Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Unul dintre cele mai faimoase restaurante pariziene, La Tour d'Argent, renunţă la o colecţie impresionantă de băuturi

Unul dintre cele mai faimoase restaurante pariziene, La Tour d'Argent, s-a decis să-şi vândă la licitaţie o bună parte din rezerva de băuturi din pivniţele sale multiseculare, circa 18.000 de sticle. Preţurile minime de la care porneşte licitaţia: între 10 şi 5000 de euro sticla.

Unul dintre cele mai faimoase restaurante pariziene, La Tour d'Argent, s-a decis să-şi vândă la licitaţie o bună parte din rezerva de băuturi din pivniţele sale multiseculare, circa 18.000 de sticle. Preţurile minime de la care porneşte licitaţia: între 10 şi 5000 de euro sticla.

Restaurantul La Tour d'Argent exista şi în secolul al XVI-lea şi este unul dintre locurile cele mai prestigioase care fac faima Parisului. Plasat pe malul stâng al Senei cu câteva sute de metri în spatele catedralei Notre Dame, el are la ultimul etaj nişte saloane superbe cu o vedere panoramică căe-ţi taie răsuflarea şi ziua şi noaptea.

Primirea clienţilor se desfăşoară cu un protocol deosebit, trebuie să rezervi din timp ca să găseşti o masă sub această cupolă de sticlă care a văzut personalităţi celebre frecventând această adresă selectă şi extrem de scumpă.Culmea este că din 1997 restaurantul nu mai are trei stele, ci una singură. Dar clientela a rămas stabilă mai cu seamă pentruun anumit meniucare a intrat oarecum în istoria restauraţiei. De pildă ratele numerotate care parvin din crescătoriile exlusive ale restaurantului.

Jos în subsolul turnului, căci restaurantul este efectiv un turn medieval, se găsesc de asemenea kilometri de galerii, care ascund comoara cea mai de preţ a restaurantului, colecţia lui de vin, coniac, şampanie sau diverse lichioruri. 18.000 de sticle sunt scoase la o licitaţie programatăsă ţină două zile. Unele loturi sunt excepţionale.

De exemplu trei sticle de cogniac fine champagne Clos de Griffier, de la 1788; care sunt scoase la vânzare pornind de la 2500 de euro fiecare. Colecţia restaurantului estealcătuită doar de câteva decenii, dar la vremea achiziţiilor, specialiştii restaurantului, aşa numiţii les someliers, au achiziţionat deja colecţii istorice şi le-au reunit.

Se găsesc evident marile mărci rare/ Petrus, Chateau Latour sau Cheval Blanc care îi lasă visători pe cunoscătorii acestor rarităţi. Dar extraordinar e faptul că această colecţie scoasă la vânzare propune vinuri vechi şi de serie limitată de pe mai toate domeniile de referinţă ale Franţei: cu precădere din Burgogne, dar şi Bordeaux, Cotes du Rhône, Loira sau Alzacia.

Primele oferte au întrecut deja aşteptările: un sauterne Chateau Rieussec grand cryu din 1971 a fost adjudecat la 650 de euro deşi pornisede la 100. Vă reamintesc faptul că Sauterne este un vin licoros,foarte parfumat şi delicios împreună cu Foix gras. Tot între vinurile albe, un mai cunoscut Bordeau Chateau Haute-Brion premier cru din 1998 un lot de 6 sticle a fost vândut cu 1400 de euro.

S-a început cu vinurile albe, se continuă cu cele roşii. Chiar şi după această vânzare, care va îmbogăţi colecţiile amatorilor de vin vechi, şi nu numai din Franţa,îi mai ramân restaurantului la Tour D'Argent în beciuri 420.000 de sticle. De ce se scoate la vânzare un asemenea lot? Pentru că şi colecţiile se primenesc din când în când.

Alte gusturi domină pe piaţă şi apar alte producţii grand cru, mai în ton cu vremea, pe care restaurantul trebuie să le achiziţioneze de pe acum pentru generaţiile viitoare de clienţi. Restaurantul speră să încaseze un milion de euro şi să investească pentru recâştigarea celor două stele din ghidul Michelin pe care le-a pierdut.

Cu atâtea manevre financiare, ai spune că aceste sticle de colecţie sunt manipulateca lingourile sau că trec dintr-o cavă de colecţie în alta şi nimănui nu i-ar trece prin cap să le scoată dopul. Mai suntînsă unii care chiar deschid sticle de câteva mii de euro şi le beau. Dar nici ei nu sunt feriţi totdeauna de suprize. Un foarte vechi şi faimos vin poate fi mort demult în sticle.

Trebuie să ai şi noroc să dai peste licoarea rară intactă. Şi totuşi, ce fabulos trebuie săfie să bei un vin care era contemporan cu Baudelaire!