Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"Titanul din Patagonia", un dinozaur uriaș expus în premieră la Londra

dinozaur_.jpg

”Patagotitan mayorum” expus la Muzeul de istorie naturală din Londra, 28 martie 2023
Sursa imaginii: 
© JUSTIN TALLIS / AFP via France24

Avea peste 37 de metri lungime și trăia pe teritoriul actual al Patagoniei acum aproape 100 de milioane de ani: un mulaj al scheletului unuia dintre cei mai mari dinozauri de pe Pământ este expus începând de vinerea trecută la Londra, o premieră în Europa, transmite France24, care-l citează pe corespondentul AFP.

Scheletul animalului, de 37,2 metri lungime - un titanosaur numit Patagotitan mayorum, "Titanul din Patagonia" – abia încape în marea sală de expoziții a Muzeului de Istorie Naturală din Londra. Cu gâtul ridicat, dinozaurul ar fi avut dimensiunea unei clădiri de cinci etaje, spun cercetătorii.

Replica  titanosaurului își are reședința în aceeași sală a muzeului în care a fost expus până în 2017 popularul "Dippy", un celebru mulaj de diplodocus.

Demontarea dinozaurului "Dippy", care se afla în sala principală a muzeului din 1979, a provocat un val de tristețe în rândul vizitatorilor muzeului, care au lansat o petiție "Salvați-l pe Dippy". Ulterior, locul lui a fost luat de scheletul unei balene albastre, numită "Hope"("Speranță" în română n.red.) .

Noul schelet expus este o replică a unuia dintre cei șase titanosauri, unul dintre cei mai mari dinozauri care au existat pe Pământ, descoperit după ce un fermier argentinian a observat un os uriaș care ieșea din pământ în 2010. Săpăturile au durat apoi până în 2015.

"Au descoperit în pământ un cimitir cu șase animale diferite", a declarat pentru AFP Paul Barrett, cercetătorul șef al expoziției. "Pe parcursul a aproximativ trei ani, au dezgropat toate aceste oase și au descoperit un nou tip de dinozaur gigantic, unul dintre cele mai mari animale care au pășit vreodată pe pământ".

O moarte misterioasă

Dinozaurii descoperiți au trăit în pădurile din Patagonia de astăzi în urmă cu 95-100 de milioane de ani, în perioada Cretacicului târziu.

Potrivit cercetării, aceste ierbivore gigantice cântăreau aproximativ 57 de tone, aveau un gât uriaș și o coadă foarte lungă. Aveau nevoie să mănânce 130 de kilograme de vegetație pe zi...

Oamenii de știință cred că toate cele șase animale au murit în același timp, dar nu știu cauza.

"Nu știm de ce au murit (...) Este posibil să fi fost luați de o inundație. Sau este posibil să fi fost uciși de o altă problemă de mediu, cum ar fi o secetă", a declarat Barrett, adăugând că cercetările sunt în curs de desfășurare.

După descoperirea din Argentina, experții au făcut scanări 3D ale fiecărui dinozaur pentru a crea replici din rășină de poliester și fibră de sticlă, pe care le-au montat apoi pe un cadru de oțel.

O companie canadiană a avut nevoie de mai mult de șase luni pentru a realiza mulajul uriaș, folosind zeci de oase fosile din sit.

Oasele reale ar fi fost mult prea grele pentru a fi expuse, iar faptul că sunt replici permite vizitatorilor să atingă mulajul.

Replica a ajuns la Londra în 32 de cutii separate, ceea ce a însemnat că "fiecare piesă a trebuit să fie asamblată ca un puzzle gigantic", a declarat Sinead Marron de la Muzeul de Istorie Naturală.

Aceasta a declarat că scopul expoziției este de a "spune povestea modului în care un astfel de animal a crescut de la un ou mic, mai mic decât o minge de fotbal, până la acest uimitor gigant de 57 de tone".

 

Traducere de Axenia DOCIU după articolul publicat de france24.com