Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Copiii crescuți fără etichete se fac Oameni Mari!

Peste 300 de școli și grădinție din țară se aliază împotriva violenței la adresa copiilor, pentru un flash-mob fără precedent în cadrul campaniei “Copiii fără etichete”

Peste 300 de școli și grădinție din cele mai importante județe ale României, precum și din afara țării se aliază pentru cel mai mare flash-mob împotriva violenței la adresa copiilor, organizat  pe 31 mai 2013 de Zibo.ro și Salvați Copiii România.

Elevi și profesori din București, Alba, Arad , Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleoraman, Timis, Tulcea, Vaslui, Vrancea ș.a., au răspuns provocării de a se alia pentru a scoate violența din viața copiilor.  Până la această oră, sunt implicate în proiect 330 de școli și grădințe.

De curând, s-a alăturat flash-mob-ului și Școala Românească Pafos, din Cipru.  

Pentru lista completă a școlilor participante și pentru contacte, persoana de contact este Aurel Răcauțanu, 0751.085.577.

Evenimentul  Evenimentul face parte din Campania “Copiii fără etichete” pentru combaterea violenței împotriva copiilor, lansată de Salvați Copiii România la finalul lunii martie.

Ce aduc bun cuvintele grele și bătaia?

Sunt doar niște etichete, care rănesc și nu-i lasă pe copii să se dezvolte, să se simtă bine, să prindă aripi, să se împlinească. “Copiii crescuți fără etichete se fac Oameni Mari!” este mesajul pe care această acțiune îl transmite, chiar în apropierea Zilei Copilului. Este o invitație pentru a dezlipi, efectiv, etichete.

Profesorii îi vor ghida pe copiii în realizarea acțiunii, în timp ce copiii vor identifica etichetele negative și le vor înlocui cu mesaje și cuvinte pozitive.

Pe 31 mai 2013, între orele 10.45 și 11.15 sau în Pauza Mare, copiii ies în curtea școlii sau a gărdiniței, sub coordonarea unui profesor. Startul este dat cu un fluier. La acest semnal, copiii se întoarc cu spatele. Pe spate copiii poartă etichete, prinse cu agrafe. Acestea sunt scrise chiar de copii, putând urma un model personalizat, cum ar fi: "Pe mine mă cheama Aurel, nu tantălău!", "Eu sunt Andrei, nu grasul ăla!”. Profesorii și copiii își îndepărtează aceste etichete și scriu cuvinte frumoase, de apreciere: ”Eu sunt Aurel, știu să cânt!”, ”Eu sunt Andrei, învăț mereu câte ceva nou”.

Flash-mob-ul organizat de Zibo.ro și Salvați Copiii are la bază rolul fundamental al școlii – educarea – și își propune să îi facă atât pe copiii, cât și pe adulți să conștientizeze etichetele și să găsească soluții pentru a înlocui acest mod de relaționare. “Copiii simt! Copiii înțeleg! Copiii cresc, învață și, mai ales, pot!”

Participanții vor fi premiați cu diplome de merit din cadrul campaniei Salvați Copiii, “Copiii fără etichete”, cu manuale de parenting, cu exemplare ale celui mai recent studiu privind abuzul împotriva copiilor și cu broșuri pentru psihologii care lucrează în cadrul școlilor (consilierii școlari).

Campania „Copiii fără etichete” se va desfășura până în luna octombrie și implică insituții publice precum Ministerul Educației Naționale și Ministerul Sănătății, dar și personalități de marcă din societatea românească. Cunoscutul scriitor Mircea Cărtărescu s-a alăturat, de curând, campaniei.

Pe 19 martie, Salvați Copiii România a dat publicității rezultatele primului studiu din România ultimilor zece ani despre violența la adresa copiilor. 38% dintre părinţi recunosc abuzul fizic asupra copiilor în familie; 63% dintre copii afirmă că sunt bătuţi acasă de către părinţii lor, iar corecţiile precum „lovitul cu palma” sau „urecheala” nu sunt percepute de majoritatea părinţilor, şi într-o anumită măsură, nici de copii, ca fiind comportamente din sfera abuzului fizic; 20% dintre părinţi apreciază pozitiv bătaia ca mijloc de educaţie a copilului; 18% dintre copii afirmă că au fost bătuţi acasă cu băţul sau nuiaua, 13% cu cureaua, 8% cu lingura de lemn.

În școli, 86% dintre copii sunt certaţi de către cadrele didactice atunci când greşesc; 33% dintre copiii sunt jigniţi şi etichetaţi la şcoală; 7% dintre copii afirmă că sunt bătuţi de către profesorii lor. Majoritatea copiilor raportează că trăiesc stări emoţionale care variază de la indiferenţă (29% dintre copii), anxietate, retragere, nesiguranţă şi încordare (57% dintre copii) şi îngrijorare (6% dintre copii).