Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Aur și argint pentru liceenii români la Olimpiada Internațională de Fizică

olimpiada_fizica1.jpg

Elevii români participanți la Olimpiada Internațională de Fizică, iulie 2022
Sursa imaginii: 
Site-ul competiției: https://ipho2022.com/

Elevii români au obţinut patru medalii de aur şi una de argint la Olimpiada Internaţională de Fizică, organizată online de Elveţia, în perioada 7-17 iulie a.c., a anunțat duminică ministrul educației, Sorin Cîmpeanu.

''Un alt rezultat excepţional al elevilor români! La Olimpiada Internaţională de Fizică (IPhO2022), echipa României a obţinut un rezultat excepţional, clasându-se pe locul 2 la nivel mondial, fiind de departe cea mai bună echipă din Europa'', a anunţat, duminică, pe contul său de Facebook, ministrul.

A 52-a Olimpiadă Internaţională de Fizică a fost organizată online de Elveţia şi a reunit 369 de concurenţi.

Echipa ţării noastre a fost coordonată de profesor dr. Delia Constanţa Davidescu şi de conferenţiar universitar dr. Adrian Dafinei, și susținută de Ministerul Educaţiei, împreună cu Societatea Română de Fizică.

''Felicit elevii români care au obţinut acest rezultat excepţional:

  • Vlad Ştefan Oros, elev la Liceul "Grigore Moisil" Timişoara - medalie de aur, cel mai bun concurent european;
  • Andrei-Darius Dragomir, elev la Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti - medalie de aur;
  • Alexandru Momoiu, elev la Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti - medalie de aur;
  •  Răzvan-Gabriel Marcu, elev la Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti - medalie de aur;
  •  George-Cristian Ardeleanu, elev la Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti - medalie de argint.

Încă o dată, felicitări copiilor şi mulţumiri tuturor celor care au contribuit la această performanţă deosebită!'', a transmis pe pagina sa de Facebook ministrul.

Pe echipe, rezultatele IPhO2022 arată astfel: Echipa Chinei a obţinut cinci medalii de aur, echipele României şi Coreei de Sud au obţinut câte patru medalii de aur şi una de argint, iar echipa Statelor Unite ale Americii - trei medalii de aur şi două de argint.

Dintre participanţii din ţările europene, echipa Germaniei a obţinut două medalii de aur, două de argint şi una de bronz, echipele din Bulgaria şi din Ungaria - câte o medalie de aur, echipa Vietnamului a câştigat trei medalii de aur, una de argint şi una de bronz.

Au mai obţinut câte două medalii de aur echipele din Taiwan, Emiratele Arabe Unite şi India. Echipele din Australia, Singapore, Israel, Kazakhstan, Indonezia, Georgia şi Hong Kong şi-au adjudecat câte o medalie de aur.

Premierul Ciucă: Calde felicitări tuturor!

„Remarcabil succesul elevilor români la Olimpiada Internaţională de Fizică (IPhO2022)! Avem cea mai bună echipă din Europa şi a doua la nivel mondial! Calde felicitări tuturor! Performanţa lor, la fel ca cea a tinerilor din lotul naţional de matematică, ne arată încă o dată valoarea şcolii româneşti, a dascălilor cu vocaţie şi a elevilor orientaţi spre excelenţă, dar şi nevoia de a orienta resurse pentru a asigura în mod egal acces la educaţie. Reforma educaţiei, a cărei implementare o pregătim la nivelul guvernului, vine să valorifice integrarea acestor minţi strălucite în economia viitorului, bazată pe cunoaştere, cercetare şi inovare”, a afirmat Nicolae Ciucă, potrivit unei postări de luni pe pagina de Facebook a Guvernului.

El a adăugat că noile legi aflate acum în consultare publică, parte a pachetului România Educată, sunt orientate spre două obiective majore:
 
„Pe de o parte, susţin performanţa şi excelenţa şi, în egală măsură, asigură acces la educaţiei fiecărui copil din România, potrivit abilităţilor şi potenţialului fiecăruia. Însă cea mai importantă schimbare pe care o introduce Proiectul de ţară ”România Educată” este să pregătească tinerele generaţii pentru a răspunde transformărilor sociale dinamice şi economiei viitorului. Încurajăm însuşirea competenţelor digitale şi antreprenoriale, spiritul civic, creativitatea şi deprinderea de a învăţa continuu. Sunt elemente absolut necesare pentru ca actuala generaţie de elevi să se integreze în societatea bazată pe cunoaştere a următorilor ani, într-o economie competitivă şi o piaţă a muncii în continuă dinamică”, a completat Ciucă.