Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Noi decizii în dosarul reţetelor false

Curtea de Apel Bucureşti a decis definitiv ca patru dintre cele nouă persoane arestate în dosarul reţetelor false, între care şi Ioana Vonica, văduva omului de afaceri sibian Ilie Vonica, să fie arestate la domiciliu. Potrivit procurorilor, reprezentanţii societăţi care deţine lanţul de farmacii "Reţeta" ar fi înregistrat în contabilitate facturi fictive de achiziţii de medicamente de la societăţi "fantomă".

Judecătorii au respins propunerea procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti de prelungire a arestului preventiv, formulată pe numele a patru persoane cercetate. Pe de altă parte, medicii Otilia-Fănica Georgescu şi Emilia Niculescu-Mizil, de la Secţia Hematologie a Institutului Clinic Fundeni, rămân în arest, prin decizia Curţii de Apel Bucureşti.

Pentru una dintre celelalte trei persoane arestate în luna mai, medicul Aristica Poenaru, Curtea de Apel Bucureşti urmează să decidă, marţi, dacă va menţine această măsură preventivă.

În 22 mai, Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea preventivă a nouă persoane. Potrivit procurorilor, reprezentanţii societăţi care deţine lanţul de farmacii "Reţeta" ar fi înregistrat în contabilitate facturi fictive de achiziţii de medicamente de la societăţi "fantomă".

Astfel, în baza a aproximativ 1.100 de reţete false pentru medicamente oncologice şi hematologice emise de trei medici de specialitate, pe numele unor pacienţi care nu au beneficiat de acestea, reprezentanţii societăţii au decontat fraudulos la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB) suma de aproximativ 8,3 milioane de lei.

Ilie Vonica (59 de ani), de profesie medic ginecolog, a construit după 1989 un grup farmaceutic din care face parte distribuitorul farmaceutic Polisano - pe locul trei pe piaţa distribuţiei de medicamente, centrele medicale generaliste Clinica Polisano, centre de fertilizare in vitro, un spital privat în Sibiu, reţeaua de farmacii Reţeta şi producătorul de medicamente Polipharma Sibiu. Pe lângă aceste activităţi, grupul deţinea şi un dealer Toyota, un service auto Citröen, o agenţie de tu­rism proprie, proiecte de sport şi agrement, construcţii imobiliare şi real estate.

Grupul Polisano, cu aproximativ 2.000 de angajaţi, a înregistrat în 2012 venituri totale de peste 300 milioane euro.

La două săptămâni de la arestarea soţiei sale, Ilie Vonica s-a sinucis, după ce s-a aruncat de pe acoperişul casei sale din Sibiu.