Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Papa Francisc în Brazilia

papa-francisc.jpg

PAPA FRANCISC

Papa Francisc se afla în Brazilia pentru a participa la cea de-a XXVIII-a ediţie a Zilelor Mondiale ale Tineretului, în perioada 23-28 iulie.
Programul Suveranului Pontif este foarte intens, în contextul în care între 23 şi 29 iulie, Papa va prezida Zilele Mondiale ale Tineretului, eveniment la care sunt prezenţi aproape 2 milioane de tineri pelerini din toată lumea.

Prin participarea sa, Papa Francisc intenţionează să dea un impuls, prin cuvinte şi gesturi, unei Biserici catolice în pierdere de viteză pe continentul sud-american, în faţa dezvoltării continue a bisericilor evanghelice în ultimele trei decenii. Fenomenul afectează întreg continentul, pe care se află 40% din miliardul de catolici din lume, dar unde 20% dintre creştini sunt evanghelici.

Programul primului papă iezuit şi latino-american din istorie, papa Francisc, este intens în Brazilia, pe continentul cu cei mai mulţi catolici din lume, confruntat cu creşterea numărului evangheliştilor şi cu inegalitatea socială.
Între 1,5 şi 2 milioane de tineri, în cea mai mare parte din America de Sud, sunt deja prezenţi la Zilele Mondiale ale Tineretului, eveniment care începe astazi şi la care ar fi trebuit sa participe papa demisionar, Benedict al XVI-lea.

Poate că tocmai de acea, zilele trecute Suveranul Pontif a ținut să aibă o întâlnire privată cu Papa onorific în vederea acestei călătorii. Desigur un motiv în plus pentru a discuta cu predecesorul său, a fost pentru Papa Francisc şi faptul că ajunge în Brazilia, la doar câteva săptămâni de la revolta faţă de corupţie, proasta calitate a serviciilor publice şi creşterea discrepanţei între bogaţi şi săraci.

Tot înainte de a pleca în Brazilia şi în contextul în care la întoarcere Papa Francisc nu va merge la Vatican, ci la reședinta papală de vară de la Castel Gandolfo, suveranul Pontif a instituit vineri o comisie pentru a examina măsurile care trebuie adoptate în vederea ameliorării "structurilor economico-administrative" ale Sfântului Scaun, confirmând o accelerare a reformelor la Vatican. Această comisie îşi va începe lucrările chiar la începutul lunii august şi îi va prezenta lui Francisc direct propunerile sale. De aici reiese clar că din toamnă Suveranul Pontif vrea să se pună serios pe treabă. Până atunci însă a dorit să se implice cât mai mult în această primă călătorie apostolică în străinătate.

Singura zi liberă este astăzi, când Papa se odihneste la o reşedinţă aflată la o distanţă de 8 km de orașul Rio de Janeiro. De miercuri până duminică, Suveranul Pontif va prezida o serie de slujbe, va face un pelerinaj la Sanctuarul Maria din Aparecida, va vizita bolnavi în spitale, va vorbi cu tinerii, dar şi cu autoritățile din orașele prin care va ajunge, se va plimba pur şi simplu pe străzile unuia dintre orașele cele mai sărace şi mai periculoase din Brazilia, Varginha, pe jos sau în bicicleta, nu s-a decis încă, va intra într-o casa pentru a saluta o familie de brazilieni, va binecuvânta steagurile Jocurilor Olimpice şi Paralimpice, fixate a avea loc în Brazilia în august 2016, va vizita deţinuţii dintr-o închisoare şi va sta la masă cu tinerii pelerini.

Peste 30.000 de poliţişti şi militari sunt mobilizaţi pentru ceea ce s-a anunţat a fi "cea mai mare operaţiune de securitate din istoria oraşului Rio". Există însă numeroase temeri pentru siguranţa Papei după ce aseară maşina cu care circula Francisc a fost blocată de mulţime pe străzile de la Rio de Janeiro, în condiţiile în care a greşit traseul şi s-a blocat în trafic. Mulţi credincioşi şi pelerini au reuşit să îl atingă pe Suveranul Pontif care a luat în braţe un copil.

Brazilia înregistrează un numar de peste 123 de milioane de catolici, din 194 de milioane de locuitori, iar America Latină este continentul cu cei mai mulţi catolici din lume.
La sfârşitul celebrării slujbei de duminică, Suveranul Pontif va anunţa locul următoarei Zile Mondiale a Tineretului, eveniment care ar putea avea loc la Cracovia.