
Social
Chiftea din carne de mamut. Cine mai dorește?
chiftea_mamut.jpg

Felul de mâncare a fost expus de către compania australiană de carne produsă în laborator Vow, sub un clopot de sticlă, la muzeul de știință NEMO din Amsterdam.
Carnea însă nu este încă gata pentru a fi consumată: proteina veche de mii de ani trebuie să treacă încă testele de siguranță alimentară înainte ca oamenii de zi să o poată mânca.
"Am ales carnea de mamut lânos pentru că este un simbol al speciilor care au dispărut din cauza schimbărilor climatice", a declarat pentru AFP cofondatorul Vow, Tim Noakesmith.
"Ne vom confrunta cu o situație similară dacă nu începem să facem lucrurile diferit, cum ar fi să schimbăm modul în care practicăm agricultura la scară largă și cel în care consumăm alimente", a adăugat el.
Carnea, crescută timp de mai multe săptămâni în laborator, a fost produsă de oamenii de știință care au identificat pentru prima dată secvența ADN a mioglobinei mamutului, proteina care dă gust cărnii.
Secvența de mioglobină a fost completată cu gene care provin de la elefantul african, cea mai înrudită specie vie a mamutului, fiind ulterior inserată în celulele de oaie cu ajutorul curentului electric.
"În acest moment, nu am de gând să mănânc acest tip de proteină, pentru că ea nu a mai fost consumată de 4.000 de ani", spune Ernst Wolvetang de la Institutul Australian de Bioinginerie de la Universitatea din Queensland, care a colaborat cu Vow.
"Dar, după ce trece de testele de siguranță alimentară, aș fi foarte curios să văd ce gust are", adaugă el.
Potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), consumul mondial de carne aproape s-a dublat de la începutul anilor 1960.
Conform FAO, creșterea animalelor este responsabilă pentru aproximativ 14,5% din emisiile globale de gaze cu efect de seră provocate de om.
Întrucât se preconizează că, până în 2050, consumul de carne va crește cu peste 70%, oamenii de știință încearcă să găsească tot mai multe alternative, cum ar fi carnea pe bază de plante și carnea produsă în laborator.
Start-up-ul Vow, cu sediul în Sydney, deținut de domnul Noakesmith, care se descrie ca fiind un "vegetarian ratat", nu are ca scop să-i oprească pe oameni să mai mănânce carne, ci să le "ofere alternative mai bune".
"Am ales să facem o chiftea din carne de mamut pentru a atrage atenția asupra faptului că viitorul alimentelor poate fi unul mai sănătos și mai sustenabil", spune el.
Traducere de Cornelia Mohora după articolul publicat de France 24.
Editor: Șerban Georgescu