Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ce-a fost între Colin Powell si Corina Cretu?

ce-fost-colin-powell-corina-cretu.jpg

Corina Cretu si Colin Powell

Iată întrebarea ce agită la această oră spiritele mediatice americane. Totul a pornit de la lucrarea unui hacker (mai nou hacktivist), care operează sub pseudonimul Guccifer şi care se îndeletniceşte cu ”penetrarea” conturilor electronice ale unor celebrităţi indigene, printre care Bush Jr..

Corespondentul RFI la New York, Radu Tudor

Acum câteva luni, Guccifer a pătruns în contul AOL al generalului Colin Powell (LPowell 861), de unde a extras mostre ale unui schimb de mesaje cu Corina Creţu, fost consilier prezidenţial, fostă purtătoare de cuvânt a preşedintelui Iliescu, actualmente eurodeputată.

Aceste mesaje au fost postate pe CRYPTOME.ORG şi pe GOOGLE DRIVE, o trimitere la acesta din urmă fiind afişată, printr-un subterfugiu, pe pagina de Facebook a generalului american, care a ocupat, cum se ştie, funcţii importante într-o serie de administraţii republicane, culminând cu aceea de ministru de Externe în primul mandat Bush Jr.. (Ulterior, Guccifer s-a strecurat şi în contul YAHOO al europarlamentarei, completând imaginea unei relaţii epistolare care acoperă un deceniu).

E-mailurile dezvăluite până acum datează din 2010-2011, dar cei doi se cunosc din 2002, când Powell l-a însoţit în România pe George W. Bush. În următorii doi ani, Powell şi Creţu s-au văzut la Washington, o dată în timpul vizitei lui Ion Iliescu, a doua oară cu ocazia ceremoniilor de aderare a României la NATO.

După retragerea lui Powell din diplomaţie, produsă în ianuarie 2005, cei doi s-au văzut la diverse conferinţe, dar cu o frecvenţă mult mai mică. O poză a celor doi, în care doamna Creţu atinge cu un gest delicat antebraţul drept al lui Powell datează din 2011 şi ilustrează majoritatea articolelor din presa americană.

 

O relaţie platonică?

 

Conform versiunii pe care Colin Powell încearcă s-o acrediteze, relaţia a fost platonică, o idilă exclusiv digitală, care a ”cunoscut o perioadă de intimitate crescândă, după care a revenit la normal”. În vremea din urmă, generalul o introducea pe europarlamentară în secretele obţinerii de posturi la ONU şi alte organizaţii internaţionale. Schimbul de e-mailuri exhibă un mare dezechilibru emoţional, fosta consilieră a lui Ion Iliescu apăsând frecvent pedala sentimentală.

Pe 24 decembrie 2010, doamna Creţu, cu 30 de ani mai tânără decât generalul, se miră că ”la 45 de ani pot să plâng pentru un bărbat ca o adolescentă”. În noiembrie 2011, perioada de maximă ”fierbinţeală” a flirtului epistolar, ea scria: ”te-am iubit prea mult, de un amar de ani; ai fost cea mai mare dragoste a vieţii mele” şi delimita: ”nimeni nu spune că trebuie să sărim în pat. Vreau doar să ne vedem, nimic mai mult”. Corina Creţu s-a căsătorit la sfârşitul anului trecut.

Astfel de citate şi altele, precum şi tonul general al corespondenţei, de ”amurg al unei lungi idile” îi conduc pe unii observatori americani la concluzia că această relatie s-ar putea să fie mai complicată decât lasă să se înţeleagă Colin Powell, a cărui soţie, Alma, nu s-a pronunţat încă asupra acestor dezvăluiri. Într-un mesaj trimis pe 19 mai 2011 de pe adresa ccori567@aim.com, ea scria, într-o engleză aproximativă: ”Îmi pare cu deosebire rău că mă consideri o ameninţare, un pericol de care trebuie să te ţii la distanţă”. Pericolul în această epocă a ”hacktivismului” dezlănţuit este unul real.

Ce-a fost între Colin Powell şi Corina Creţu este o întrebare la care vom afla răspuns foarte curând sau niciodată.