Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”Bardul de la Google”, concurentul lui ChatGPT

google_guglea_goagal.jpg

Sediul Google din Mountain View, California, 27 iunie 2022
Sursa imaginii: 
© NOAH BERGER / AFP via France24

Google a pus marți la dispoziția publicului robotul său conversațional Bard, rivalul ChatGPT, cu scopul asumat de a îmbunătăți calitatea răspunsurilor printr-un schimb de informații mai consistent cu utilizatorii, scrie France24 care citează AFP.

Sub presiunea lansării în noiembrie anul trecut a robotului ChatGPT, filiala grupului Alphabet s-a grăbit să anunțe la începutul lunii februarie apariția lui Bard.

Capabil să producă e-mailuri, eseuri sau linii de cod la o simplă solicitare, ChatGPT, robotul creat de start-up-ul OpenAI în colaborare cu Microsoft, suscită un imens interes pentru inteligența artificială generativă.

Înainte de lansarea de marți, Bard a fost inițial utilizat doar de anumite persoane din echipa de testare, dar accesul publicului este oarecum restricționat, dat fiind că a fost stabilită o listă de așteptare a numeroaselor solicitări.

În prezent, Bard este disponibil doar în SUA și în Regatul Unit.

"Pe măsură ce oamenii vor începe să folosească Bard și să îi testeze capacitățile, vom avea surprize... Sigur, nu totul va merge perfect, dar feedback-ul utilizatorilor este esențial pentru a îmbunătăți produsul și tehnologia de bază", a declarat șeful Google, Sundar Pichai, într-un mesaj adresat personalului companiei.

Liderul grupului californian a fost criticat pe plan intern pentru că s-a grăbit să lanseze Bard pentru a recupera decalajul față de Microsoft.

Interfața constă într-un site web, separat de motorul de căutare Google, cu o casetă în care utilizatorul poate introduce  întrebarea.

 

Un bot în curs de dezvoltare

Întrebat de corespondentul AFP ce îl diferențiază de ChatGPT, Bard a răspuns că, spre deosebire de rivalul său, "poate accesa informații din lumea reală prin intermediul motorului de căutare Google".

Chatbotul a subliniat, de asemenea, că este "încă în curs de dezvoltare, în timp ce ChatGPT este deja disponibil pentru publicul larg. Acest lucru înseamnă că eu învăț și mă perfecționez în mod constant, în timp ce ChatGPT va rămâne cu siguranță la fel".

"Am învățat multe din testarea lui Bard, iar următorul pas major în îmbunătățirea acestuia este să obținem feedback de la mai multe persoane", au scris vicepreședinții Google Sissie Hsiao și Eli Collins într-o postare pe un site al grupului.

"Cu cât sunt mai mulți oameni care îl folosesc, cu atât mai bine reușesc modelele lingvistice mari (LLM, un program care generează răspunsuri la întrebări formulate în limbajul cotidian) să ofere răspunsuri care pot fi utile", au explicat cei doi.

Fiind alimentat cu date și conversații scrise, algoritmul LLM poate determina cu mai multă acuratețe răspunsul corect la o întrebare.

Bard se bazează pe LaMDA, un model de limbaj conceput de Google pentru a genera roboți conversaționali (chatbots), a cărui primă versiune a fost prezentată de grupul din Mountain View (California) în 2021.

Cei doi directori ai Google recunosc că programul LLM "nu este perfect" și poate "oferi informații inexacte, înșelătoare sau false într-un mod care poate părea credibil ".

Google spune că a pus în aplicare "măsuri de protecție" pentru a limita riscul de răspunsuri inexacte sau inadecvate, inclusiv limitarea duratei conversației între Bard și un utilizator.

De când ChatGPT a intrat în funcțiune, o serie de utilizatori au încercat să testeze limitele chatbotului, acesta oferind anumite răspunsuri bizare și chiar deranjante.

Într-un interviu acordat New York Times, Sissie Hsiao și Eli Collins au declarat că Google nu a stabilit încă un model de afaceri și o strategie de monetizare pentru Bard.

 

Traducere de Cornelia Mohora după articolul publicat de France24.