunică face ecou la promisiunea metaversului", scriu autorii studiului.

Aceștia au estimat apoi contribuția economică a internetului mobil în fiecare țară prin compararea ratei de penetrare a acestei tehnologii cu evoluția PIB-ului între 2007 și 2019. ,,Rezultatele noastre indică faptul că o creștere de 10% în adoptarea internetului mobil într-o țară a fost asociată cu o creștere de 0,087% a PIB-ului", se arată în studiu.

 

Articolul France24 integral aici

Traducere de Antonia Dinu