Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Crește numărul fumătorilor la nivel mondial - studiu american

Proporția populației mondiale care fumează a scăzut în mod constant din 1980 până astăzi, demonstrează un raport al unui institut american de sănătate. Numai că în aceeași perioadă, arată datele, numărul fumătorilor a crescut puternic, ca urmare a creșterii demografice.

În 187 de state luate în calcul, proporția fumătorilor a scăzut cu 42% în rândul femeilor și cu 25% în rândul bărbaților între 1980 și 2012, indică studiul făcut de Institute for Health Metrics and Evaluation, de la Universitatea din Washington.

În acești 32 de ani, patru țări, și anume Canada, Islanda, Mexic și Norvegia, și-au redus proporția de fumători din populație cu 50%, atât în rândul femeilor, cât și în cel al bărbaților.

Însă o creștere puternică a populației mondiale din 1980 a contribuit la o creștere globală cu mai mult de 40 de procente a numărului de bărbați și cu 7% a numărului de femei care fumează în fiecare zi.

În 2012, prevalența fumătorilor a fost mai ridicată în rândul bărbaților în aproape toate țările, cu excepția Suediei. Peste 50% din bărbați fumează în fiecare zi în mai multe țări, între care Rusia (51%), Indonezia (57%) și Armenia (51,7%).

Proporția populației feminine care fumează depășește 25% în Austria (28,3%), Franța (27,7%) și Chile (26%), atingând 34,7% în Grecia, unde se înregistrează cea mai mare rată. La polul opus se află Camerun și Maroc, unde mai puțin de 1% din femei fumează.

Potrivit celui mai recent studiu al Organizației Mondiale a Sănătății, fumatul este responsabil pentru 5,7 milioane de decese pe an în lume, fără a se lua în considerare fumatul pasiv.