Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Prognoza meteo în era sateliților de a treia generație

satelit_meteo.jpg

Satelit Méteosat de a treia generație într-un laborator Thales Alenia Space, Cannes, Alpes-Maritimes, Franța, 9 septembrie 2022
Sursa imaginii: 
© Handout / Thales Alenia Space/AFP/ France24

Imagini mai rapide și mai precise, noi senzori de fulgere sau atmosferici: cu sateliții Méteosat de a treia generație, Météo-France va dispune de un nou instrument pentru a-și îmbunătăți prognozele, în special în ceea ce privește fenomenele extreme, care se vor multiplica odată cu schimbările climatice, screi AFP.

Un eveniment fără precedent în ultimii 20 de ani: pe 13 decembrie, un nou satelit geostaționar (MTG), rezultatul a peste zece ani de cercetare, construit de un consorțiu european condus de Thales Alenia Space, urmează să fie lansat de Ariane 5 de la baza din Kourou, cu scopul de a „duce prognoza meteo într-o nouă eră”, după cum spune Susanne Dieterle de la Eumetsat, organizația care gestionează sateliții meteorologici din Europa.

90% din datele de observație utilizate de modelele de prognoză Météo-France provin de la sateliți meteorologici. Restul de 10% este furnizat de alte surse, precum stațiile de la sol.

Stabilizat pe trei axe și nu rotitor ca predecesorul său lansat în 2002, pentru care uneori  Pământul ieșea din raza vizuală,  noul MTG va furniza date la fiecare 10 minute, față de cele 15 ca înainte, cu o rezoluție mai bună.

Acesta va fi însoțit în câteva luni de un nou satelit, dotat cu o sondă capabilă să redea exact datele atmosferice (temperatură, umiditate etc.) și cu un senzor de fulgere. Scopul este de a analiza fenomenele convective, adică mișcările atmosferice care se află la originea furtunilor, dar și incendiilor forestiere, ceață sau particule poluante, calitatea aerului fiind analizată în prezent doar prin instrumente care pleacă de la sol (baloane, sonde etc.).

În 2025, va fi lansat un satelit dublu (MTG-I2), care se va concentra asupra Europei, cu o scanare la fiecare două minute și jumătate, împreună cu alți trei sateliți similari, care sunt în construcție. Așadar, va fi vorba despre șase dispozitive în valoare totală de 4,3 miliarde de euro.

În Franța, centrul meteorologic spațial (CMS) Météo France din Lannion, creat în 1963, va primi datele brute de la acești sateliți în timp real. Aceștia au misiunea de a le converti în imagini și apoi în hărți statice sau animate pentru prognoză.

Sylvain Le Moal, unul dintre responsabilii CMS, se așteaptă să experimenteze o mică revoluție. "În prezent primim 330 de gigaocteți de date brute pe zi. Odată cu noua generație, acestea se vor înmulți cu 50", explică el.

"Observația este primul pas în prognoză. Cu cât avem mai multe date, și mai sunt milioane la care nu avem încă acces, cu atât prognozele vor fi mai bune", continuă domnul Le Moal, menționând că de la primul satelit meteorologic din 1960, „câștigăm în medie o zi de prognoză fiabilă la fiecare 10 ani”.

 

Articolul France24 integral aici

Traducere de Eremia Iulia Maria