Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Trecem la ora de vară

România trece pe 30 martie, în ultima duminică a lunii, la ora oficială de vară, ora Europei Orientale, ora 3,00 devenind ora 4,00. Prin această trecere, orarul de vară din România este corelat cu cel practicat în țările membre ale Uniunii Europene și se aplică pentru perioada cuprinsă între ultima duminică a lunii martie și ultima duminică a lunii octombrie (în 2014 — 26 octombrie), notează Agerpres.

Pe continentul european, schimbarea se face în toate țările, cu excepția Islandei, Belarusului și Rusiei. Schimbarea, însă, nu este simultană în toate țările, din cauza diferenței de fus orar. În unele țări, trecerea se realizează în prima duminică a lunii aprilie.

În România, odată cu trecerea la ora de vară, diferența față de timpul universal (GMT) va fi de trei ore. În restul anului, diferența orară față de ora meridianului Greenwich (GMT) este de două ore.

Ora de vară a fost introdusă în România pentru prima dată în 1932. Până în anul 1939, a funcționat în fiecare an, între prima duminică din aprilie, ora 00,00 și prima duminică din octombrie, ora 1,00 (ora locale). Din 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată.

În anul 1979, România a semnat Convenția fusurilor orare iar în anul 1997, prin ordonanță guvernamentală, orarul de vară a fost corelat cu cel practicat în țările UE.

Prin introducerea orei de vară, s-a urmărit să se beneficieze cât mai mult de lumina naturală a Soarelui și să se reducă folosirii luminii artificiale.