Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


O "anomalie foarte gravă" pe ISS

o-anomalie-foarte-grava-iss.jpg

Staţia Spaţială Internaţională

Echipajul de pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) a detectat o scurgere de amoniac de la un sistem de răcire, anunţă NASA. Experţi ruşi spun că această defecţiune reprezintă "o anomalie foarte gravă", potrivit AFP.

Specialiştii ruşi şi americani se vor consulta în legătură cu scurgerea de amoniac de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale. Anunţul a venit vineri de la şeful segmentului rusesc al ISS, Vladimir Soloviev, care consideră că defecţiunea reprezintă "o anomalie foarte gravă".

"Astăzi, vom studia posibilitatea de a scoate echipajul în spaţiu, pentru a determina provenienţa scurgerii", spune expertul.

Echipajul actual de pe ISS, alcătuit din şase persoane, a alertat centrul de control al Staţiei, aflat la Houston, în legătură cu prezenţa "unor mici fulgi albi, care plutesc în jurul staţiei", precizează NASA într-un comunicat.

Scurgerea de amoniac provine de la unul dintre sistemele de răcire, care se mai stricase o dată, pe 1 noiembrie 2012. Amoniacul este folosit pentru a răci circuitele prin care trece electricitatea produsă de panourile solare ale staţiei.

ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune.