Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Teoriile conspirației - de ce se înmulțesc ?

conspiratie.jpg

Teoriile conspirației - de ce se înmulțesc ?

În Rusia, presa este plină de teorii ale conspirației după prăbușirea avionului malaiezian.  Ziarele rusești spun că e posibil ca racheta să fi fost lansată de ucrainieni care ar fi vrut să doboare avionul în care se află Vladimir Putin. O altă teorie spune că de fapt avionul era plin de cadavre încă de la decolarea de la Amsterdam.

Aceste teorii sunt difuzate de o presă care în mare parte e controlată de Kremlin și care nu are multe scrupule. Astfel, încă de joi televiziunea Vesti spunea că racheta fusese trasă de forțele ucrainiene, care s-au înșelat asupra țintei. De fapt, ucrainienii ar fi vrut să doboare avionul în care se afla Vladimir Putin și care trecuse prin aceeași zonă cu o jumătate de oră mai devreme, președintele rus întorcându-se după o călătorie de șase zile în America Latină. 

Agenția de presă Interfax a preluat știrea spunând că avionul doborât și avionul președintelui rus arătau cam la fel, insinuând încă un motiv pentru care ucrainienii s-ar fi înșelat în privința țintei.  Au existat însă și site-uri rusești care au dezmințit informația. Astfel, site-ul gazeta.ru a citat imediat o sursă a aeroprtului din Moscova potrivit căreia,  de luni de zile avionul prezidențial rusesc nu mai zburase deasupra Ucrainei.  

Cum de prind însă astfel de teorii ?  Trebuie spus că opinia publică rusească e foarte permeabila la ele.  De mai bine de zece ani, de când Kremlinul controlează serios presa, televiziunile rusești vorbesc de exemplu despre revoluțiile din Ucraina sau Georgia ca despre niște « comploturi occidentale ». Ori, după cum scria și ziarul francez le Figaro, « adeziunea la o prima teorie a conspirației face că o altă teorie a conspirației să fie și mai ușor de acceptat ». Opinia publică din Rusia era deci într-un fel pregătită să primească explicații aberante cum ar fi cadavrele care se aflau deja la bordul avionului sau un atentat ratat împotriva lui Puțin.

Teoriile conspirației nu au succes însă numai în țări în care mass-media e controlată de o putere abuzivă, ci și în democrații consolidate. Să ne amintim numai de valul de informații false apărute după atentatele de la 11 septembrie. Și acum mai există oameni care cred că la Pentagon nu a căzut nici un avion sau că Turnurile Gemene nu s-au prăbușit din cauza impactului cu cele două avioane, ci din cauza  tonelor de explozibil pe care guvernul american le-ar fi pus în cele două clădiri.  

Nici în Franța, țara care l-a dat lumii pe Descartes, situația nu e fără cusur. Nu mai puțin de jumătate dintre francezi cred de exemplu că nu guvernul francez e cel care conduce țara și că, în realitate, "nu știm cine trage sforile", după cum o arată un studiu de anul trecut publicat de Le Monde.  Mai mult, un francez din patru crede că lumea e condusă de francmasoni sau de alte grupări secrete.  

Greutatea teoriilor conspirației a crescut o dată cu dezvoltarea internetului. În acest context, platforma You Tube, care a apărut în 2006, a facilitat propagarea lor, la fel cum o fac și rețelele de socializare.